zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechts één op de vijf CEO’s ter wereld is vrouw

22 maart 2012 - Eén op vijf senior management posities wordt door een vrouw ingenomen. Dat komt naar voren uit het rapport 'Women in senior management' van Grand Thornton, zo schrijft 6minutes.be. Vijf jaar geleden zag het er met 24 procent iets beter uit en in vergelijking met vorig jaar is er alweer een lichte toename van twintig naar 21 procent.

Dit kleine aandeel vrouwen in beleidsfuncties contrasteert met de diverse onderzoeken die het belang van vrouwenparticipatie aangeven. Vrouwen zorgen voor een groter marktaandeel, beter rendement van het kapitaal en ze houden de risico's beter in het oog. 



Regionale verschillen
De regionale verschillen zijn frappant. Uitgerekend de meest ontwikkelde landen worden door opkomende economieën voorbij gestreefd wat het aandeel van vrouwen in topfuncties betreft. Zo ligt dat in Europa en Australië op 24 en Noord Amerika op achttien procent. In de Aziatische regio stijgt het naar 32 procent.
Individuele landen geven nog beter aan wat er aan de vrouwenparticipatie ten grondslag ligt. Zo kan 46 procent vrouwen in senior management functies in Rusland worden verklaard door de 'emancipatie' van de vrouwen die op de traditie in de Sovjet-Unie voortbouwt. De hoge percentages in Botswana, de Filipijnen en Thailand hebben dan weer te maken met de inwonende grootouders die altijd kinderopvang verzekeren. De patriarchale structuren van Japan en India, respectievelijk vijf en veertien procent hogere managementfuncties in vrouwenhanden, zetten een domper op de carrière van vrouwen.
De Scandinavische landen, behalve Denemarken, situeren zich allemaal boven het gemiddelde met één op vier topfuncties door een vrouw vorm gegeven. In Frankrijk bedraagt het aandeel één op vier en in het Verenigd Koninkrijk één op vijf. Duitsland hinkt dramatisch achterop met dertien procent tegen zestien procent acht jaar geleden. Thornton wijt dit aan het gulle moederschapsverlof van maar liefst drie jaar. Een lange onderbreking bevordert het carrièreverloop duidelijk niet, aldus de consultant. Dat de scholen al vroeg in de middag sluiten, laat moeders evenmin veel professionele speelruimte. 

Negen procent vrouwelijke CEO's

Als veel vrouwen professioneel actief zijn, kan dat een stevige basis vormen van waaruit vrouwen naar hogere functies doorstromen, Rusland vormt hiervan een goed voorbeeld. Maar in Turkije en Italië is dan weer het tegendeel waar. In Turkije bedraagt de werkzaamheidsgraad van vrouwen amper 24 procent terwijl ze een aandeel van 31 procent hebben in superieure functies. Van de Italiaanse vrouwen is 38 procent professioneel actief en zij bezetten 36 procent van de senior managementposities in.
Globaal wordt minder dan een op tien bedrijven door een vrouw geleid. De Aziatische regio klimt met vijftien procent vrouwelijke CEO's boven het gemiddelde uit en Noord Amerika zit er met zes procent diep onder. In Europa wordt dertien procent van de bedrijven door een vrouw geleid. In Australië heeft het hoogst aandeel vrouwelijke CEO's, namelijk 30 procent. Verder zijn vrouwen het best vertegenwoordigd in financiële en human resources managementfuncties, respectievelijk dertien en 21 procent. 

Quota niet geliefd, wel hun effect

Het Thornton rapport geeft ook een overzicht van de landen die naar het Noorse voorbeeld quota hebben ingevoerd. Ook het Europees Parlement deed onlangs een oproep om op basis van zelfregulering tegen 2020 40 procent vrouwelijke directeurs in beursgenoteerde bedrijven te installeren. Of zoals ondervoorzitster van de Europese Comissie Viviane Reding het stelt, 'ik ben geen fan van quota maar ik hou wel van de resultaten ervan'. 

Flexibel werken
Flexibele werktijden blijken maar al te vaak in het nadeel van vrouwen te werken. In Noordse landen biedt 85 procent van de bedrijven een flexibel werkschema aan maar slechts 23 procent van de managementfuncties is in vrouwenhanden. Het gemiddelde voor Europa bedraagt 65 procent ondernemingen met een flexibel werkregime en nog geen kwart van de beleidsfuncties door vrouwen ingenomen. In Rusland is dit slechts het geval voor 43 procent van de organisaties terwijl vrouwen bijna de helft van de managementfuncties bezetten.


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondanks dezelfde carrièrestrategieën blijven vrouwen achter bij mannen
 Nederlandse vrouwen werken achterstand op Europese bedrijfstop weg
 Nederland bijna onderaan met aantal vrouwen in de top
 Vrouwelijke topmanagers stimuleren sociale verantwoordelijkheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10