zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Nederland heeft meer mannen aan de top nodig’

2 november 2012 - Om de crisis uit te komen heeft Nederland meer mannen nodig die echte keuzes maken. Mannen moeten weer bereid zijn risico's te nemen. Dat stelt Eelco Smit, Life & Business Coach bekend van BNR Nieuwsradio, het Financieele Dagblad en Quote, in zijn ´Boek voor MANNEN - heb het lef om echte keuzes te maken'.

Nederland staat al jaren in de top drie van meest feminiene landen ter wereld. Voor Eelco Smit dé verklaring voor wat hij al jaren in zijn eigen praktijk merkte: veel mannen zijn hun ambitie en verantwoordelijkheid vergeten. In een maatschappij die bijna volledig gebaseerd is op feminiene waarden, waar alle risico's zijn uitgebannen, wordt het steeds moeilijker om uzelf te ontplooien als man. 



We hebben mannen nodig met lef

Nederlanders leven al jaren boven hun stand, maar zelfs sinds de crisis zijn we niet bereid ons verlies te nemen. Gevolg: de huizenmarkt en arbeidsmarkt zitten muurvast, en iedereen wacht op de overheid voor een oplossing. Volgens Smit is dit echter een gevaarlijke illusie. "Het economische feest van de afgelopen decennia, met goedkoop geld, goedkope olie en goedkope arbeid in het buitenland is nu echt voorbij. We kunnen niet meer achterover leunen maar moeten de schouders er weer onder zetten. We hebben weer mannen nodig aan de top. Mannen die risico's durven nemen, die gaan voor goud maar ook bereid zijn hun verlies te nemen als het mis gaat. Dat onderscheidt de echte mannen van de natte tosti's. Duidelijkheid, doelgerichtheid en daadkracht zijn nodig, dat zijn masculiene waarden die in ons vrouwenparadijs bijna vergeten zijn." Smit pleit in het boek voor meer ambitie, een typisch mannelijke eigenschap die in Nederland meestal snel wordt gesmoord in compromissen en polderoplossingen. Hij haalt dan ook fel uit naar mannen die zich hier zomaar bij neerleggen - mannen die zich hebben laten knechten door baas en vrouw, en geen doel hebben behalve hun consumptie en die van hun vrouw op peil te houden. 

Doelen stellen en echte keuzes maken

De oplossing voor al deze dolende mannen is simpel maar vereist wel lef. Smits stelt dat een man zinvolle doelen nodig heeft in het leven om gelukkig te zijn, een echte missie waar hij vol voor kan gaan. Dat betekent werk dat meer is dan Excel-sheets invullen voor een baas die zelf ook niet meer dan een schakel is in een hiërarchie van pratende pakken met anonieme aandeelhouders aan de top. "Mannen moeten keuzes maken. Leven is kiezen. Dus geen nieuw kookeiland dit jaar, maar investeren in uzelf, in uw eigen vakmanschap en ondernemerschap. Zo wordt u bovendien crisisbestendiger. Durf uw missie weer vóór het meisje te stellen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven met vrouwen in de raad van bestuur presteren fors beter
 Clichés sekseverschillen kloppen op de werkvloer
 Ondanks dezelfde carrièrestrategieën blijven vrouwen achter bij mannen
 Mannen zijn ambitieuzer dan vrouwen
 
 
reacties
 
a bloemraad  |   | 
2-11-2012
 | 
10:48 uur
Een echte man neemt natuurlijk geen verantwoordelijkheid voor het slechte bestuur van de afgelopen jaren, maar schuift dat in de schoenen van een vrouw. Zoals de vrouw schuldig is geweest aan de val van Eden (Adam was maar een zacht eitje die de appel van de loeder Eva aannam), zo is de vrouw, o sorry, feminiene waarden ook schuldig voor de huidige crisis. Met de vuist op de tafel moeten de mannen de vrouwen weer achter het aanrecht zien te krijgen, waar ze horen, en het patriarchaat in volle glorie herstellen, want alleen zo zal de welvaart en voorspoed in de wereld wederkeren.
Dat spreekt natuurlijk alle onderzoeken tegen, die aantonen dat meer vrouwen aan de top de prestaties en winstgevendheid van een organisatie ten goede komen en dat de huidige crisis eerder door de samenwerking van “harde” en “zachte” waarden opgelost zal worden dan de eenzijdige aanpak van masculien of feminien alleen.
Als de heer Eelco Smit denkt dat vrouwen geen ambitie hebben, geen risico’s durven nemen, geen toekomstvisie en daadkracht bezitten, dan heeft hij een behoorlijke bord voor zijn kop zitten.
Willem van Druten  |   | 
2-11-2012
 | 
14:03 uur
Als vooruitgang is het uit een economische crisis te komen en het gaat dan alleen nog om geld; ja dan heeft deze meneer wel gelijk.
Als vooruitgang ook nog betekend dat we wereld op langer termijn nog leefbaar moeten houden; dan weer niet. De grootse roofbouwer en plunderaars zijn zowel in de historie als heden ten dage hoog testosteron-achtig. Een beetje masculiene vrouw zou het beter aanpakken (al zeg ik dit met pijn en weemoed in mijn hart). Dus kom maar op met dat kloontje.
Het begin is er; de nieuwe ministerin van defensie waar ik wel vertrouwen in heb.
Ben benieuwd hoe de legertop daar op reageert.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10