zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Uiteenvallen eurozone onwaarschijnlijk'

19 januari 2012 - Atradius stelt in haar economisch rapport ‘Sticking together - The future of the Eurozone’ dat de gevolgen van een uiteenvallen van de eurozone zeer schadelijk zouden zijn zowel voor het land dat de euro verlaat als voor de overblijvende landen binnen de muntunie. Een einde van de huidige eurozone wordt dan ook erg onwaarschijnlijk geacht.

De kosten van een beëindiging zouden een buitensporige daling van het bbp, muntdevaluatie en inflatie in die landen die de eurozone zouden verlaten met zich meebrengen. Door de hechte economische en financiële verwevenheid tussen de eurolanden zou de impact op de landen die wel in de muntunie blijven ook bijzonder groot zijn. 



Wegwerken fundamentele verschillen
Voorwaarde voor het welslagen van een herstelplan voor de euro en de EMU is het wegwerken van de fundamentele verschillen binnen de unie. De hoge schuldenlast, betalingsbalansonevenwichtigheden en de grote verschillen op het gebied van productiviteitsgroei moeten daartoe worden aangepakt. Om deze problemen uit de weg te ruimen, zetten de Europese leiders diverse instrumenten in, maar het geleidelijke herstelproces zal pijnlijk zijn. Dit geldt vooral voor de perifere lidstaten, die bezuinigingsmaatregelen en hervormingen zullen moeten doorvoeren. 

Ernstige gevolgen
Hoewel de weg naar herstel de nodige hindernissen zal kennen, zouden de financiële implicaties van een uiteenvallen van de eurozone veel erger zijn. Atradius is van mening dat de ernstige gevolgen van een dergelijk scenario een belangrijke stimulans kunnen zijn om het samenhouden van de eurozone zo veel mogelijk te ondersteunen. John Lorié, hoofdeconoom bij Atradius, licht toe: "We zijn ervan overtuigd dat de politieke leiders de crisis voldoende onder controle zullen houden, zij het in verschillende, soms moeizame stappen. De perifere landen kunnen niet onder forse besparingen en strenge hervormingen uit. De Europese Centrale Bank (ECB) zal haar gewicht in de strijd blijven gooien door voldoende liquiditeit voor het banksysteem te waarborgen. Verwacht wordt dat daardoor de spanningen op de interbancaire markt langzaam zullen wegebben en het klimaat op de financiële markten zal stabiliseren. Een recessie in de eurozone, hoewel gematigd, lijkt in 2012 evenwel onafwendbaar."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topeconoom: crisis eurozone is in 2012 voorbij
 Gematigde recessie voor 2012
 Vier economische scenario's voor Eurozone in 2012
 ‘Terugkeer groei alleen na pijnlijke keuzes’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10