zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nog geen oplossing voor toenemend aantal beveiligingslekken

1 november 2012 - Het is van essentieel belang dat organisaties hun aanpak van informatiebeveiliging fundamenteel wijzigen om de risico’s van bestaande en opkomende technologie te kunnen pareren, zo blijkt uit de Ernst & Young Global Information Security Survey 2012. Het onderzoek is gebaseerd op interviews met ruim 1.850 CIO’s, en topfunctionarissen op het gebied van informatiebeveiliging in 64 landen.

Organisaties voeren nu stapsgewijs aanpassingen in hun informatiebeveiliging door, waardoor op korte termijn verbeteringen worden aangebracht. Hierbij worden niet de problemen aangepakt ten aanzien van het overkoepelende risico van informatiebeveiliging. 



Meer beveiligingsincidenten
40 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan meer beveiligingsincidenten te zien ten opzichte van vorig jaar; de noodzaak tot een structurele aanpak is nog nooit zo groot geweest. 55 procent van de Nederlandse organisaties heeft echter niet zo’n aanpak en slechts veertien procent geeft aan dat de functie voor informatiebeveiliging volledig voldoet aan hun verwachtingen. Dit in een wereld waarbij 91 procent aangeeft dat externe bedreigingen toenemen, en 52 procent vermeldt dat de interne dreiging toeneemt, is dat verontrustend. In reactie op de bevindingen zegt Monique Otten, partner bij Ernst & Young IT Risk and Assurance: "In de nieuwe wereld voor de CIO is snel niet snel genoeg. De snelheid en complexiteit van veranderingen is enorm. Daarbij dienen opkomende markten, aanhoudende economische volatiliteit, off-shoring en toenemende regelgeving in een reeds complexe omgeving voor informatiebeveiliging te worden opgeteld." 

De onstuitbare opmars van nieuwe technologie

Nieuwe technologieën bieden organisaties enorme kansen, maar organisaties worden ook met bedreigingen geconfronteerd van onbekende bronnen. Cloud computing blijft één van de drijvende krachten voor vernieuwing van het business model, waarbij het aantal organisaties dat hiervan gebruik maakt in twee jaar tijd is verdubbeld. Een andere belangrijke nieuwe technologie is mobiel internet, waarbij de voordelen voor zakelijke gebruikers ervoor hebben gezorgd dat de adoptie in een versneld tempo is geraakt. 43 procent van de Nederlandse ondernemingen maakt gebruik van zakelijke of privé tablets. Vorig jaar was dit nog maar twintig procent. Martin Wijnmaalen, partner bij Ernst & Young Financial Services IT Risk and Assurance, geeft aan: "Door het toenemende gebruik van tablets raken organisaties de controle kwijt over waar de informatie zich bevindt. Organisaties erkennen dat zij meer moeten doen aan mobiele technologie. Echter in de snel veranderende mobile computing wereld staat het gebruik van beveiligingstechnieken nog in de kinderschoenen." De transformatie naar effectieve informatiebeveiliging vraagt niet zo zeer om complexe technologische oplossingen maar het gaat veel meer om leiderschap en betrokkenheid, capaciteit en bereidheid tot handelen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier misverstanden over een goede beveiligingsstrategie
 Datalek? Pas op voor boete!
 BYOD vraagt om een gedegen securitybeleid
 'Nederland is totaal niet beveiligd'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10