zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkend Nederland positief over toekomst

11 oktober 2012 - Ondanks de huidige economische situatie en de krapte op de arbeidsmarkt verwacht bijna 40 procent van de Nederlandse werknemers in de komende twee jaar makkelijker een nieuwe baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Brunel onder bijna 1.700 respondenten, van wie 60 procent actief op zoek is naar een (nieuwe) baan.


De economische crisis en de negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt lijken werknemers niet in de weg te staan in hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging op carrièregebied. Zo zien zij zichzelf bijvoorbeeld binnen twee jaar doorgroeien bij hun huidige werkgever. Twee derde denkt in deze periode dezelfde of een vergelijkbare functie uit te oefenen, maar dan bij een andere werkgever. Ruim een derde verwacht in een andere branche te gaan werken. Jeroen Ekkel, directeur van Brunel: "Werknemers zijn niet bang om vooruit te kijken en dat is positief voor de arbeidsmarkt." Slechts 260 respondenten geven aan over twee jaar waarschijnlijk nog steeds dezelfde functie te bekleden bij dezelfde werkgever.Internationale carrière
Van de werknemers die aangeven een volgende functie graag in het buitenland te vervullen (315 respondenten), maakt het voor de meesten niet uit hoe lang dit zal duren. Slechts 10 procent geeft aan maximaal een jaar in het buitenland te willen werken. Ekkel: "Opvallend veel mensen willen zich voor langere tijd in het buitenland vestigen, of zelfs voorgoed uit Nederland vertrekken." Uit het onderzoek blijkt dat de meeste werknemers zelf op zoek gaan naar een internationale kans. Een gering percentage wacht rustig af. Over het afsluiten van benodigde verzekeringen in het buitenland is opvallend veel onduidelijkheid. Bijna 45 procent weet niet of dit eenvoudig zelf te regelen is. 

Acceptabele reistijd

Werknemers die geen internationale ambities hebben, willen voor een volgende baan het liefst niet langer dan een uur reizen (bijna de helft). Voor een kleine groep maakt het niet uit hoe lang de reistijd naar een nieuwe baan is. Ekkel: "Een acceptabele reistijd is voor veel mensen een belangrijke factor in de keuze voor een nieuwe werkgever. Een baan die inhoudelijk voldoet aan je eisen en ook nog eens dichtbij huis is, ligt niet voor iedereen binnen handbereik." Zo geeft een derde van de respondenten aan niet tevreden te zijn over hun reistijd bij hun huidige werkgever.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed
 Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index
 Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Student verwacht geen gouden bergen na studie
 Ruim de helft van de werknemers rekent op loonsverlaging
 Realistische verwachtingen zijn beter dan te hoge
 Bestrijd de angst
 
 
reacties
 
Berg  |   | 
11-10-2012
 | 
11:55 uur
''Opvallend veel mensen willen zich voor langere tijd in het buitenland vestigen''

Dat is niet opvallend, maar eerder noodzakelijk. In Nederland tel je niet meer mee na je 40e. Je bent dan te oud, te duur, onkneedbaar en allerlei andere onzinredenen volgens de heren Nederlandse werkgevers. In het buitenland kennen ze geen leeftijdsdiscriminatie.

Wie dus jong is (maar ook ouder) doet verstandig aan een vreemde taal te leren, zodat je ten alle tijde flexibel bent en niet langs de zijlijn staat met een uitkering. Laat de Nederlandse werkgever toch in zijn eigen sop gaarkoken. Ze gaan er in de toekomst wel achter komen. En nee, ik ben geen 40-tiger (ik ben zelf 29) maar bereid mij nu al voor.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index  (1) 
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed (1) 
De top tien startups waar talent wil werken (1) 
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (6) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
top10
Vijf zegeningen van een burn-out
Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
Extreme beloning toppers in bedrijfsleven blijkt wederom mythe
Kennis cybersecurity-terminologie Nederlandse beslissers onvoldoende
Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland
Wie van het Europese talent wil in Eindhoven werken? Bijna niemand
Vijf tips om tijd te besparen met vliegen
Besluitvormingsdilemma’s in het digitale tijdperk
meer top 10