zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Economie eurozone herstelt in 2013 licht

17 augustus 2012 - De economie in de eurozone herstelt zich in 2013 met een groei van 0,8 procent, na een verslechtering van -0,4 procent in 2012. De wereldwijde economische groei komt in 2012 niet boven 2,5 procent, maar herstelt zich in 2013 naar verwachting met 2,9 procent. Het aantal bedrijfsfaillissementen stijgt in 2012 wereldwijd verder met vier procent ten opzicht van 2011, in Nederland ligt dit percentage op 25 procent.

Dat blijkt uit een wereldwijd macro-economisch- en faillissementsonderzoek van Euler Hermes. Johan Geeroms, Regional Risk Director Benelux bij Euler Hermes World Agency: "Hoewel de cijfers voor 2012 er niet om liegen, is er absoluut perspectief voor ondernemers. In 2013 dient het herstel zich bijna overal aan. De wereldhandel groeit in 2012 al met 4,3 procent en in 2013 naar verwachting met 5,7 procent." Herstel eurozone in 2013: +0,8 procent

De eurozone is in 2012 nog in recessie en krimpt met -0,4 procent. Dit is het gevolg van de economische zwakkere zuidelijke landen Griekenland, Spanje en Italië. Het Verenigd Koninkrijk en de meeste Oost-Europese landen zien de groei in de tweede helft van 2012 vanwege de lagere export ook afnemen.
Euler Hermes verwacht in 2013 een licht herstel voor de eurozone met een totale groei van 0,8 procent. De recessie in Zuid-Europa zet in 2013 nog wel voort en het herstel in het noorden is traag.
Het aantal faillissementen neemt in 2012 in de Mediterrane landen fors toe met twintig procent, een recordcijfer na vijf jaar stijgingen. Ook de rest van Europa blijft niet gespaard, wat resulteert in een stijging van veertien procent voor de hele eurozone. In Nederland neemt het aantal faillissementen toe met 25 procent. 

Noord-Amerika: gematigde groei

In de VS en Canada groeit het BBP volgens de voorspellingen met twee procent in 2012 en 2,3 procent in 2013. De Amerikaanse economie laat een hakkelend herstel zien. Consumentenbestedingen zijn ondanks de grote werkloosheid en de lage inkomensgroei rekbaar, maar bedrijfsinvesteringen en –winsten blijven afnemen. 

BRIC landen groeien minder hard

De opkomende economieën laten ondanks een vertraagde groei veerkracht zien, met dank aan de macro-economische beleidsvorming. Vooral de BRIC landen, die een grote bijdrage leveren aan de opkomende economieën, hebben aanzienlijke monetaire en fiscale ruimte om te manoeuvreren. Het vertraagde groeiritme in China, van zowel het BNP als de export, veroorzaakt een deflatoir effect. Dit geeft de Chinezen monetaire autoriteiten de ruimte om de korte termijn rente te verlagen, wat het groeiritme weer doet toenemen. De BRIC landen laten desondanks een teruggang zien, met uitzondering van Rusland vanwege de hoge olieprijzen in het eerste kwartaal. Tegelijkertijd is de grote afhankelijkheid van olie en gas hun grote kwetsbaarheid op termijn. 

Aantal faillissementen neemt in 2012 wereldwijd toe met vier procent

Volgens de Euler Hermes Global Insolvency Index stuit het aantal bedrijfsfaillissementen in 2012 wereldwijd terug naar vier procent. Terwijl het aantal faillissementen in 2012 in Amerika afneemt met negen procent, nemen deze in alle andere regio’s toe.
Over het algemeen gezien, liggen de cijfers voor bedrijfsfaillissementen in 2012 wederom ruim boven die van 2007. De recordcijfers van 2009 worden echter niet overtroffen. Voor alle landen uit het onderzoek (86 procent van het wereldwijde BBP), betekent dit meer dan 331.500 faillissementen, in 2009 waren dat er 354.800 en in 2007 250.000.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ruim de helft van de werknemers rekent op loonsverlaging
 ‘Europa op rand van catastrofe’
 Onrust in eurozone drijft insolventiepeil op
 'Er gloort licht aan de Europese horizon in 2013'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10