zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ruim de helft van de werknemers rekent op loonsverlaging

2 augustus 2012 - Uit de Pay Optimism Scale 2012 van NorthgateArinso blijkt dat 61,6 procent van de Nederlandse medewerkers niet gelooft in een loonsverhoging hoger dan de inflatiecorrectie. Nederlanders zijn hiermee aanzienlijk minder positief dan de rest van de Eurozone met een gemiddelde van 54,4 procent. In het Verenigd Koninkrijk zijn de werknemers nog somberder: volgens 70 procent zal een loonsverhoging, als die er al komt, de inflatie niet overstijgen.

Toch zijn er wereldwijd ook tekenen van vertrouwen. Werknemers in Zuidoost-Azië staan voorop wat betreft loonsverwachtingen. Meer dan een derde (36,5 procent) ziet positieve signalen voor een loonsverhoging die het inflatie-effect overtreft. In Nederland geldt dat voor slechts 11,6 procent. Wereldwijd stelt gemiddeld bijna een derde (28,5 procent) van de respondenten dat de recessie hen tegenhoudt om van baan te veranderen, zelfs als ze dat graag zouden willen. In Nederland geldt dit voor 16,7 procent van de respondenten, tegenover 36,9 procent die aangeeft helemaal niet naar een nieuwe baan uit te kijken. Niet-financiële voordelen

Het genereren van personeelsloyaliteit zou topprioriteit moeten zijn voor bedrijven die talent willen vasthouden. Toch geeft 80,2 procent van de Nederlandse respondenten aan dat hun werkgever geen extra, niet-financiële voordelen biedt tijdens de financiële crisis. Veertien procent zegt zelfs dat er wel beloftes zijn gedaan, maar dat deze nog niet zijn nagekomen. Na loonsverhoging worden training en ontwikkeling en de mogelijkheid tot flexwerken het vaakst genoemd als meest waardevolle voordeel in het komende jaar. 

Loondemocratie

Wereldwijd is er in het personeelslandschap een gelijkheidsgevoel over het effect van de recessie op het loon. Ruim twee derde (67 procent) van de respondenten denkt dat iedereen, op elk niveau, op een of andere manier een effect op zijn loon heeft gevoeld.
Opmerkelijk is dat CEO’s, CFO’s, CSO’s en andere topmanagers wereldwijd het positiefst zijn voor wat betreft toekomstige loonsverhogingen. Consultants – op een niveau om en rond de instapposities – zijn daarentegen het meest pessimistisch met slechts 14,8 procent die dit jaar nog een echte loonsverhoging verwacht. 
"Het optimisme voor wat betreft loonsverhoging is geconcentreerd in Zuidoost-Azië. De landen in de Eurozone, inclusief Nederland, verwachten weinig," zegt Anita Lettink, VP Northern Europe bij NorthgateArinso. "Als het inderdaad voor veel bedrijven moeilijk is een loonsverhoging te realiseren, zullen ze andere technieken moeten gebruiken om hun talenten een gewaardeerd gevoel te geven. Medewerkers hechten belang aan loon, maar zeker ook aan initiatieven zoals flexwerken. Werkgevers kunnen ook kijken naar mogelijkheden die hun medewerkers netto-voordelen opleveren, zoals bijvoorbeeld abonnementen op sportscholen of brandstofkorting via een tankpas. Huisgenoten kunnen vaak ook aan dit soort regelingen deelnemen, waardoor het netto-voordeel al snel kan oplopen tot enkele tientjes per maand. Dit zijn veranderingen die bedrijven eenvoudig kunnen doorvoeren om hun waardering aan medewerkers te tonen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vraag om loonsverhoging als de nood het hoogst is
 Vakantiewerker niet assertief in salarisonderhandeling
 Middeninkomens massaal voor loondifferentiatie
 'Loonstijging moet gebaseerd worden op resultaat'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10