zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Koopwoning afgelopen twintig jaar nooit zo betaalbaar

9 november 2012 - Sinds de start van de kredietcrisis is de betaalbaarheid van koopwoningen sterk verbeterd door de dalende woningwaarde, de lage hypotheekrente en de verlaging van de overdrachtsbelasting. De betaalbaarheid van koopwoningen is gedaald van 30 procent in 2008 naar 21 procent in 2012. Daarmee is nog niet het laagste punt van de laatste 50 jaar bereikt; in de recessie volgend op de oliecrisis was in 1986 de betaalbaarheid gelijk aan slechts veertien procent.

Calcasa heeft de trend in de betaalbaarheid op de koopwoningenmarkt in een historisch perspectief gezet door de inkomens en de prijzen van woningen te onderzoeken over de afgelopen 50 jaar. Het resultaat is het verloop van de betaalbaarheid van koopwoningen in Nederland. De ontwikkeling van de betaalbaarheid wordt in dit onderzoek gedefinieerd als quotiënt van de netto woonlasten en de netto inkomensontwikkeling. De woonlasten zijn bepaald op basis van de gemiddelde woningprijzen, de hypotheekrente en de fiscale regelingen die invloed hebben op de netto woonlasten, te weten de hypotheekrenteaftrek, het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting. 



Gunstigste betaalbaarheid sinds 1989

In 2012 is gemiddeld 21 procent van het netto inkomen nodig voor het financieren van de netto woonlasten. Daarmee is de betaalbaarheid van woningen het beste sinds 1989, toen zeventien procent van het inkomen nodig was om een woning te financieren. Drie jaar daarvoor, in 1986, was de betaalbaarheid van woningen het best met veertien procent. Koopwoningen waren het meest lastig te bekostigen in 1977 en 2000, toen gemiddeld meer dan 30 procent van het netto inkomen nodig was voor het financieren van een woning.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Daling huizenprijzen nog niet ten einde
 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 Blaricum opnieuw duurste woongemeente
 Woningprijs gaat fors dalen in 2012
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
7-08-2013
 | 
20:03 uur
De betaalbaarheid is wellicht verbeterd, maar het is mi nog nooit zo lastig geweest om een hypotheek te krijgen. Dat waar de meeste mensen toch 'n huis mee betalen...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10