zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorstel voor mondiale richtlijn Compliance programma’s

12 juli 2012 - Australië heeft een voorstel ingediend voor het ontwikkelen van een mondiale ISO-norm voor compliance programma’s. De voorgestelde norm biedt organisaties een leidraad voor het uitdenken, ontwikkelen, implementeren, monitoren en verbeteren van een effectief compliance programma. NEN onde-zoekt of er in Nederland behoefte is aan deze norm en roept organisaties op hun mening te geven of mee te werken aan de ontwikkeling ervan.

Compliance is een zeer actueel onderwerp in de internationale gemeenschap: de G20 spreekt over mondiale regulering van de financiële sector, nationale economieën zijn steeds nauwer met elkaar verbonden en wet- en regelgeving wordt steeds verder geharmoniseerd. Organisaties, ongeacht grootte, aard en sector hebben vrijwillige afspraken en verplichtingen in relatie met wet- en regelgeving, branche- en gedragscodes, milieu en maatschappij. Zij willen beschikken over de juiste processen en procedures waarmee het risico voor non-compliance kan worden verminderd. En een internationaal speelveld vraagt om een internationale richtlijn. 



Inhoud van de afspraken

De te ontwikkelen norm moet organisaties ondersteunen bij het opzetten van een compliance programma. Met zo’n programma kunnen zij aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving, andere (vrijwillige) verplichtingen en ethische en maatschappelijke verwachtingen. Eén van de aspecten hierbij is dat beleid en procedures voor het bereiken van compliance gekoppeld zijn aan de operationele aspecten van de organisatie en in lijn zijn met de kernwaarden en strategische doelstellingen. Compliance programma’s overstijgen systemen voor financieel-, risico-, kwaliteit-, milieu- & gezondheid- en veiligheidsmanagement.
Een internationale norm zorgt niet alleen voor een internationaal erkende benchmarking voor organisaties zelf, maar ook voor een vergroting van markt- en consumentenvertrouwen. Overheid en toezichthoudende organisaties verkrijgen meer inzicht in de mate van compliance en kunnen anticipatief beoordelen. De nationale norm die al jaren in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gebruikt dient als basis voor de mondiale norm. Meer informatie over het voorstel vindt u hier. Organisaties kunnen tot 13 augustus contact opnemen met NEN over eventuele ontwikkeling van een internationale norm.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Compliance en reporting integreren: bittere noodzaak
 Investeren in compliancy is goedkoper dan non-compliancy
 Compliancerisico's bonussen slecht beheerst
 Managers hebben geen idee van compliance en IT governance
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10