zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe krijgt ook u een team van Olympische winnaars? Vijf tips

17 augustus 2012 - De Olympische Spelen zitten er weer op. Hét event waar sporters kunnen excelleren. Wilt u ook een team van winnaars? Neem dan een voorbeeld aan sporters. Dat stelt Hugo Stienstra voor op zijn Monsterboardblog. Hieronder vijf manieren om dit te doen en het beste uit uw team te halen.

1. Creëer een gemeenschappelijke rivaal


Op welk niveau, in welke klasse dan ook, ieder sportteam heeft een rivaal. Ajax heeft Feyenoord, het Nederlands elftal heeft Duitsland en Bal op het Dak 15 heeft Slootvissers 11. Als het om derby’s gaat, bestaan vriendschappelijke wedstrijden niet. Bij deze matches gaat iedereen gaat er vol voor. Of de inzet nou het kampioenschap is, of dat het om een oefenwedstrijd gaat. Het gezamenlijke doel moet en zal behaald worden, want ‘wat er ook gebeurt, verliezen van die ploeg gaat ons nooit gebeuren!’
Zorg dus voor een gemeenschappelijke rivaal. Dat kan de concurrent zijn. Maar ook een andere afdeling binnen het bedrijf. Wie haalt de meeste omzet binnen? 

2. Verlies samen

Wat doet u als u achterstaat? Hoe gaat u als groep om met verlies? Begint iedereen op elkaar te schelden? Of geeft u elkaar opbouwende kritiek en gaat u toch nog voor de winst? En als dat niet meer gaat, accepteert u het verlies dan als een team?
Niemand vindt het leuk om te verliezen. Maar de manier waarop u er met z’n allen mee omgaat is van essentieel belang voor de teamspirit. Verliezen doet u samen. Leer van uw fouten en gebruik de opgedane ervaring om de volgende keer te winnen. Of om die target wél te halen. 

3. Vier uw winsten
Kampioen worden is fantastisch. Niet door de beker die u krijgt, maar vanwege het feest dat u daarna kunt vieren.
Zoals eerder gezegd: sport verbroedert, en een groot deel van daarvan gebeurt in de kleedkamer en in de kantine. Vier successen daarom met het hele team, ook in het bedrijfsleven. Deel schouderklopjes uit en complimenteer uw medewerkers. 

4. Wees bereid offers te maken voor het team

Tijdens het voetballen is het wel eens noodzakelijk een doorgebroken speler neerhalen, ook al weet u dat het een kaart oplevert. In het honkbal moeten spelers soms een opofferings-stootslag maken, of ‘een bal opvangen voor het team.’
Uzelf opofferen voor het gemeenschappelijke doel hoort er nou eenmaal bij. Misschien dat een speler er persoonlijk niet altijd beter van wordt, maar het belang van het team gaat altijd voor. In een goede ploeg is iedereen zich daar van bewust. 

5. Gun elkaar succes

Het beste uit uzelf proberen te halen is natuurlijk een goede zaak, maar niet als dat ten koste gaat van anderen. In een echt team gunt iedereen elkaar de bal, en spelen ze deze rond tot er een kans is om te scoren. Denk dus niet alleen aan uw persoonlijke target. Geef uw collega een voorzet, als hij meer kans heeft om die ene klant binnen te halen. Alleen zó kunt u winnen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf teambuilding-tips uit de sportwereld
 Vier aspecten van talentmanagement die u kunt leren van de sportwereld
 Zes tips om uit te blinken waarin u maar wilt
 Tien tips om te scoren met sport
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10