zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse salarisverhoging in 2013 lager dan inflatie

23 november 2012 - Nederlandse werknemers krijgen naar verwachting in het nieuwe jaar een salarisstijging van 2,8 procent. Dat is 0,1 procent minder dan de inflatieberekeningen van het CBS voor de maand oktober. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer naar de salarisontwikkelingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor het onderzoek is gekeken naar de salarisgegevens van 570 multinationals in 76 landen. Alle groepen werknemers worden in het Mercer´s Salary Movement Snapshot meegenomen, van leidinggevenden tot kantoorpersoneel en werknemers op de vloer. De gegevens zijn opgevraagd bij Human Resource managers van de ondervraagde ondernemingen. 



Divers beeld

De uitkomsten laten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika een divers beeld zien. In West-Europa stijgen de lonen in 2013 gemiddeld met 2,6 procent. Dat is een lichte daling vergeleken met 2012 toen er een loonstijging van 2,7 procent was. In Oost-Europa is een stijging te noteren van gemiddeld 4,6 procent. Bedrijven in Afrika hebben gemiddeld 8,0 procent meer gebudgetteerd voor salarissen en in het Midden-Oosten gaan de lonen gemiddeld met 5,2 procent omhoog. Manon Gerritsen, internationaal beloningsexpert bij Mercer: "Gezien de huidige politieke ontwikkelingen in Nederland is het afwachten wat de inflatiecijfers precies doen voor het aankomende jaar. De impact voor de Nederlander laat daarom nog op zich wachten. Wat wel vast staat is dat er voor de nabije toekomst geen verbetering van de economische situatie wordt verwacht. Multinationals zijn voorzichtiger voor wat betreft de uitgaven die zij doen, waaronder ook vaste kosten zoals de salarissen. De verwachting is dan ook dat deze de komende jaren niet spectaculair stijgen." 

Duitsland en Zweden verwachten hoogste loonstijging
Vergeleken met andere West-Europese landen zal Nederland naar verwachting met 2,8 procent iets beter dan gemiddeld presteren. Duitsland (3,0 procent), Finland (2,9 procent), Frankrijk (2,8 procent), Groot-Brittannië (3,0 procent) Italië (2,9 procent), Oostenrijk (3,0 procent) en Zweden (3,0 procent) laten hogere percentages zien. De West-Europese salarisstijging ligt veel lager dan in landen in Afrika, het Midden-Oosten, Centraal- en Oost-Europa. Salarissen stijgen hard in Turkije (8,0 procent) en Rusland (9,0 procent), maar hier staan hoge inflatiecijfers tegenover. In West-Europa laten verder België (2,0 procent), Griekenland (2,3 procent), Ierland (2,1 procent) en Luxemburg (1,8 procent) de minst sterke groei zien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het nieuwe belonen: traditionele functiehuis definitief op de schop
 Wet Uniformering Loonbegrip onbekend bij HR en salarisadministratie
 Secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker in salarisonderhandelingen
 Crisis maakt hoogopgeleiden armer en minder veeleisend
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10