zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opkomende landen in 2013 groter dan ontwikkelde landen

9 januari 2013 - 2013 wordt het jaar waarin het gecombineerde bruto nationaal product - berekend op basis van actuele wisselkoersen - van opkomende markten voor het eerst groter is dan dat van ontwikkelde markten. Dat is een van de voorspellingen die PwC doet in haar jongste Global Economy Watch.

"De financiële crisis heeft de verschuiving van de economische macht richting opkomende economieën versneld," zegt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC. De groei in de opkomende economieën leidt tot verdere urbanisatie. Steden in die landen trekken massaal jonge en vermogende consumenten aan. 



Wereldwijde groei
Volgens PwC zal de wereldwijde economie in 2013 met 3,3 procent groeien. China, India en Brazilië zullen samen verantwoordelijk zijn voor de helft van deze groei. De verwachte groei in China van ruim 750 miljard dollar is ongeveer gelijk aan het jaarlijkse Nederlandse bnp. China zal reeds in 2020 de VS aflossen als grootste economie van de wereld. De huidige grootste economie van de wereld zal dit jaar maar tien procent bijdragen aan de wereldwijde groei. 

Urbanisatie
Terwijl in het westen urbanisatie de laatste jaren afneemt, neemt deze in opkomende landen juist grote vormen aan. Zo zal in China het aantal stedelingen in 2013 met twintig miljoen toenemen, gelijk aan twee maal het aantal Parijzenaren. "Deze trend jaagt de vraag naar constructiediensten, utiliteiten en andere producten aan, maar zet tegelijkertijd immense druk op onze grondstofprijzen," stelt Velthuijsen. 

Jonge Aziaat
Bedrijven die willen profiteren van marktgroei van minimaal twee procent zullen hun pijlen niet langer moeten richten op traditionele markten, zegt Velthuijsen. "Ze zullen er zich bovendien van moeten vergewissen dat de generatie consumenten die verantwoordelijk is voor de wereldwijde groei jong is, in een Aziatische stad woont en relatief minder te besteden heeft dan zijn of haar westerse tegenhanger." 

Eurozone draagt niet bij aan groei
Volgens Velthuijsen is 2013 het jaar waarin de puzzelstukjes in de eurozone echt moeten gaan samenvallen. "De grootste uitdaging is tempo houden als het gaat om de ingezette hervormingen op fiscaal, banking, politiek en economisch gebied. Een zware opdracht gezien de continue negatieve berichtenstroom over de slechte economie en de sociale onrust. Maar als het hervormingsproces niet te veel wordt verstoord, krijgen we aan het eind van dit jaar de eerste glimp van hoe de geïntegreerde Eurozone van de toekomst eruit zal zien." Intussen zal de eurozone in 2013 in het geheel niet bijdragen aan de wereldwijde groei, zo voorspelt het rapport.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veerkracht van groeimarkten leidt tot groei in 2012
 Opkomende economieën streven Westen voorbij met social media
 E7 gaat G7 voorbij
 India en China zoeken Europees talent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10