zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis is niet goed voor de sfeer binnen bedrijven

3 oktober 2012 - De crisis heeft een duidelijke invloed op de sfeer in bedrijven en organisaties. Het management verhardt, de angst ontslagen te worden neemt toe en dus houden werknemers hun mond bij klachten. Dit blijkt uit een enquête onder de leden van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).

Met het oog op het LVV-congres 'De vertrouwenspersoon, zeker nodig in crisistijd' op 11 oktober hebben de afgelopen weken ruim 300 vertrouwenspersonen een uitgebreide enquête ingevuld. Daarin is een aantal stellingen opgenomen over de gevolgen van de crisis. Verharding van het management
Van de ondervraagden is 72 procent het geheel of gedeeltelijk eens met de stelling dat de crisis invloed heeft op de sfeer. 75 procent signaleert een verzakelijking en verharding bij het management. Volgens de toelichting van een aantal vertrouwenspersonen neemt in veel gevallen de competentiestrijd en werkdruk toe en hanteren leidinggevenden vaak zonder overleg ineens strengere regels.
Dat de crisis het gevoel van onzekerheid onder werknemers versterkt, vindt 77 procent van de vertrouwenspersonen. Ook geeft 84 procent aan dat onder werknemers de angst voor ontslag door de crisis groeit. 

Meer risico op ongewenst gedrag
Voor de vertrouwenspersonen betekent de crisis dat ze extra oplettend moeten zijn. Bijna 70 procent van de geënquêteerden denkt namelijk dat de onzekere situatie het risico op ongewenst gedrag vergroot, terwijl 61 procent het idee heeft dat mensen vanwege baanbehoud liever hun mond houden en minder snel een klacht indienen. Voorzitter Anne de Ruiter van de LVV: "Een zorgelijke ontwikkeling. Als mensen hun mond houden en eventuele klachten niet durven bespreken, kan makkelijk een veenbrand ontstaan. Problemen komen nog steeds voor, maar blijven broeien zonder dat ze aangepakt worden. Dat geeft niet alleen nog meer spanningen, maar kan ook resulteren in ziekte en uitval."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Muziek op de werkvloer goed voor de productiviteit
 Slecht gevoel over werksfeer belangrijkste afhaakreden bij sollicitatie
 Vijf tips om een slechte werksfeer aan te pakken
 Europese werksfeer laat veel te wensen over
 
 
reacties
 
Henk van Ouwerkerk  |   | 
3-10-2012
 | 
07:32 uur
Waar naar mijn idee voor gewaakt moet worden, voorzover mogelijk, is dat mensen in penibelle situaties niet gaan doordraaien met alle gevolgen van dien. Denk daarbij aan Alphen a/d Rijn of wat er op scholen in Amerika en Duitsland is voorgevallen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10