zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grondstoffenprijzen blijven volatiel in onzekere markten

27 juli 2012 - Het wereldwijde economische herstel heeft de afgelopen maanden het momentum verloren. De samengestelde PMI output index is recentelijk gedaald tot het laagste niveau sinds juli 2009. In veel regio’s daalde de index sterk, zoals in de VS, China, Japan, Brazilië en India. De vertraging viel vrijwel samen met het opnieuw oplaaien van de eurocrisis. Voor de tweede helft van 2012 verwacht ABN AMRO weer groei.

Vooral onder leiding van de VS en Azië zal de groei aantrekken, terwijl de eurozone met enige vertraging uiteindelijk zal volgen. Wel moet gezegd worden dat het tempo van de groei waarschijnlijk gering zal zijn. Dit komt vooral doordat in veel landen bezuinigingen op de begroting de economie zal beïnvloeden. Terwijl de Chinese autoriteiten relatief veel ruimte hebben om het monetaire beleid te versoepelen, lijkt een krachtige impuls (zoals we die in 2009 hebben meegemaakt) zeer onwaarschijnlijk. Toch zal de BBP-groei in China geleidelijk herstellen in de tweede helft van 2012, wanneer de beleidsmaatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. En ondanks dat hierdoor ook de vooruitzichten voor grondstoffen zullen verbeteren, verwacht ABN AMRO niet dat er een periode met forse prijsstijgingen is aangebroken. De prijzen van grondstoffen zullen zeer waarschijnlijk een volatiel patroon volgen, in overeenstemming met de verwachtingen over de mondiale groei. In een volatiele en onzekere economische omgeving zijn sterke stijgingen van grondstoffenprijzen dus niet erg waarschijnlijk, mede ook doordat ABN AMRO een verdere versterking van de dollar voorziet.


Mede op basis van deze macro-economische ontwikkelingen heeft ABN AMRO de volgende prijsverwachtingen in grondstofmarkten: 

Energie – Ondanks grote volatiliteit, zal olieprijs niet sterk toenemen
De spanningen in het Midden-Oosten zijn de meest belangrijke drijfveer voor de olieprijs in de komende maanden. De Amerikaanse verkiezingen kunnen een rol spelen voor de WTI prijzen, zeker als de prijzen blijven stijgen, wat uiteindelijk resulteert in hogere brandstofprijzen. De EU schuldencrisis en economische ontwikkelingen in de VS en China kunnen de druk opvoeren voor de olieprijs, als economische data teleurstelt. Wij verwachten dat de volatiliteit hoog zal blijven, maar wel dat de prijs zal zich binnen een beperkte range zal blijven bewegen. Warm weer in de VS heeft geleid tot een stijging van de aardgasprijzen, maar deze rally zal voorbij gaan zodra de herfst zich aankondigt.
Edele metalen – Hogere dollar en stijging reële rente drukt de prijs voor goud
De vooruitzichten blijven voorzichtig in het bijzonder voor de meer investeringsgerelateerde edele metalen zoals goud en zilver. Als het niveau van USD 1.522/oz voor goud prijzen wordt doorbroken, dan zal liquidatie van posities in goud en zilver plaatsvinden, wat de prijzen verder zal drukken. Hogere Amerikaanse rentestanden hebben goud minder aantrekkelijk gemaakt. Palladium en zilver hebben een grote cyclische gevoeligheid en daarmee zullen de verbeterde economische vooruitzichten voor H2-2012 gunstig zijn. Platinum blijft de last van een zwakke economie in de eurozone voelen, maar de hogere Chinese vraag naar sieraden later dit jaar zou daar verandering in kunnen brengen. 

Basis metalen – Op korte termijn hobbels, lange termijn perspectief blijft robuust
Macro-economische tegenwind heeft een grote invloed op de prijsontwikkeling van basismetalen. De economische vertraging in China, de EU en de VS hebben hun sporen op de prijzen achtergelaten in H1-2012. Op macro-economische front wordt voor H2-2012 herstel verwacht in China, de VS en zelfs in de EU. ABN AMRO voorspelt stabiele prijzen voor de korte termijn voor de basismetalen. De lange termijn vraag naar basismetalen van eindgebruikers (zoals producenten van transportmiddelen, verpakkingsindustrie, automotive, bouw) blijft robuust. Dit is gunstig voor de prijzen van basismetalen, maar het gevaar van overaanbod blijft een probleem. 

Ferro metalen – Overcapaciteit blijft een probleem en dit zal prijs drukken

Het sentiment onder de grote eindgebruikers van staal in China is laag en vooralsnog lijken er maar weinig redenen te bestaan voor een korte termijn opleving. Als gevolg daarvan zullen staalprijzen in de komende drie maanden verder dalen. De marktomstandigheden zijn niet gunstig en staalfabrieken moeten zich voorbereiden op meer tegenwind de komende periode. De vraag naar grondstoffen voor het maken van staal zal ook zwak blijven in 2012. De vraag naar staal en ruwe materialen van China blijft de belangrijkste factor om te monitoren. De markt wordt sterk bedreigd door overaanbod en dit zal op zijn beurt een sterk effect hebben op de prijzen. Alleen sterke capaciteit beperkingen en/of strikte discipline bij producenten kunnen de markt weer in balans brengen. 

Agrarisch – Prijzen dalen na de zomer
De extreme droogte in de VS is de oorzaak van de hogere prijzen voor soja, maïs en tarwe, aangezien de volumeverwachtingen ten aanzien van de oogsten naar beneden zijn bijgesteld. Als de weersomstandigheden niet verbeteren, zullen de prijzen verder stijgen. Na de zomer zouden prijzen weer kunnen dalen. Aangezien de meeste van de grootste suikerexporteurs op de wereldmarkt of last hebben van teveel regen of juist van te weinig regen, zijn de suikerprijzen ook gaan stijgen. Cacaoprijzen zullen beneden hun niveau van vorig jaar blijven, ondanks de lagere productie. De koffieprijzen blijven boven het langjarige gemiddelde op basis van aanhoudende krapte op de markt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Werknemer wordt niet getraind op weerbaarheid tegen cyberdreigingen
 Meer dan een derde van werkend Nederland sport niet
 Werknemers gefrustreerd door IT-oplossingen van hun werkgever
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lager groeitempo China leidt tot daling in grondstofprijzen
 Merkartikelen staan onder druk
 Productiebedrijven vrezen grondstofschaarste
 Grondstofschaarste niet op agenda bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Houten wandpanelen voor een warme en huiselijke sfeer
reacties
Weg met de werkdip: vijf tips voor meer plezier in je werk (1) 
Nog maar één op de negen starters kan eigen huis kopen (1) 
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (3) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
top10
Organisaties ergeren zich aan onbekwame sollicitanten op technische vacatures
Groeiende genderkloof voor werkbaar werk
Niets verdeelt mannen en vrouwen zo als de auto. Maar hoe zit het echt?
‘AI en ML zijn onmisbaar geworden in cybersecurity’
Digitale platforms verhogen de werkstress bij 33 procent van de Nederlandse medewerkers
Succesvolle modernisering vraagt om observability
Finance professionals opgelucht naar kantoor
Internationale betalingen bij twee op de vijf cash managers van de baan door verbroken relatie bank
Vaker volgen van security-trainingen voorkomt cyberincidenten
In zes stappen naar een duurzamere bedrijfsvoering met behulp van data
meer top 10