zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gevoel van baanzekerheid daalt

30 juli 2012 - Negen procent van de werkende Nederlandse beroepsbevolking verwacht het komende jaar zijn baan te verliezen, een lichte stijging ten opzichte van acht procent in 2011. De Nederlandse beroepsbevolking die verwacht zijn baan niet te verliezen is licht gedaald van 75 naar 72 procent. Onder de allochtone beroepsbevolking is deze daling beduidend sterker, van 73 naar 68 procent.

Iets meer dan de helft (51 procent) van de allochtone beroepsbevolking verwacht daarentegen wel binnen vier maanden een nieuwe baan gevonden te hebben, tegenover 46 procent van de autochtone beroepsbevolking. Dit blijkt uit analyses op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group waarin ruim 712 allochtonen en 5.530 autochtonen personen uit de Nederlandse beroepsbevolking zijn ondervraagd over hun arbeidsmarktvertrouwen. 



Onzekerder én optimistischer
Het verwachtingspatroon om in de komende twaalf maanden hun baan te verliezen is hetzelfde onder allochtonen en autochtonen. Toch zijn de werkende allochtonen iets onzekerder over hun arbeidsmarktpositie. Het percentage dat verwacht zijn baan misschien te verliezen in de komende twaalf maanden stijgt bij deze groep harder dan bij de autochtone groep. Dit wordt mogelijk ook ingegeven doordat de werkloosheid onder allochtonen momenteel sterker stijgt dan onder autochtonen. Daarentegen denken allochtonen (zowel werkend als werkzoekend) sneller een baan te hebben gevonden dan autochtonen. Binnen vier maanden verwacht 46 procent van de autochtonen en 51 procent van de allochtonen een nieuwe baan gevonden te hebben. Overall verwacht 90 procent binnen een jaar weer werk gevonden te hebben. 

Verschillen in oriëntatiegedrag

In het oriëntatiegedrag naar een baan van mbo en hbo opgeleide allochtonen en autochtonen kunnen kleine verschillen worden waargenomen. Voor beide groepen zijn vacaturesites het belangrijkste kanaal om zich te oriënteren voor een baan. De verschillen liggen in het feit dat allochtonen zoeken via face- to-face contact met hun toekomstige werkgever op bijvoorbeeld een carrièrebeurs of door binnen te lopen bij een bedrijf. Autochtonen vertrouwen daarentegen meer op het persoonlijke netwerk en de krant. "De resultaten uit deze analyse zijn zeer bemoedigend als het gaat om de emancipatie van allochtonen op de arbeidsmarkt," aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group. "Ondanks dat momenteel de werkloosheid onder allochtonen sterker stijgt, heeft deze groep meer vertrouwen in de arbeidsmarkt doordat ze verwachten sneller een nieuwe baan te vinden dan autochtonen. Ook qua keuzes van oriëntatiekanalen lijken allochtonen de achterstand op de arbeidsmarkt van vijf jaar geleden te hebben ingehaald. Op sommige punten staat deze groep er zelfs sterker voor."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer is bereid flink in te leveren voor baanzekerheid
 Starter vindt baanzekerheid onbelangrijk
 Baanzekerheid wint van doorgroeimogelijkheden
 Baanzekerheid wint het van ambitie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10