zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Clichés sekseverschillen kloppen op de werkvloer

8 mei 2012 - Empathie en mededogen spelen bij vrouwelijke werknemers een veel grotere rol bij het nemen van beslissingen dan bij hun mannelijke collega’s. Mannen beslissen vaker op basis van ratio en logica. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van de Nederlandse beroepsbevolking (900 personen), uitgevoerd door TalentLens.

De respondenten vulden de Golden in, een persoonlijkheidsvragenlijst speciaal ontwikkeld voor de werkvloer. De uitkomsten bevestigen vele clichés over de verschillen tussen man en vrouw. Zo blijkt bijvoorbeeld dat bijna 70 procent van de vrouwen bij het maken van belangrijke keuzes op het werk mededogen en empathie een rol laat spelen. Dit in tegenstelling tot slechts een kwart van de mannen. Marieke van der Meer, psycholoog bij TalentLens: "Anders dan mannen houden vrouwen bij het nemen van beslissingen rekening met de gevolgen die dit heeft voor collega’s. Mannen daarentegen baseren hun keuzes vaker op ratio en logisch redeneren." 



Vrouwen vaak beschermend

Het grootste deel van de vrouwelijke werknemers (negentien procent) valt in het persoonlijkheidsprofiel ‘beschermend’. Dit houdt onder meer in dat zij betrouwbaar en sympathiek zijn en graag zelfstandig werken ter ondersteuning van het team. De meeste mannen zijn het type ‘toezichthoudend’ (achttien procent). Deze groep is vaak praktisch ingesteld en geeft graag leiding. Een ander veelvoorkomend profiel bij vrouwen is ‘dienstverlenend’ (vijftien procent). Dit betekent onder andere dat vrouwen hun intermenselijke vaardigheden gebruiken bij het onderhouden van contacten. Ook zijn zij doorgaans warmhartig en behulpzaam. Veel mannen (ruim zestien procent) vallen ook in het persoonlijkheidsprofiel ‘onderhoudend’. Kenmerken hiervan zijn: serieus, taakgericht en het hebben van een no-nonsensstijl. 

Prestaties bevorderen

De Golden is een persoonlijkheidsvragenlijst die geschikt is in te zetten bij ontwikkelvraagstukken, coaching, conflictoplossing en loopbaanbegeleiding. Het invullen van de vragenlijst resulteert in het toewijzen van een persoon aan een specifiek persoonlijkheidstype (zestien in totaal). "De rapportage brengt kwaliteiten en groeimogelijkheden in kaart," aldus Van der Meer. "Wanneer werknemers hun eigen persoonlijkheidstype kennen en zich bewust zijn van hun sterke en minder sterke kanten, kunnen zij zich verder ontwikkelen en zo prestaties op de werkvloer bevorderen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 EU wil salariskloof tussen mannen en vrouwen dichten
 Diversiteitsdiscussie is zinloos
 Vrouwenstem overtuigender in radiocommercial
 ‘Werk is een mannenzaak’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10