zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Burn-out genezen? Ongezond werkgedrag aanpakken!

29 februari 2012 - Vaak vallen mensen met burn-outklachten vaker uit. In die gevallen gaat er heel veel energie zitten in het ‘overeind blijven’. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer, maar het is hoe dan ook vermoeiend. Het gebeurt dikwijls dat bijvoorbeeld na enkele weken rust de burn-outklachten verdwijnen. Het oude werkleven wordt weer hervat maar na enkele maanden of zelfs jaren neemt de overbelasting weer toe. Er komt een terugval, omdat er niets is ópgelost.

Dat stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl. Dit alles kost niet alleen heel veel energie, bij herhaaldelijke uitval neemt de ernst van de klachten bovendien steeds toe. De balans tussen draaglast en draagkracht is verstoord. Telkens zullen lichaam en geest meer klachten geven om deze disbalans duidelijk te maken. 



Symptoombestrijding
Als alleen de burn-outklachten worden oplost, maar niet de onderliggende oorzaak is er sprake van symptoombestrijding. Als u echt weer helemaal gezond wilt worden, dan moet er op een dieper niveau worden onderzocht wat het ongezond gedrag veroorzaakt. Hiervoor is vaak gespecialiseerde hulp noodzakelijk. In uw eentje uit een burn-out komen is vaak niet mogelijk, aangezien de oorzaken ‘blinde vlekken’ zijn. Ongezond werkgedrag is vaak zo gewoon, het betreft ingesleten patronen waardoor men niet meer ziet wat men doet. 

Herhaling voorkomen
Voortzetting van de hulp is ook belangrijk wanneer men zich beter voelt, om herhaling te voorkomen.
Wat kan er worden gedaan bij herhaaldelijk klachten? 

1. Er kan worden teruggekeken hoe het afgelopen jaar is gegaan. Hoe vaak is men ziek geweest? Wat waren de klachten? Is er herhaling van klachten? Als men griep had: hoe vaak? Hoe is het met de weerstand? 

2. De klachten kunnen worden opgeschreven en er kan worden gekeken naar de patronen. Zijn er verschillende klachten? Zijn ze toegenomen in heftigheid of niet? Zijn er patronen te zien? Wat is de frequentie? 

3. Zijn er steeds terugkerende klachten of is er regelmatig sprake van ziekte? Met een medisch deskundige kan worden vastgesteld of het om stress- of burn-outklachten gaat.

 
 Doorsturen   10 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Herkent u de verschillende fasen in een burn-outproces?
 Drie tips om kritisch naar uzelf te kijken en burn-out te voorkomen
 Burnout: een gezonde reactie
 Vijf mogelijke oorzaken van een burn-out
 
 
reacties
 
francis  |   | 
29-02-2012
 | 
19:25 uur
in deze tijden zal dit vaker voorkomen. Ik las ook dat sporten (min 4 uur in week) de kans verkleint op een burnout
Mauritz  |   | 
29-02-2012
 | 
15:39 uur
Beleid wil ook zeggen het voorkomen van ongewenste verschillen . Hier heeft het moderne HRM echter nog heel weinig mee te maken.Psychologiseren en juridiseren is de vertrouwensbasis in het Personeelsbeleid helemaal voorbijgelopen. What is the Quality of Work Life ? Dat blijft de hamvraag. Is het aangeboden werk boeiend, inspirerend, welke problemen lost het op en kan het verlopen in een hartelijke leeromgeving ? Hoe motiverend is de evaluatie en welke positieve feedback levert de organisatie ?
H.A.  |   | 
29-02-2012
 | 
14:37 uur
Het euvel van deze tijd is dat we geen oog hebben voor onszelf, maar vooral voor de wensen en eisen van anderen, dat is leven tegen je natuur in. En verder geldt dat alles op een bepaald moment in zijn tegendeel zal verkeren.

Het is dus hopeloos.

Ik zou zeker een scan laten maken, daar is tenminste iemand met een heilig geloof in de werking der dingen. Ik heb een heilig geloof in de werking van de geest, je hoeft je slechts open te stellen.
jan camus  |   | 
29-02-2012
 | 
08:39 uur
Symptoombestrijding is een economische must in onze maatschappij, toch? Stel dat de oorzaken van burnout aangepakt worden, wat een revolutie! Dit zou betekenen dat onze bedrijfscultuur niet meer kapitaal- maar mensvriendelijk wordt, met als gevolg dat de farma-industrie blijft zitten met de antipsychotica, de antidepressiva en de neveneffectregulatoren. Droom lekker verder!
JJT Hensen  |   | 
29-02-2012
 | 
08:49 uur
Jammer dat burnout genezen moet worden. Liever had ik gezien dat er preventief wordt gewerkt ter voorkoming van de klachten en het tijdig voelen dat het mis gaat voordat je echt afgebrand bent. Waar richt je je op?
*De draagkracht van iemand.
*De werkomstandigheden
*De mensen zien als kapitaal waar een bedrijf op draait.
Ik heb goede ervaringen opgedaan met vertrouwenspersonen die een medewerker tot steun kan zijn nog lang voordat de benzine op is en voordat het vuur echt aangestoken is. Laat een medewerker niet in vlammen opgaan en de energielekken zelf tijdig leert herkennen en de veiligheid voelt om er stappen in te mogen en kunnen ondernemen.
Greet Vonk  |   | 
29-02-2012
 | 
08:52 uur
Met het grootste deel van het artikel ben ik het helemaal eens. Het is belangrijk om dieper te kijken. Wat mij echter opvalt is de frequentie van het woord 'klachten'.
Ik heb op dat punt een wat afwijkende visie. Zijn die zware periodes nou echt zo fout? Ik vind van niet. Het is echt niet fijn, maar kan wel helpen bij een prachtig ontwikkelingsproces.

Ik coach veel mensen die een moeilijke periode in hun leven meemaken of een persoonlijke crisis ervaren. Dus ook mensen met burn-out klachten. Vrijwel iedereen ervaart die burn-out periode achteraf als erg waardevol. Ik denk dus dat het goed is dat werkgevers meer vanuit die hoek naar burn-out kijken: mensen die goed door een burn-out heen gaan zijn potentieel goud voor organisaties. Daar in investeren levert veel meer op dan menig opleiding. Crisis is een enorme kans dus! Ook bij mensen!

Kortom: ik zou hetzelfde artikel kunnen schrijven maar dan met een focus op ontwikkeling en dus ook vaak het woord 'ontwikkeling' :-).
Rian@prevent-care.nl  |   | 
29-02-2012
 | 
09:43 uur
Het artikel laat zien dat een brede aanpak en een diepere kijk nodig is.
Door het maken van een totale bodyscan zowel op lichamelijk en geestelijk gebied krijgt u inzicht in uw welzijn of nietzijn.
Door lichaam en geest opnieuw af te stemmen onstaat weer een positieve flow wat u brengt waar u wezen wou.

Rian Bruijne van Dorst
Leon Brinkers  |   | 
29-02-2012
 | 
09:49 uur
Burn-out is ook een gevolg van de tijd waarin we leven. Door de hoeveelheid aan informatie wat iedere dag op ons afkomt en de snelheid waarmee dat gebeurt, is het nog maar moeilijk allemaal te bevatten. Daarnaast de enorme keuze mogelijkheden maakt heel veel zaken extra compelx. De oplossing is weer meer te gaan voelen wat onze richting kan zijn, door meer tijd voor ons zelf te nemen en te reflecteren. In onze praktijk komen we drie hoofdoorzaken tegen van burn-out, tw

Burn-out door het vasthouden aan de huidige situatie. Bijvoorbeeld van een bepaalde levensstandaard of leefwijze..
Burn-out door een zorgplicht, door er voor iedereen te willen zijn maar zelf nooit geholpen willen worden.
Burn-out door het niet meer voelen van de eigen grootsheid vanwege het ontbreken van zelfvertrouwen.

De rode lijn door dit hele verhaal is dat de cliënt zichzelf niet belangrijk genoeg meer vindt waardoor hij of zij niet meer let op alle signalen die er toch zijn. Deze afgestomptheid veroorzaakt eerst stressklachten en vaak uiteindelijk burn-out.

Leon Brinkers ‘de opening’ Burn-out specialist.
Victor  |   | 
1-03-2012
 | 
23:10 uur
Burn-out is alleen te genezen indien de mogelijkheid aanwezig is om tijdelijk onder het oude niveau te presteren. Een paar stapjes achteruit om in de toekomst weer eenb stap vooruit te komen.

In de praktijk is dit vrijwel niet te realiseren omdat men na een burn-out dorgaans terugkomt in de oude funsctie. Dit terwijl het niveau als gevolg van de burn-ount tijdelijk (maar wel wel gedurende wat langere tijd) is gedaald. Bestaat de mogelijkheid om langzaam maar zker weer ter groeien, dan is het mogelijk om binnen 2 -3 jaar weer oude niveau het bereiken. Mits de valkuilen uit het verleden gedicht worden.
daan withagen  |   | 
5-03-2012
 | 
11:40 uur
Het valt mij bij dit artikel en veel ander artikelen die over burnout gaan op, dat de focus vrijwel alleen ligt op de werknemer met de burnout. De wijze waarop het werk georganiseerd is, leiding gegeven wordt, zijn mijnsinziens zeker zoveel van invloed op het ontstaan van een burnout of misschien zelfs meer dan de persoonsgebonden factoren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10