zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Leidinggevende verergert gedoe op de werkvloer'

3 oktober 2012 - Als het om gedragsveranderingen gaat weten leidinggevenden zelden medewerkers te prikkelen. Dit komt omdat ze over geen goede alternatieven beschikken om gedragsverandering effectief aan te pakken. Hierdoor laten ze op de werkvloer een enorm potentieel liggen. Dat concludeert trainer en auteur Gerald Morssinkhof in het boek 'Gedraag je!'.

Het probleem is dat managers hierdoor bijdragen aan datgene wat ze willen voorkomen, namelijk gedoe op de werkvloer. Morssinkhof pleit daarom voor een paradoxale aanpak op de werkvloer. Met onconventionele verandertechnieken. Deze sluiten niet aan op de gebruikelijke werkwijze en ze passen ook niet bij de traditionele invulling van de rol van manager. Dat maakt ze uiterst effectief om gefixeerd gedrag te veranderen. Door u anders op te stellen dan het te willen beheersen en controleren, creëert u een andere soort veranderbeweging. En dat is volgens Morssinkhof precies wat medewerkers nodig hebben. "De onwetende manager kiest constant de rol van een dominant, inhoudelijk uitleggerig en enthousiasmerend type," licht Morssinkhof verder toe. "Dat komt omdat ze niet goed weten hoe met gedrag om te gaan, waardoor ze vanuit de inhoud in plaats van gedrag mensen proberen te sturen en te veranderen. En dat kan nooit de bedoeling zijn." 



Gedragsprincipes

Veranderingen worden altijd inhoudelijk ingestoken; met argumenten wordt getracht medewerkers te overtuigen waarom het anders moet. Dat lijkt rationeel heel logisch, maar sluit echter niet aan op hoe mensen met elkaar omgaan en werken.
Morssinkhof: "Onconventionele verandertechnieken zijn effectief omdat ze juist uitgaan van deze menselijke gedragsprincipes." In het boek beschrijft hij vijf gedragsprincipes: identificatie, nabijheid, statusbevestiging, in & uitsluiting en naar de zijkant kijken.
Gecombineerd met deze principes werken de onconventionele technieken beter, omdat er tijdens het verandertraject ook focus is op de wijze waarop medewerkers zelf met elkaar naar de toekomst kunnen werken.
Deze technieken doorbreken ingesleten patronen, brengen een beweging in het team of de organisatie op gang en voorkomen dat er negatieve terugkoppelingsmechanismen ontstaan, waardoor de verandering overgaat in een versnelling.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kies de juiste leiderschapsstijl
 Huidig leiderschap gefundeerd op verouderde mechanismen
 Verbale aanwezigheid vergroot uw doeltreffendheid
 Drie prioriteiten om te komen tot vitale organisaties
 
 
reacties
 
Gert  |   | 
4-10-2012
 | 
13:36 uur
Management bv nederland is wel erg afgedwaald dat er zelf een boek geschreven moet worden om ze weer bewust te maken van de hoeftes die medewerkers hebben en werlangen.
Mark  |   | 
5-10-2012
 | 
13:47 uur
Doelgericht presteren is leren vertrouwen op het uitvoerend proces. In de (golf)sport kun je ervaren hoe dat voelt.
zusterIris  |   | 
18-10-2012
 | 
15:18 uur
Ooit leerde de zuster : het echte verandermanagement is juist het omgaan met gedoe!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10