zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Relatie IT en business verbetert door vrouwelijke CIO

6 november 2012 - Meer vrouwelijke invloed is zeer gewenst binnen de IT. 75 procent van de Nederlandse CIO’s denkt namelijk dat de relatie tussen IT en de business verbetert als er meer vrouwelijke CIO’s zouden zijn. Daarnaast denkt 77 procent dat vrouwelijke CIO’s de samenwerking tussen verschillende teams bevorderen en wordt er meer creativiteit en innovatie van hen verwacht (69 procent).

Dat blijkt uit de IT Leadership Strategic Survey van Harvey Nash. Dit onderzoek wordt ieder jaar uitgevoerd onder ruim 2000 CIO’s wereldwijd, waarvan ruim 300 Nederlandse deelnemers. 



Weinig vrouwelijke CIO's
Het onderzoek bevestigt verder dat er opvallend minder vrouwelijke dan mannelijke CIO’s zijn. Van alle CIO’s die wereldwijd hebben deelgenomen aan het onderzoek is slechts 7,6 procent vrouw. Meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan dat er geen enkele vrouw in het IT-management van de organisatie zit. Daarnaast vindt 90 procent van de Nederlandse CIO’s dat er een gebrek is aan kwalitatief goede vrouwelijke kandidaten die solliciteren naar een managementfunctie in de IT. Volgens de vrouwen onder de CIO’s komt dit onder andere doordat er weinig vrouwen promotie maken binnen de technische afdelingen van een bedrijf, waardoor het moeilijk is een nieuwe generatie van vrouwelijke CIO’s te creëren. 

IT-top
Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland: "De algemene discussie over meer vrouwen in de top van organisaties geldt zeker ook voor de IT-top. Bij veel organisaties speelt de discussie over de relatie tussen IT en de business. Vaak wordt er niet voldoende samengewerkt. Het is interessant om te zien dat de CIO’s uit ons onderzoek juist van vrouwelijke CIO’s verwachten dat zij deze relatie kunnen verbeteren. Dit is een interessant argument binnen de discussie over de balans tussen mannen en vrouwen in de IT-top van organisaties."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nauwelijks beweging in de Global Gender Gap rangschikking
 Vrouwen verlaten techniek vaker en eerder dan mannen
 Slechts één op de vijf CEO’s ter wereld is vrouw
 Mannen zijn ambitieuzer dan vrouwen
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
6-11-2012
 | 
08:02 uur
Het is niet zo heel erg moeilijk te kunnen bepalen of er al of niet zo weinig vrouwelijke CI(T)O's zijn. Zelfs de constatering is niet zo bijzonder spannend.

Het is dan ook helemaal niet gezegd dat een aanwas van vrouwelijke CIO's garant zou staan voor de genoemde bevorderingen. Al helemaal niet op het snijvlak van IT en business.

Waarom niet?
Omdat men overduidelijk nog steeds niet goed door heeft dat er een ander hiaat ten grondslag ligt aan het in dit artikel naar voren gebrachte probleem.

IT vs Non IT
Het klassieke gat tussen IT vs Non IT is namelijk het probleem dat vaak de miscommunicatie en disfunctioneren bevorderd waardoor vaak de problemen ontstaan.

Doordat IT klaarblijkelijk de vertaalslag nog steeds niet heeft weten te maken Non IT uit te leggen hoe IT werkt, hoe het zich beweegt, en hoe hiermee om te gaan, is nog steeds een veel groter probleem.

IT vs ZZP
De afgelopen twee jaar heeft er in de IT een enorme uitholling plaats gevonden die een veel groter slagveld en probleem heeft veroorzaakt dan de inhoud van dit artikel. Op vele fronten, zeker in Nederland, is de duurzaamheid en de continuïteit van IT volkomen uitgehold en verder onder druk komen te staan.

Norm en stand van zaken
Aan de meest basale normen en standaarden kan allang geen garantie meer worden gehangen. We zien dat terug aan grootschalige incidenten zoals de affaires van Diginotar, KPN vs 'hacker', de brand bij Vodafone en de gevolgen die dat voor de naam en kwaliteit met zich mee heeft gebracht.

Ernstiger
Dergelijke incidenten met een grootschaliger impact zal door de economische stand van zaken in Nederland alleen nog maar toenemen. Dat is het resultaat van genomen beslissingen waarbij inhoudelijk geen enkel goed inzicht en toetsing meer heeft plaats genomen. Alleen de waan van het moment en de beoogde bezuiniging door ervaren, soms wat duurdere krachten, door onervaren meest goedkoop uit te wisselen.

Schade?
De schade is vele malen groter dan men zelf in ziet of durft toe te geven. En juist dat zou juist in Nederland een veel grotere aandacht moeten hebben dan het percentage van vrouwelijke CIO's in het veld.

Ik denk dat dat juist een veel groter gevaar en probleem is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10