zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Glazen plafond is niet het enige obstakel voor vrouwen

6 september 2012 - Uit Brits onderzoek van Ernst & Young kwam naar voren dat de meeste vrouwen van mening zijn dat meerdere obstakels dan alleen het glazen plafond hun weg naar de top blokkeren. Denk aan leeftijd, het ontbreken van rolmodellen, het moederschap en tekort aan kwalificaties en ervaring. Vaak hebben vrouwen van meerdere van deze aspecten tegelijk last. Het is aan de werkgevers om vrouwen beter te begeleiden bij en tijdens deze kwesties.

De focus op diversiteit heeft de aandacht afgeleid van het feit dat veel organisaties hun vrouwelijke talenten kwijtraken nog voordat zij manager zijn. Dit is dan ook eerder een talentmanagementissue dan een kwestie van een (enkel) glazen plafond. Organisaties zouden vrouwen op elk niveau meer moeten ondersteunen, en niet pas als ze op het punt staan toe te treden tot de directie. Andere remmende factoren
Uit het onderzoek komt verder naar voren leeftijd vaak een groter obstakel voor vrouwen vormt dan sekse. Vaak worden ze ofwel te jong ofwel te oud bevonden. Ook te weinig ervaring of kwalificaties spelen vrouwen parten, aldus de respondenten. En dan zijn er natuurlijk de bekende gevolgen van het moederschap. Negentien procent van de ondervraagden stelt dat dit hun carrière beïnvloed heeft en nog eens 25 procent stelt dat het hun toekomstige carrière zal remmen. Organisaties kunnen deze gevolgen beperken door de terugkeer van vrouwen na hun zwangerschapsverlof bijvoorbeeld te helpen vereenvoudigen en vrouwen meer regie te geven over hun eigen carrière, bijvoorbeeld door niet star vast te houden aan vaste werkuren. 

Geen vrouwelijke rolmodellen
Tenslotte is het tekenend dat driekwart van de ondervraagde vrouwen zegt dat ze maar weinig of zelfs geen vrouwelijke rolmodellen hebben binnen hun organisatie. En juist die rolmodellen zijn zo belangrijk om te laten zien dat je als vrouw wel degelijk carrière kunt maken en de bovengenoemde obstakels kunt overwinnen. Hoe meer vrouwelijke rolmodellen, hoe minder hoog de andere obstakels zullen blijken, daar zijn de onderzoekers van overtuigd.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mentor helpt vrouwen naar de top
 Leiders van de toekomst: Marry Meulemans (ING) en Elsbeth Ophoff
 Nederlandse vrouw blijft achter in Raad van Bestuur
 Ondanks dezelfde carrièrestrategieën blijven vrouwen achter bij mannen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10