zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vestigingsklimaat Nederland behoort tot wereldtop

18 oktober 2012 - Het Nederlandse vestigingsklimaat behoort volgens buitenlandse ondernemers tot de meest aantrekkelijke vestigingsklimaten ter wereld. Alleen Finland, Zweden en Ierland doen het nog beter. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek waarvan Grant Thornton de resultaten bekend maakt: de Global Dynamism Index 2012 (GDI).

De GDI is een onderzoek naar het economisch groeiklimaat van 50 landen, gebaseerd op vijf verschillende terreinen, variërend van vestigingsklimaat tot menselijk kapitaal en arbeid. De index illustreert hoe dynamisch de economie van een land is, als voedings-bodem voor organisaties om verder te groeien. Singapore, Finland en Zweden behoren tot de meest dynamische economieën wereldwijd. Nederland behaalt op deze wereldranglijst een 22e plaats.


‘Dynamisch’ verwijst in het onderzoek naar economische veranderingen die tot crisisherstel leiden en bijdragen aan een groeiende economie. In totaal zijn vijf factoren onderzocht: het vestigings-klimaat, wetenschap en technologie, menselijk kapitaal en arbeid, economische groei, en het financiële klimaat van een land. Hiermee geeft de Global Dynamism Index een sterke weerspiegeling van een land als ‘geschikte omgeving’ voor organisaties om verder te groeien. 

Singapore meest dynamische economie

Bovenaan de wereldranglijst van dynamische economieën staan Singapore (72.1), Finland (70.5) en Zweden (69.6). Deze drie landen kenmerken zich door een open, handelsgerichte cultuur, een betrouwbaar, juridisch systeem en hoge investeringen in R&D. Nederland (59.5) neemt op de GDI een middelmatige, 22e plaats in. Onze Europese buurlanden doen het op deze ranglijst wat beter: Duitsland neemt op de index een negende plaats in, Frankrijk staat op positie zestien en België op positie negentien. Onderaan de lijst met 50 landen staan Venezuela, Nigeria en Griekenland.
De verschillende regio’s wereldwijd zijn ook in het onderzoek meegenomen. De Scandinavische regio (66.1) staat bovenaan de lijst van dynamische regio’s, gevolgd door Noord-Amerika (62.9) en de G7 (59.6). 

Nederland: klein land, groots vestigingsklimaat
Nederland blinkt uit als het gaat om haar vestigingsklimaat. In deze categorie neemt ons land wereldwijd de vierde plaats in. Met het vestigingsklimaat verwijzen de onderzoekers naar het (internationale) handelsrecht in Nederland, het Nederlandse beleid t.a.v. ondernemingen en concurrentie (concurrentiepositie), politieke stabiliteit en risico’s als gevolg van wet- en regelgeving. Op dit terrein laat Nederland alleen Finland, Ierland en Zweden voorgaan. Deze groep Europese landen beschikt volgens de onderzoekers over een open economie, een sterk concurrentiesysteem en transparante regelgeving. Dit toont 'de onderliggende kracht’ van deze economieën aan, ondanks het gebrek aan actuele groei. 

Economisch klimaat bepaalt groeimogelijkheden
Volgens Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter van Grant Thornton, maakt het onderzoek duidelijk dat dynamische organisaties hun activiteiten niet alleen op snelgroeiende en opkomende markten moeten richten. "De factor economische groei is bepalend, maar niet allesbepalend. Of organisaties zakelijke groei in een land kunnen realiseren, of daarin gehinderd worden, hangt van veel meer factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de politieke situatie in een land of de mate waarin de overheid investeert in wetenschap en technologie. Organisaties doen er goed aan het volledige plaatje in kaart te brengen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Belastingplan 2012: wisselend beleid schadelijk voor vestigingsklimaat
 Alleen verlaging Vpb niet genoeg voor verbetering vestigingsklimaat
 Vestigingsklimaat: Nederland laat kansen liggen
 Amerikaanse bedrijven positief over Nederlands vestigingsklimaat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10