zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Doorwerken in vakantie – wel of niet goed?

19 juli 2012 - Nederlanders werken massaal door tijdens de vakantie. Volgens recente cijfers van Regus werkt bijna 40 procent van de Nederlanders door. Wat dat betreft is het aantal in elk geval niet toegenomen in de afgelopen jaren, want volgens cijfers van Monsterboard.nl was het in 2008 nog bijna 50 procent. Aan de opkomst van de smartphone alleen kan het dus niet liggen, zoals vaak wordt beweerd.

Maar hoe slecht is het nu eigenlijk om door te werken? Hugo Stienstra zette de mening van vier verschillende partijen op een rij. Vakantie is bedoeld om te ontspannen

Abvakabo FNV is tegenstander van doorwerken tijdens de vakantie en raad het af. Vakantie is bedoeld om te ontspannen, aldus de vakcentrale: "Als u doorwerkt, gunt u uzelf geen volledige rust en herstelt u lichaam niet voldoende. Het vervelende is dat u dat niet zo in de gaten heeft, want er zijn ‘stille slopers’ actief: stresshormonen. Door het doorwerken tijdens uw vakantie blijven deze stresshormonen op een verhoogd niveau in uw lichaam aanwezig en gaan stiekem door met hun sloperswerk. En als u dan van vakantie terugkomt, bent u niet uitgerust." 

Doorwerken op vakantie is gezond

Volgens Willem van Rhenen, chief medical officer bij Arboned, is het niet erg om tijdens de vakantie in verbinding te blijven met het werk. "Werken is gezond, laten we dat vooropstellen. Het idee dat we een paar keer per jaar van ons werk moeten bijkomen, is eigenlijk vreemd. Vooral omdat we weten dat het ‘vakantiegevoel’ een dag na terugkeer alweer verdwenen is. Het zijn juist die extreme overgangen die voor extra stress zorgen: veel mensen vallen op de eerste vakantiedag in een gat en schieten op de eerste werkdag meteen weer in de stress. Zolang de prioriteit tijdens de vakantie maar niet bij het werk ligt." 

Beetje werken tijdens de vakantie is best goed

"Mentaal afstand nemen van uw werk verbetert het gevoel van gezondheid en tevredenheid," zegt wetenschapper Jessica de Bloom die onderzoek deed naar de invloed van vakantie op het welzijn van werkenden. Maar werken is niet per definitie slecht. Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat u doet en wanneer heeft een positieve invloed op uw welzijn. Of werken wel of niet stress veroorzaakt, hangt hiermee samen. Als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje de werkmail te checken, is dat niet slecht.’ 

Misplaatst heldengedrag niet goed voor het bedrijf

Bart Lorang van het Amerikaanse internetbedrijf Fullcontact is zo tegen werken tijdens vakantie dat hij zijn medewerkers 7.500 dollar extra vakantiegeld geeft als ze onbereikbaar blijven. Naast gezondheid en een leuke vakantie gaat het hem om nog iets anders: "In veel bedrijven heerst er een misplaatst heldengedrag met een ik-ben-de-enige-die-dit-kan-doen-mentaliteit. Dat is niet heroïsch, maar een ‘single point of failure’." Volgens Lorang zullen mensen hun informatie beter opslaan en delen met anderen als ze weten dat ze een tijdje onbereikbaar zijn. Uiteindelijk zal dat in het voordeel zijn van het bedrijf.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vakantieadres steeds vaker flex-werkplek
 Laptops en iPads massaal mee op vakantie
 Zeven tips om in de zomer aan uw carrière te werken
 Nederlander ook tijdens vakantie vaak online
 
 
reacties
 
van den Berg  |   | 
19-07-2012
 | 
11:16 uur
Ik snap dat ondernemers, CEO's etc moeten doorwerken tijdens de vakantie maar alles daaronder is regelrechte kul.

Doorwerken op vakantie wordt vaak ingegeven door angst. Angst om als ' misbaar' te worden gezien of bang dat men wordt verweten minder betrokken te zijn bij de zaak.

Dus ben je geen ondernemer maar behoor je tot het loontrekkende personeel, dan is mijn advies: zet uit die tel, laat varen die angst en geniet van je vakantie. De zaak draait gewoon door, ook zonder jou.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10