zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Scherpe daling HRM vacatures te wijten aan Overheid en Zorg

6 december 2011 - Het aantal vacatures voor HRM professionals is in september en oktober 2011 sterk gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september 2011 waren er 41 procent minder vacatures en in oktober 2011 daalde het aantal vacatures met 31 procent. De daling is bij operationele functies aanzienlijk hoger dan bij strategische HR-rollen.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor HRM Professionals’ van Michel Verdoold, competence director HRM bij Yacht



Grote HR-thema's
Verdoold: "Tot en met de zomer van 2011 was het aantal vacatures maand op maand hoger dan in 2010. Na de zomer wordt ineens een significant dalende trend zichtbaar, ongetwijfeld als gevolg van de macro-economische berichten en vooruitzichten. Eens te meer zien we het klassieke patroon, waarbij in economisch onzekere tijden de vraag naar HR-professionals aanzienlijk vermindert. Buitengewoon zorgelijk, gezien de grote HR-thema's waar men voor staat. Denk aan vergrijzing, de roep om duurzame inzetbaarheid, diversiteit en de behoefte aan wendbaarheid in deze onzekere tijden." 

Kansen vooral in private sector

De daling wordt vooral veroorzaakt door de afname van het aantal vacatures in de sectoren Overheid en Zorg. De daling in deze sectoren is zo groot (overheid -44 procent en zorg -32 procent van het begin van het jaar tot november), dat het de licht stijgende vraag in de private sector compleet overschaduwt. Michel Verdoold: "Ook dit is zorgelijk, omdat de overheid misschien wel voor de grootste HR-uitdagingen staat. Uitstellen kan, maar hoe langer je wacht, hoe groter de inhaalslag is die je vervolgens moet maken. Bijvoorbeeld op het gebied van het werven van talenten, arbeidsmarktcommunicatie en de inzet van social media."
Stijging vacatures in financiële sector
Binnen de financiële dienstverlening is nog wel sprake van groei. Het aantal vacatures is in 2011 gestegen (met 45 procent). Dit wordt veroorzaakt door de grootschalige herstructureringstrajecten die in deze sector plaatsvinden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HRM als Business Partner: is de ‘Grand Canyon’ overbrugbaar?
 Recessie versterkt HR-capaciteit
 HR-afdelingen besteden meer uit
 Ondanks crisis functies moeilijk vervulbaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10