zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse vrouwen werken achterstand op Europese bedrijfstop weg

9 maart 2012 - In 2012 telde Nederland achttien procent vrouwen in senior managementposities. Het hoogste percentage in vijftien jaar tijd. Ten opzichte van 2004 (negen procent) is er zelfs sprake van een stijging van 100 procent. In geen enkel ander land in Europa is het aantal vrouwen in topfuncties zo gestegen. Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft ons land nog wel achter bij het wereldwijde (21 procent) en Europese (24 procent) percentage. Maar de inhaalrace lijkt definitief begonnen.

Zo blijkt uit het International Business Report (IBR) van Grant Thornton. De opwaartse trend heeft zich vorig jaar al ingezet. Toen stond het percentage vrouwen in topfuncties op zestien procent. Nu dus op achttien procent. Gekeken naar andere landen in Europa is ondanks een stijgende werkloosheid het aantal vrouwen in senior managementfuncties de afgelopen jaren gestegen. Zo bedroeg het gemiddelde in 2004 zeventien procent, in 2009 20 procent en in 2012 24 procent. Met Nederland dus als grootste stijger. Als deze trend zich doorzet, heeft Nederland de achterstand ten opzichte van het Europese en wereldwijde gemiddelde binnen enkele jaren ingehaald. 



Flexibele werktijden helpen mee

Opkomende economieën, waaronder China laten juist een daling zien in het aantal vrouwen in senior managementposities. Het aanbieden van flexibele werktijden zou deze trend kunnen ombuigen. Uit het IBR-rapport blijkt dat de stijging van het aantal vrouwen in topfuncties in Europa voor een deel wordt verklaard doordat bijna twee derde van de bedrijven (65 procent) flexibele werktijden heeft. Dat is een beduidend hoger percentage dan de landen in Latijns-Amerika (49 procent), de BRIC-landen (36 procent) en Azië (32 procent). Japan scoort van alle landen het slechtst. Daar is slechts vijf procent van alle senior managementfuncties weggelegd voor een vrouw. Grootste internationale stijgers het afgelopen jaar zijn Turkije (van 25 procent naar 31 procent) en de Verenigde Arabische Emiraten (van acht naar vijftien procent). De ‘Arabische lente’ zou daar een rol in kunnen spelen. 

Blijven werken aan doorstroming naar boven

Volgens Bart Jonker, director van het International Business Center bij Grant Thornton doet Nederland het niet eens zo slecht. "Natuurlijk zitten we nog onder het Europese en wereldwijde gemiddelde, maar de inhaalrace is, zoals gezegd, ingezet. Langzaam maar zeker werken we onze achterstand ten aanzien van onze Europese bondgenoten weg. Belangrijk is dat we blijven werken aan doorstroming van vrouwen naar boven. Er zit genoeg ondernemerschap in het vat. Bovendien zie je dat er steeds meer hoogopgeleide vrouwen zijn. Een deel daarvan kan prima doorstoten naar de top."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland bijna onderaan met aantal vrouwen in de top
 Zinvol werk essentieel voor hoogopgeleide vrouw
 Vrouwenquota leveren nu al resultaat op
 Aantal vrouwen aan de top blijft gering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10