zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft overbelaste werknemers trekt niet aan de bel

12 december 2012 - Veel hoger opgeleide Nederlanders gaan op het werk wel eens tot regelmatig over hun grenzen heen (65 procent), wat van invloed is op de werk-privé balans. Slechts de helft van deze werknemers trekt bij overbelasting aan de bel bij de werkgever. De angst om te falen speelt hierbij een grote rol. Dit blijkt uit onderzoek van Van Harte & Lingsma onder meer dan 500 hoger opgeleide Nederlanders.

Met name bij vrouwen is de druk op de werk-privé balans groot: 72 procent van hen gaat wel eens tot regelmatig over de grens, tegenover 59 procent van de mannen. Niet alleen zelf ervaren hoger opgeleiden Nederlanders een grote werkdruk: 43 procent van hen wordt wel eens tot regelmatig door de omgeving gewaarschuwd te letten op de werk-privé balans. 



Gevoel van falen
"Een reden voor het niet betrekken van de werkgever bij dit probleem is het gevoel van falen," vertelt Sandor Penninga, senior trainer en coach bij Van Harte & Lingsma. 37 procent geeft aan dit gevoel wel eens tot regelmatig te ervaren wanneer de werkdruk ter sprake wordt gebracht. Vooral vrouwen zijn bang de werkgever of zichzelf teleur te stellen: bijna de helft (46 procent) voelt soms tot regelmatig een gevoel van falen wanneer overbelasting aangekaart wordt, vier procent ervaart dit gevoel altijd bij het bespreken van overbelasting. "Dit mag geen belemmerende factor zijn," vindt Penninga. "Bij een goede werkrelatie kan overbelasting zowel door medewerker of door leidinggevende aangekaart worden. Gezamenlijk kan dan onderzocht worden waardoor de overbelasting wordt veroorzaakt en kunnen er passende maatregelen worden genomen om de belasting te verminderen of de belastbaarheid van de medewerker te vergroten en hiermee de balans te herstellen." 

Vrouwen: familie gaat vóór werk
Ondanks dat het voor veel hoger opgeleide werknemers lastig is om de werk-privé balans te bewaken, gaat bij hen niet alles voor het werk. Zo is slechts 31 procent bereid om tijd met de kinderen op te geven voor het werk. Ook mag het werk voor veel hoger opgeleide werknemers niet ten koste gaan van tijd met de partner (61 procent). Een schoon en opgeruimd huis wordt het makkelijkst aan de kant gezet voor het werk (78 procent). Opvallend is dat vrouwen minder bereid zijn tijd met overige familieleden op te geven voor hun werk dan mannen (68 procent versus 75 procent). "Veel hoger opgeleiden gaan over hun eigen grenzen heen omdat ze veel zaken leuk vinden en zelf kansen aanpakken. Het is belangrijk om vanuit persoonlijk leiderschap te kiezen wat u belangrijk vindt en waar u dus ‘ja’ op zegt. Hiermee brengt u focus aan in uw werk en wordt voor uzelf en uw omgeving duidelijker wat uw grenzen zijn," besluit Penninga.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Durf op tijd te zien dat uw medewerker overbelast is
 Burn-out genezen? Ongezond werkgedrag aanpakken!
 Marketing- en communicatieafdelingen onderbezet en overbelast
 Als praten met een overspannen medewerker niet (meer) werkt
 
 
reacties
 
Richard e Wit  |   | 
12-12-2012
 | 
12:38 uur
Als je daardoor ook in de langdurige ziektewet komt en daarbij ook nog eens ernstig lang doet het uwv ook of hun neus bloed. Kortom alles is om zeep geholpen door slecht management.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10