zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groei HR vacatures zet niet door in tweede kwartaal

22 juni 2012 - Het aantal HR vacatures daalt in het tweede kwartaal van 2012 met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sterke groei van 30 procent die februari 2012 liet zien, blijkt een uitschieter, de algehele tendens is krimp. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de HRM arbeidsmarkt, 2e kwartaal 2012’ van Michel Verdoold, competence director HRM bij Yacht.

De daling over het tweede kwartaal is flink met 44 procent. Verdoold: "De economische en politieke onzekerheid heeft stevige gevolgen voor de vraag naar HR-professionals in Nederland. Er zijn minder nieuwe HR-banen en -functies en de krimp wordt versterkt doordat steeds minder HR-professionals van baan veranderen. In onzekere tijden blijft iedereen zitten waar hij of zij zit. De groei van het aantal vacatures in februari heeft helaas niet doorgezet. De spreekwoordelijke eerste zwaluw die we toen zagen bleek nog geen zomer te maken." HR twee keer harder getroffen

Waar HR 44 procent minder vacatures kent, is over de hele linie een daling te zien van negentien procent. HR wordt ruim twee keer zo hard geraakt als andere organisatiefuncties. De wegvallende vraag is te zien in alle branches. Energie en Telecom daalt het minst, de grootste daling is te zien bij de Overheid. Diezelfde Overheid liet vorig jaar ook al de grootste daling zien. De daling van het aantal vacatures wordt gelijkelijk verdeeld over uitvoerende en managementrollen. 

Concurrentiepositie organisaties loopt gevaar

Het uithollen van de HR functie bedreigt de lange termijn concurrentiepositie van organisaties. Verdoold: "Door de economische onzekerheid en snelle veranderingen door globalisatie en innovatie, is de wendbaarheid van een organisatie, dat wil zeggen de mate waarin een organisatie kan inspelen op veranderingen, van steeds groter belang. Vandaag de dag is het dé factor die bepaalt of je winnaar of verliezer bent. Uit ons wendbaarheidsonderzoek blijkt klip en klaar dat juist HR de sleutel tot succes in handen heeft, omdat wendbaarheid vooral bepaald wordt door toekomstgericht na te denken over welke kennis en mensen je als organisatie nodig hebt op zowel korte als lange termijn. Juist HR heeft daarom een rol als initiator en aanjager van het wendbaarder worden. Uitholling van de HR-functie bedreigt het toekomstperspectief en de concurrentiepositie van organisaties." 

Blik vooruit

Uit onderzoek van Yacht blijkt dat 82 procent van de organisaties wendbaarheid hoog op de agenda heeft staan en dat 48 procent vindt dat wendbaarheid nog meer aandacht moet krijgen dan het nu al krijgt. Verdoold: "Het is ontzettend moeilijk om in onzekere tijden vooruit te kijken, voorbij de waan van de dag. Voor organisaties is het echter onverminderd belangrijk om bij het zoeken naar kostenbesparingen vooral de blik op de lange termijn te hebben. Zorg dat je niet bespaart op mensen of investeringen die je op lange termijn succes brengen. De HR-functie heeft een strategische rol waar het aankomt op kennisborging, strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid. Als dergelijke thema's onder druk komen te staan als gevolg van kostenbesparing binnen HR, komt het organisaties op lange termijn duur te staan. Zij verliezen het op factoren als aantrekkelijk werkgeverschap en krijgen met tekorten aan hoger opgeleid personeel en kennis te maken." 

Claim directietijd voor lange termijn issues

Voor HR professionals is het zaak om ondanks de onverbiddelijke budgetten en besparingsprogramma's toch ruimte op de directieagenda te blijven claimen voor lange termijn issues. Verdoold: "Of het nu gaat om bijvoorbeeld arbeidsmarktcommunicatie of leiderschapsontwikkeling, HR zal haar toegevoegde waarde op dergelijke terreinen moeten claimen om bestaansrecht te blijven afdwingen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie belangrijke wetswijzigingen die het HR-beleid raken
 Langer doorwerken vraagt om aangepast HR-beleid
 Wetswijzigingen: vaker lastenverzwaring dan -verlichting voor HR
 Scherpe daling HRM vacatures te wijten aan Overheid en Zorg
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10