zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zwakke eindvraag zet metaalprijzen onder druk

11 september 2012 - Sinds het begin van 2012, is de aluminiumprijs gedaald met bijna acht procent en zweeft nu tussen USD 1.800 - 2.000/t. Voorraden blijven op een hoog niveau. De kans is groot dat deze trend zich zal doorzetten, als gevolg van de afnemende vraag en een toenemend aanbod. Door de lage prijzen, hebben aluminiumproducenten met hoge vaste kosten (vooral in China) het moeilijk.

Macro-economische effecten blijven de koperprijs dicteren, terwijl de fundamentele verschuivingen in de kopermarkt een geringe invloed hebben. 



Onzekere mondiale economie
Als gevolg van de onduidelijke en onzekere richting van de mondiale economie, beweegt de koperprijs in de range van USD 7.200-7.600/t. Activiteit op de kopermarkt van handelaren en beleggers blijft laag. De vraag naar staal blijft wereldwijd zwak en staalprijzen zijn sinds het begin van 2012 gedaald met circa zes procent. Gezien de zwakke vraag, hebben fabrikanten hun productie ofwel tijdelijk verlaagd of hebben zij faciliteiten volledig gesloten. De vooruitzichten voor de vraag blijven gemengd. In China blijft de eindvraag nog in mineur, terwijl eindmarkten in de VS iets verbeteren. De marktomstandigheden in de EU zullen uitdagend blijven voor de rest van 2012. De prijzen van zowel ijzererts als steenkool verloren meer dan twintig procent in een tijdsbestek van amper twee maanden. De sterke daling van de prijzen was niet alleen te wijten aan onzekere staalmarkten (met een zwakke vraag naar staal en de dalende staalprijzen), maar ook aan het ontstane overaanbod van deze materialen. Staalfabrieken plaatsen minder orders in deze uitdagende marktomstandigheden en houden voorraden het liefst laag. 

Sombere omstandigheden
Metalen worden gebruikt in tal van belangrijke economische sectoren over de hele wereld, zoals bij de vervaardiging van auto’s, vliegtuigbouw, vervaardiging van huishoudelijke apparaten, elektronica en de bouwsector. Dit maakt de prijs van de meeste industriële metalen zeer gevoelig voor veranderingen in de economische cyclus. En jammergenoeg zijn de omstandigheden nog steeds somber voor de wereldeconomie: de EU zit midden in een crisis, de Amerikaanse economie blijft sputteren en het Chinese groeiwonder is aan het afkoelen. De PMI in Europa voor de industrie kwam iets hoger uit in augustus (van 46,5 in juli tot 46,6), terwijl data over de Amerikaanse economie een meer gemengd beeld schetsen. En in de tussentijd blijft China worstelen als gevolg van de mondiale vertraging: de PMI voor de industrie daalde weer in augustus, evenals de index voor nieuwe orders en de index voor export orders. Bij lage economische groeiverwachtingen voor de EU, de VS en China zullen de prijzen voor basis en ferrometalen relatief laag blijven. Voor producenten met een hoog niveau van vaste kosten, zijn dit moeilijke tijden en is de kans groot dat deze bedrijven in gebreke blijven als metaalprijzen verder dalen.


Bron: ABN AMRO
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Metaalindustrie zwaar getroffen door crisis
 Meer fusies en overnames in de industrie
 Grondstoffenprijzen blijven volatiel in onzekere markten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10