zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Als praten met een overspannen medewerker niet (meer) werkt

27 december 2011 - U zit, als leidinggevende, al enige tijd met een probleem. U ziet dat een medewerker op uw afdeling al maandenlang op zijn tenen loopt. Hij is structureel overbelast. Als hij zo door gaat valt hij binnenkort uit en is hij maandenlang uit de running. U hebt al vaak met hem gesproken en uw zorgen naar hem geuit. Maar dat heeft geen effect, want hij ontkent de stress en de overbelasting.

Hij voelde zich zelfs aangevallen en afgewezen. Het is een trouwe medewerker, hij is er altijd. Zelfs met een griep verschijnt hij op het werk.  U maakt zich zorgen. U ziet hem rennen en vreest uitval, met alle gevolgen van dien. Uitval zorgt voor onrust op de afdeling, doordat er plotseling extra werk door het team opgevangen moet worden. Soms geeft dat zelfs een domino-effect in het team. Dat wit u natuurlijk voorkomen.


Het grote probleem is dat u uw medewerker met praten niet kunt bereiken en dat hij de realiteit niet (meer) ziet. Dat is typerend voor mensen die burn-out dreigen te geraken, zo stel Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl. Als praten niet (meer) werkt, zult u moeten ingrijpen. Dit vraagt directief handelen. Alleen op deze manier kan er iets veranderen in de situatie. En dat is natuurlijk niet leuk, niet gemakkelijk en waarschijnlijk niet uw stijl van leidinggeven. 

Verantwoordelijkheid
Een valkuil kan zijn dat u mee gaat in de redenatie van uw medewerker. Dat u uw visie in twijfel trekt en dan concludeert dat het inderdaad wel mee valt. Maar laat u daar niet door verleiden. Door afstand te nemen van de situatie kan de medewerker weer een heldere en frisse blik krijgen en uit de situatie stappen. Dus wilt u verandering, dan zult u daarvoor de verantwoordelijkheid moeten nemen. Alleen op die manier kan erger voorkomen worden. 

Drie stappen
Wat u als leidinggevende kunt doen in deze situatie: 

1. Bepaal vooraf wat u nodig vindt om verandering in de situatie te brengen

Neem een besluit, eventueel in overleg met een deskundige, dat u goed acht voor de medewerker. Stuurt u de medewerker een weekje naar huis, zodat er afstand tot het werk komt en hij tot rust kan komen. Geeft u hem tijdelijk een andere werkplek, bijvoorbeeld daar waar minder werkdruk is. Of ontlast u hem door hem tijdelijk bepaalde taken uit handen te nemen. Weeg de voor-en nadelen van de verschillende besluiten tegen elkaar af, maar zorg wel dat u het besluit neemt. 

2. Bereid het gesprek goed voor
Vertel de medewerker wat u ziet, wat de risico's zijn en wat en waarom u dit besluit genomen hebt. Onderbouw uw verhaal. Vertel ook dat dit een tijdelijke beslissing is om hem te helpen uit de overbelasting te komen. Een beslissing die u neemt uit voorzorg om verdere problemen te voorkomen. 

3. Breng uw besluit als een mededeling

Ga niet opnieuw in discussie, blijf bij uw besluit. Laat de medewerker wel zijn of haar emoties en eventuele frustraties uiten. Zorg voor goede specifieke burn-outcoaching van de medewerker, zodat de medewerker onder deskundige begeleiding kan werken aan verbetering. 

Vraag het gratis e-boek ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien redenen waarom gelukkige medewerkers productiever zijn
 Negen tips om meer rust te creëren
 Stress bij werknemers moet bij oorzaak worden aangepakt
 Vijf tips om dreigend ziekteverzuim te herkennen
 
 
reacties
 
Angela Scheffers  |   | 
27-12-2011
 | 
11:18 uur
Beste Nell, ik ben P&O-adviseur en wil graag kennis nemen van de tips over dit onderwerp.

Alvast bedankt en een goed en gezond 2012.

Angela Scheffers
P&O-adviseur

Willem van Druten  |   | 
29-12-2011
 | 
12:09 uur
Beste Angela, kun je niet lezen?
\\\'\\\'Vraag het gratis e-boek ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl\\\'\\\'

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10