zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier leiderschapsboodschappen die uw talent moet horen

21 augustus 2012 - Maakt u zich zorgen over een tekort aan leidinggevenden? Zijn er maar weinig geschikte toekomstige managers in uw organisatie? Vraagt u zich af hoe u het meeste haalt uit het talent dat u in huis heeft? U bent niet de enige, aldus Stephanie Lischke en Joel Wright van het Center for Creative Leadership, op Forbes. Ze voegen daar meteen aan toe dat het tijd is om eens verder te kijken dan uw bekende supersterren en toptrainees.

De andere jonge werknemers en de zeer ervaren specialisten zouden ook mee moeten worden genomen. Deze mensen worden vaak over het hoofd gezien als het op leiderschapsopvolging aankomt maar ook zij maken deel uit van projectteams, beïnvloeden anderen en werken aan steeds grotere en complexere projecten. Ervaring
Kijk eens naar de rol van de zeer ervaren professional. Hoe meer ervaring,  hoe vaker ze veelal fungeren als projectmanagers en sleutelfiguren in multifunctionele teams. Jonge werknemers op hun beurt zijn vaak actief op zoek naar manieren om hun vaardigheden te ontwikkelen. Gaandeweg krijgen ze daarbij al kansen om leiding te geven, vaak al lang voordat ze ook formeel een managementfunctie krijgen. Beide groepen komen dus prima in aanmerking om hun leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen, maar dat moeten ze wel van bovenaf te horen krijgen. Hieronder vier boodschappen die u en uw collegamanagers alvast aan hen over kunnen brengen:

1. Denk in processen, niet in functies
Leiderschap is een proces, geen functie. Het gaat erom anderen aan te sturen en daarmee richting geven, creativiteit stimuleren en betrokkenheid vergroten. Laat individuele teamleden zich afvragen: ‘Wat draag ik bij aan het leiderschapsproces?’ ‘Hoe kan ik bijdragen aan effectief leiderschap in mijn team?’ 

2. Ken uw manier van leiding geven

Uw manier van leidinggeven is een optelsom van uw gedrag, reacties en interacties. Of u nu wilt of niet, u heeft allang een leiderschapsstijl. Men weet hoe u dingen gedaan krijgt en hoe u met anderen omgaat. Om uw leidinggevende capaciteiten verder te ontwikkelen moet u eerst weten hoe anderen u al zien. Besteed aandacht aan de manier waarop u werkt – niet alleen aan wat u weet of presteert. Hoe leert u? Hoe deelt u informatie, neemt u beslissingen en beïnvloedt u anderen? Hoe begint en onderhoudt u relaties? Vraag deze dingen ook aan uw collega’s en leidinggevenden. 

3. Neem de leiding

U bent de baas over uw manier van leidinggeven, dus investeer in uw ontwikkeling als leidinggevende. Uw baas of werkgever zullen u niet altijd exact vertellen wat nodig is of u de middelen en ervaringen toebedelen om uw effectiviteit te vergroten. Denk na over uw huidige baan en toekomstige carrière. Wat is uw grootste werkuitdaging op dit moment? Hoe helpt uw manier van leidinggeven u nu al? Wat zou er gebeuren als u nog effectiever wordt? Hoe kunt u zichzelf ontwikkelen om dat te bereiken? Wat moet u veranderen en/of verbeteren? 

4. U wordt gezien, gehoord en gewaardeerd

Het is in het belang van de organisatie dat u zo effectief bent als maar kan. Hetzelfde geldt voor uw collega’s. Ook als er nog geen ‘manager’ op uw visitekaartje staat, of direct ondergeschikten hebt, of net aan uw carrière begnnen bent: uw leidinggevende capaciteiten zijn cruciaal voor zowel uw eigen succes als dat van de onderneming.


Bron: Forbes
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Besluitvaardigheid geen belangrijke eigenschap voor Nederlandse leiders
 Leiders van de toekomst: Marry Meulemans (ING) en Elsbeth Ophoff
 Twaalf tips om leiderschap te tonen
 Kies de juiste leiderschapsstijl
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10