zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kantoorkeukens en kantines krioelen van de ziektekiemen

14 juni 2012 - Wie denkt dat toiletruimtes het epicentrum zijn van bacillen op het werk, wil niet weten hoe dat zit in kantines en keukens. De plaats waar kantoormedewerkers hun lunch bereiden en opeten, staat bovenaan de lijst van hotspots van bacillen, waarbij de aanrecht en de handgrepen van de magnetron de vieste oppervlakken zijn waarmee kantoormedewerkers dagelijks in aanraking komen.

Vooral de knoppen van de kraan in een gemeenschappelijke keuken of kantine, vormen een bron van besmetting. In 75 procent van de gevallen zijn deze kranen 'officieel' vies.


Dat blijkt uit een van de meest gedetailleerde en uitgebreide studies ooit op het gebied van hygiëne op het werk. Medewerkers van Kimberly-Clark Professional hebben bijna 5.000 individuele monsters verzameld in verschillende kantoren waar in totaal 3.000 werknemers huisden. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met Dr. Charles Gerba, professor in de microbiologie aan de University of Arizona (USA). 

Oppervlaktehygiëne

De oppervlakten werden beoordeeld op de aanwezigheid van ATP, de energiemoleculen die aanwezig zijn in alle dieren, planten, bacteriën, gisten en schimmels. Ook voedselresten bevatten veel ATP-moleculen. De afkorting ATP staat voor Adenosine Triphosphate. Bij de metingen werd een Hygiena SystemSURE II(tm) ATP Meter gebruikt. Dit apparaat geeft een snelle indicatie van oppervlaktehygiëne op basis van een meting van het totale ATP-gehalte. ATP-bioluminescentie is algemeen aanvaard, door zowel controlerende instanties als door levensmiddelenproducenten, als meest relevante en efficiënte techniek voor controle van oppervlaktehygiëne. 

Vies
Wanneer het meetapparaat meer dan 300 aangaf, beoordeelden de onderzoekers de oppervlakte als 'officieel vies'. Dit was het geval bij 75 procent van de kraanknoppen in kantines, 48 procent van de magnetrondeuren, 27 procent van de toetsenborden, 26 procent van de koelkastdeuren, 23 procent van de knoppen van waterkoelers en 21 procent van de knoppen van automaten. Verder bleek de helft van de computermuizen en vaste telefoons een ATP-niveau van 100 of meer te hebben.
Ter vergelijking: een gemiddelde toiletbril heeft een ATP-gehalte van 55. Professor Charles Gerba hierover: "Mensen zijn zich bewust van de risico's op ziektekiemen in toiletten en zijn daardoor extra alert op netheid en hygiëne, maar ruimtes als keukens en kantines zouden dezelfde aandacht moeten krijgen. Dit onderzoek laat zien dat je ook via het zetten van koffie, het opwarmen van een maaltijd of simpelweg het typen op een toetsenbord bacteriën kunt verspreiden." 

Handen wassen
De studie maakt deel uit van het Healthy Workplace Project, dat Kimberly-Clark Professional* in de Benelux geïntroduceerd heeft tijdens de laatste Interclean in Amsterdam. De deelnemende gebouwen representeren een brede dwarsdoorsnede van kantooromgevingen, waaronder kantoorruimten in productiegebouwen, advocatenkantoren, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven in de gezondheidszorg en call centers. "De studie laat zien dat overal op de werkplek besmettingsgevaar op de loer ligt," aldus Adri Termaat, als End User Marketing Manager bij Kimberly-Clark Professional* verantwoordelijk voor het Healthy Workplace Project in de Benelux. "Je kunt het nooit helemaal voorkomen, maar door ontsmetting, (handen) wassen en het schoonhouden van oppervlakken, kunnen medewerkers de kans om verkouden te worden, griep te krijgen of een maaginfectie op te lopen, met zo'n 80 procent verkleinen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsleven slecht voorbereid op uitbraak Mexicaanse griep
 Bedrijfsleven is niet bang voor pandemie
 Bedrijven slaan massaal desinfecterende zeep in
 Zieke werknemer moet naar huis gestuurd worden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10