zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Compliance en reporting integreren: bittere noodzaak

2 augustus 2011 - Internationale ondernemingen hebben steeds meer moeite om te voldoen aan de naleving van toenemende strengere wet- en regelgeving en de groeiende complexiteit van financiële reporting en fiscale regels over de hele wereld. Samen met globalisering en de focus op kostenbeheersing zijn dit enkele uitdagingen waar ondernemingen voor staan en waarop zij hun financiële functies en processen moeten inrichten.

Dit blijkt uit een rapport van Ernst & Young: 'Seizing the opportunity in Global Compliance and Reporting' waarvoor ruim 200 CFO’s van internationale ondernemingen Geinterviewde ondernemingen zijn afkomstig uit de Forbes Global 2000 lijst. 



Onaangekondigde belastingcontroles
Uit het rapport blijkt verder dat 64 procent van de respondenten van de Fortune Global 500 in het afgelopen jaar te maken heeft gekregen met onaangekondigde belastingcontroles. Bijna de helft van deze ondernemingen kreeg daarbij een onverwachte naheffing of boete opgelegd. Bijna twee derde zegt dat gewijzigde wet- en regelgeving grote uitdagingen voor hun huidige compliance- en reporting processen zal opleveren.  Eugène Heijnen, Ernst & Young Partner Global Compliance & Reporting: "Globalisering en de focus op kostenbeheersing zorgen voor veranderingen in hoe bedrijven hun financiële en fiscale functies inrichten. Ondernemingen krijgen te maken met een steeds complexer landschap van wet- en regelgeving en nauwere, intensievere grensoverschrijdende samenwerking tussen belastingdiensten, die zelf ook onder druk staan om hun inkomsten te vergroten. Het is van het allergrootste belang dat juist internationale ondernemingen hun processen voor compliance en reporting herzien om te kunnen blijven voldoen aan de nalevingseisen en om hun concurrentiepositie op peil te kunnen houden."
Uit het onderzoek komt naar voren op welke wijze global compliance & reporting (GCR) kan worden verbeterd: 

Succesvolle GCR vereist krachtige governance

Ruim 40 procent van de respondenten geeft aan over onvoldoende governance te beschikken ten aanzien van hun wereldwijde wettelijke verplichtingen. Daarnaast geeft ruim 60 procent aan dat hun onderneming helemaal geen wereldwijd model kent voor governance voor aangiften directe en indirecte belastingen. Dit doet vermoeden dat de huidige organisatie van compliance en reporting meer controle, grotere zichtbaarheid en meer verantwoording vereist.
Jeroen Jansen, Ernst & Young Senior Manager Global Compliance & Reporting: "Door meer duidelijkheid te creëren ten aanzien van compliance en reporting processen kunnen ondernemingen hun effectiviteit en transparantie verbeteren. Dit vereist een duidelijk governance model voor de gehele onderneming en specifiek voor compliance en reporting. Met compliance en reporting governance worden risico’s uit belastingscontroles wereldwijd verkleind. En hierdoor wordt draagvlak gecreëerd voor vereenvoudiging, standaardisatie en centralisatie van onder meer compliance en reporting processen. Dit is iets wat hoog op de agenda staat bij toonaangevende ondernemingen." 

Lokale expertise is de sleutel tot succesvolle GCR

In antwoord op de recente financiële crisis en het tempo van de globalisering, is ruim 80 procent van de ondernemingen begonnen aan een transformatie van hun financiële functies. De mogelijkheden die er liggen om hun fiscale en financiële compliance- en reporting processen te integreren en verbeteren worden door veel van hen niet volledig benut. Omdat bij dergelijke transformaties van de financiële functies vaak lokale expertise verloren gaat of elders wordt ingezet, bestaat het risico dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. 82 procent van de respondenten geeft aan de behoefte aan lokale expertise te zien als een belangrijk obstakel voor het verplaatsen van compliance en reporting naar een regionaal of global shared service center. Tussen de 64 procent en 78 procent geeft aan dat lokale ondersteuning van vitaal belang is voor een succesvolle naleving van fiscale en wettelijke eisen.
Carl van Suchtelen, Ernst & Young Partner en GCR Bene leader: "GCR wordt te vaak beschouwd als een bijkomstigheid – of sterker nog, helemaal buiten beschouwing gelaten. Toonaangevende bedrijven zijn proactief bezig met het invoeren van een strategie en een plan om hun voordeel te doen met de ervaringen op dit gebied en met de leidende richtlijnen die uit ons rapport naar voren komen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Investeren in compliancy is goedkoper dan non-compliancy
 Compliancerisico's bonussen slecht beheerst
 CFO geeft prestatieverbetering én risicomanagement prioriteit
 Financiële ondernemingen worstelen met beloningsregelgeving
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10