zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Langs de politieke presentatie-meetlat: Geert Wilders

4 juli 2012 - Vrijwel iedere dag mag een politicus iets presenteren of ergens over debatteren. Dus ervaring genoeg. Maar hoe goed of slecht presenteren onze politici en kan het beter? Pieter Frijters geeft speciaal voor ManageresOnline.nl zijn mening over de presentatiekracht van Nederlands bekendste politici. Deze keer over Geert Wilders.

Wat vindt u van zijn overtuigingskracht?


"Iedere politicus weet dat Geert Wilders een zwaargewicht is. Hij is in zijn communicatie altijd resoluut en je ziet bij hem nooit een spoor van twijfel. Dat maakt dat hij overtuigend is. Hij gelooft stellig in wat hij zegt en heeft zijn kwaliteit van leven opgeofferd voor zijn politieke overtuiging. " 

Hoe is hij non-verbaal

"Non-verbaal doet Geert het meestal perfect. Wanneer hij niet van plan is om ergens op in te gaan omdat het hem niet uitkomt, dan maakt hij dat niet alleen met woorden duidelijk maar ook non-verbaal. Hij slaat dan zijn armen over elkaar, waarmee hij zegt: ‘wat je ook probeert en hoe je me ook benadert, je krijgt van mij absoluut geen gewenste reactie’. De wijze waarop hij met zijn handen kracht bijzet is niet overdreven en toch duidelijk genoeg. Alleen zijn mimiek vind ik te eentonig. Daar kan hij veel meer uithalen. Meestal kijkt hij alsof hij een aanval afslaat en de glimlach die er nu en dan af kan, is te behoudend. Hij zou een groter publiek aanspreken wanneer hij meer vanuit zijn visuele systeem zijn boodschap overbrengt. Wat hij zegt wordt dan boeiender omdat de luisteraar dan naar de film kijkt die hij beschrijft. Het automatische gevolg is dat zijn mimiek meer emoties laat zien." 

Wat vindt u van zijn charisma?

"In een VARA TV programma zag ik laatst dat Wilders door Hans Wiegel een groot politicus werd genoemd. Als die dat zegt dan heeft dat beslist impact al is het alleen al vanwege zijn charisma.
Wilders heeft nog niet het charisma van een groot leider. Hij mist waardigheid in zijn optreden en warmte. Hier is voor hem beslist winst te behalen." 

Hoe authentiek komt Geert over ?
"Niemand kan Geert Wilders niet authentiek noemen. Alles in hem straalt uit waarin hij gelooft en waar hij zich hard voor maakt. Hij is overtuigd dat zijn visie goed is voor het land en de mensen die er wonen en heeft daarvoor zijn hele sociale leven opgegeven. Hij is een vechter, een strateeg en een politiek dier. Hij zou authentieker zijn wanneer hij zijn warme kant eens laat zien. Die blijft tot op heden verborgen, maar ik ben er van overtuigd dat die er wel is." 

Wat vindt u van zijn presentatiekracht ?

"Geert behoort tot de beste sprekers van Nederland. Hij is sterk in zijn communicatie. Hij is direct en hij weet belangrijke zaken goed te benadrukken.. Hij twijfelt zelden of nooit en heeft zijn antwoord altijd klaar. Zijn boodschap verdient echter meer afwisseling in spreekritme. Er is namelijk veel meer dan hoog en laag. Presenteren is emotioneren en dat kan beter. Het verschil tussen het cijfer 9.3 en 9.6 voor iemands presentatiekracht is groter dan je denkt. Geert Wilders heeft nog 0.3 tot maximaal 0.5 punten te winnen. Zou dat gebeuren dan is de kans groot dat hij de verkiezingen wint." 

Conclusie

"Wanneer je zo bevlogen bent dat je de kwaliteit van je leven totaal opgeeft voor je politieke overtuiging dan kan het niet anders dan dat er ook een aardig mens in je schuilt. Financieel levert een plek in de tweede kamer geen bijzonder salaris op. In het geval van Wilders kan hij zich nergens meer vrij bewegen. De enige conclusie is dat hij dit doet omdat hij vindt dat zijn inzet en overtuiging het landsbelang dient. Jammer voor hem dat hij zijn warme kant nog niet liet zien. Laat hij die wel zien door meer afwisseling in spreekritme en mimiek, dan zou zijn partij wel eens de grootste van Nederland kunnen worden."

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Langs de politieke presentatiemeetlat: Diederik Samsom (PvdA)
 Uitstel plannen woon-werkverkeer tot na Prinsjesdag
 'Woningmarkt kan niet wachten'
 Bedrijven willen schade nu al op Wilders verhalen
 
 
reacties
 
Jan v. E.  |   | 
4-07-2012
 | 
17:16 uur
\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'maar eerder een vastgebeten, starre, verderfelijke en soms fascistoïde verhaal\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'
U bedoelt zeker linkse politici?
Gelukkig, Truus, dat u ziet dat GW en de PVV daar niet bij horen.
Sommige domme mensen beweren bijv dat PVV-ers \\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'alle moslims het land uit willen hebben\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\' en mensen die een peukje op straat weggooien \\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'in de knieën geschoten moeten worden\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'.....
Gelukkig luistert Ú niet naar leugens..., toch?
Mvg, Jan v. E.
Jan van Eechoud  |   | 
4-07-2012
 | 
09:25 uur
Mijn hémel!!
To the point en zonder spuwen van gal......
Geen gemene insinuaties of roddelpraatjes,
Bravo!
Het is geen tovenaar en niemand heeft hem nog kunnen betrappen op leugens, d.i.t.s.t. de meeste politici en hij heeft er ook geen moeite mee vaute te erkennen.
Voor hem dus ook een bravo!
En ik, ik ben die ik ben...., houd van alle mensen... maar blijf wél mijn gezonde verstand gebruiken....
Truus Janssen  |   | 
4-07-2012
 | 
11:02 uur
Ben het volstrekt eens met u, hoewel enigszins klinische, analyse van de presentatie van Geert Wilders.Maar toch geeft het een ongemakkelijk gevoel om uw mening zo te lezen. Zo zou je ook iemand kunnen analyseren in bijv. een situatie waarbij iemand iets heel ongewoon aan het doen is, bijv. een politieman die een verdachte aan het slaan is, ik zeg maar eens wat. En dan ga ik hier beschrijven wat een mooi pak deze man droeg, of hoe goed zijn non-verbale gedrag klopte met zijn scheldkanonnade. Wat ik mis in dit verhaal is de context, waarin Geert Wilders spreekt.Het is niet alleen een goede spreker.Er is meer. Het is een politiek verhaal. Zijn boodschap is inderdaad congruent met zijn non-verbale communicatie als je hem uit de context zou halen. Maar zoals ik het gezien heb steekt Geert Wilders star, geroutineerd, en steeds maar weer opnieuw zijn verhaal af. Alsof er een band steeds opnieuw afgespeeld wordt. Wat is er dan nog zo krachtig aan het non-verbale van hem? Daar kijk ik dan als vanzelf doorheen. We kennen allemaal de televisiebeelden van \\\\\\\\\\\\\\\'krachtige\\\\\\\\\\\\\\\' politici uit het verleden. Van menigeen onthoud ik niet als eerste hun sterke non-verbale communicatie, maar eerder een vastgebeten, starre, verderfelijke en soms fascistoïde verhaal.
Margo  |   | 
5-07-2012
 | 
07:02 uur
Mocht Geert Wilders warmte in zijn hart toelaten, verlaat hij in schaamte zijn eigen partij.
Jan v. E.  |   | 
5-07-2012
 | 
09:27 uur
Vertel eens, Margo.......
Praat nu eens \\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'over de inhoud\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\', aub.
Niet alleen maar wat schreeuwen, graag.....

Mvg, Jan. v. E.
NumoQuest©  |   | 
10-07-2012
 | 
10:53 uur
Waar ik me soms een beetje aan kan storen is de ongenuanceerdheid van criticasters over het algemeen. Niet altijd ter zake doende en gewoon iets stellend zonder dat ze werkelijk inhoudelijke kennis hebben van in dit geval Geert Wilders.

Hetgeen u allen namelijk van Geert Wilders ziet is de cumulatie omstandigheden waarmee hij dagelijks, tot nu toe, te maken heeft gehad waardoor er een aantal ongewenste neveneffecten optreden.

Karakter
In zijn natuurlijk karakter zitten duidelijke leidinggevende en nemende elementen verborgen. Daar hoort ook, zo vind hij dat zelf gelukkig ook, een stukje pionieren bij en we weten allemaal dat je alleen maar kunt pionieren door \\\\\\\\\\\\\\\'Trial & Error\\\\\\\\\\\\\\\'.

In de praktijk zie je vele mensen met mening en visie over hem heen vallen maar terecht heeft hij karakter dat blijft staan voor zijn ingenomen standpunten. Daar kun je over van gedachten wisselen maar iemand daar op \\\\\\\\\\\\\\\'afbranden\\\\\\\\\\\\\\\' heeft een averechts effect.

Iets wat minder aan Geert als persoon is besteed is zijn inzicht in detail. Wanneer je leiding geeft in een \\\\\\\\\\\\\\\'problematische/uitdagende\\\\\\\\\\\\\\\' omgeving, moet je ook de diepte in kunnen en wat we bij Geert in dat opzicht missen is de helderheid hoe dat te bereiken. In elk geval sneeuwt dat aspect in menig discussie door andere gevoerd onder.

Mentaal/Emotioneel
Het werkt soms een stuk tegen Geert dat hij veel emotioneler is dan dat hij mentaal is. Dit houd dan in dat wanneer die natuurlijke balans daar niet is, je die constant in jezelf moet zien te vinden. En dat kost je heel veel energie. Het toont in ieder geval dat wat hem voor ogen staat ook volkomen oprecht is, los van de individuele mening die mensen over hem hebben.

Intuitief is hij niet sterk dus zal hij zich op andere manieren moeten onderscheiden. Meestal zie je dat weer terug komen in de betogen die hij houd en soms schiet dat dan even door zoals we hebben kunnen zien in het \\\\\\\\\\\\\\\'Doe nou toch eens even normaal man ...\\\\\\\\\\\\\\\' incident die hij had met Rutte. Hier zagen we dan ook een volkomen menselijke en normale Geert Wilders die reageerde zoals u en ik zouden doen, gewoon menselijk, en niet het grote toneelspel genaamd de Haagse politiek.

Fysiek/ondernemend
Ook hier is Geert bijzonder sterk. Hij is een fysiek krachtig iemand, iets wat weer in zijn doen, laten en presenteren naar voren komt, ook heeft hij een grote \\\\\\\\\\\\\\\'Drive\\\\\\\\\\\\\\\' en \\\\\\\\\\\\\\\'Ambitie\\\\\\\\\\\\\\\' datgene waar te maken waar hij voor staat.

Communicatie/Inspiratie
Ook hier is Geert heel sterk. Hij weet bijzonder goed wat de boodschap is die hij over wil brengen en dat gaat niet op de manier zoals de Haagse \\\\\\\\\\\\\\\'mores\\\\\\\\\\\\\\\' nu eenmaal en vaak verlangt. Wat deze aspecten betreft is het dan ook moeilijk van Geert te verlangen een tandje terug te doen, gewoon omdat deze aspecten hem van nature zeer sterk eigen zijn.

Empathie
Geert wordt wel eens afstandelijkheid verweten en gemis van binding of sociaal inzicht of gevoel. Dat is dan een gemiste kans voor mensen die dat roepen. Als je namelijk iets \\\\\\\\\\\\\\\'roept\\\\\\\\\\\\\\\', vooral op dit politieke niveau, dan zit daar een reden achter. Doorgaans is die reden iemands naam te beschamen of te beschadigen en daar op die manier \\\\\\\\\\\\\\\'profijt\\\\\\\\\\\\\\\' uit te halen. Geert weet wel degelijk wat er speelt, verwoord dat doorgaans ook, maar er zijn veel richtingen en krachten, met andere belangen dat dat Geert als persoon en politiek voor staat, die proberen zoveel mogelijk van de kracht en image van Geert, te ontkrachten.

In het kort;
Als Geert nog meer en beter wil scoren dan zal hij met hele eenvoudige stellingen en statements moeten komen. Gewoon twee simpele voorbeelden....

1. Alle Islam de wereld uit te beginnen in Nederland.
Als Geert hier simpelweg zou stellen dat iedereen welkom is in Nederland, maar zich gewoon dient te houden een de wetten en zeden van Nederland, los van eigen geloofsopvatting of religie. Dan is dat al stukken betrouwbaar. Koppel hier dan aan dat een ieder die daar niet in mee wil, heeft ook de vrijheid Nederland weer te verlaten.....

Dan is dat een wereld van verschil en nog krachtiger....

2. Stoppen met de waanzin van de miljarden Europa in te laten vloeien en .....
Ook al heeft hij hier een volkomen juist en goed standpunt. Hij mist een volkomen heldere boodschap de mensen duidelijk te maken waarom dat zou moeten. Hij mist dan ook nog eens een heldere begrijpelijke onderbouwing en hij zou nog veel sterker staan.

Momenteel, dat is dan mijn bescheiden analyse, heeft Geert erg veel last van een stuk isolatie waarin hij zich bevind. Nadeel daarbij is dat een stukje achterdocht op de loer ligt die beeldvorming en stellingname kan vertroebelen.

Zou Geert wat meer afstand nemen en zaken heel rustig, bondig, helder en met dezelfde standvastigheid, maar met wat meer delegeren en heldere regie uit voeren..... dan ben ik het helemaal met Pieter Frijters eens. Ongeacht al die loze, vaak niet onderbouwde kritiek aan het adres van Geert, heeft Nederland hier met een heel Krachtig en Bevlogen mens te maken die tot veel in staat is.

Nu de helderheid en nuancering nog, zonder ook maar iets van zijn persoonlijke stelling af te doen, beetje bondiger en helderder, en we hebben iemand die heel goed in de richting van een Pim Fortuyn komt. Alleen, Geert moet vooral gewoon Geert blijven.


Jan van Eechoud  |   | 
10-07-2012
 | 
17:25 uur
Aangenaam om eens een discussie te hebben die niet gaat of Geert W wel of niet kindertjes op eet…..
Zo zie ik het tenminste.
Geen idee waarom linkse toko’s altijd moeten liegen, bedriegen en uitspraken verdraaien…., zoals (ik overdrijf ietsjes)…”alle allochtonen in knieën schieten als ze een papiertje op straat gooien”, en “GW wil alle moslims Europa uit deporteren”.
-
---“zoals we hebben kunnen zien in het \\\\\\\'Doe nou toch eens even normaal man ...”\\\\\\\' incident die hij had met Rutte.---
Inderdaad…, volkomen normaal… en diegenen die dat niet vinden… mogen dat natuurlijk. IK vind het normale taal.
-
---Als Geert nog meer en beter wil scoren dan zal hij met hele eenvoudige stellingen en statements moeten komen. Gewoon twee simpele voorbeelden....
1. Alle Islam de wereld uit te beginnen in Nederland.
Als Geert hier simpelweg zou stellen dat iedereen welkom is in Nederland, maar zich gewoon dient te houden een de wetten en zeden van Nederland, los van eigen geloofsopvatting of religie. ---
Aha! Daar hebben we het misverstand….. Wat is een religie? Wanneer ga je het een indoctrine noemen? Wanneer ga je het een onfatsoenlijke “religie” noemen?
Kan duizenden voorbeelden geven… maar zolang “men” weigert onderzoek te plegen naar deze afschuwelijke geloof/politieke leer…. Heeft “men” geen recht van spreken.
Dan vertelt “men” alleen wat “men” van anderen hoort óver anderen.. Niet verstandig. Ik zou zelfs willen zeggen: dom. Heb me daar vroeger vaak ook op betrapt… en het is gewoon: dom! Tegenwoordig ben ik wat minder dom….

2. Stoppen met de waanzin van de miljarden Europa in te laten vloeien en .....
Ook al heeft hij hier een volkomen juist en goed standpunt. Hij mist een volkomen heldere boodschap de mensen duidelijk te maken waarom dat zou moeten. Hij mist dan ook nog eens een heldere begrijpelijke onderbouwing en hij zou nog veel sterker staan.
Ik hoor al dat u wel weet dat die onderbouwing er wel IS!
Ben het met u eens dat aan mensen die bijv vóór het ESM verdrag zijn… totáál niet weten waar het over gaat. Of men is inderdaad gewoon een landverrader.

---Zou Geert wat meer afstand nemen en zaken heel rustig, bondig, helder en met dezelfde standvastigheid, maar met wat meer delegeren en heldere regie uit voeren..... dan ben ik het helemaal met Pieter Frijters eens. Ongeacht al die loze, vaak niet onderbouwde kritiek aan het adres van Geert, heeft Nederland hier met een heel Krachtig en Bevlogen mens te maken die tot veel in staat is.----
Helemaal mee eens.

--Nu de helderheid en nuancering nog, zonder ook maar iets van zijn persoonlijke stelling af te doen, beetje bondiger en helderder, en we hebben iemand die heel goed in de richting van een Pim Fortuyn komt. Alleen, Geert moet vooral gewoon Geert blijven.---
Ben ik niet bang voor.
Maar de denkbeelden van Pim… zijn veelal die van Geert…. en veelal die van mij en nóg een paar miljoen mensen die PVV-er zijn omdat ze van álle mensen houden maar wel hun gezonde verstand blijven gebruiken!

Mvg, Jan

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10