zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Prijsstijgingen compenseren vraaguitval in uitzendsector

12 juni 2012 - De omzet in de uitzendbranche is in het eerste kwartaal van 2012 gedaald met gemiddeld 1,9 procent. Volgens de sector economen van ABN AMRO had de daling van de omzet echter nog veel erger gekund, als er geen prijsstijgingen hadden plaatsgevonden. Sinds de tweede helft van 2011 zijn maandelijks prijsstijgingen doorgevoerd tussen de 0,8 en 2,0 procent. Wel zijn er verschillen aanwezig tussen de belangrijkste sectoren waarin de uitzendbranche actief is

Voor alle sectoren geldt dat sinds de laatste vierwekelijkse periode van 2011, continu prijsstijgingen hebben plaatsgevonden. Voor de komende drie maanden zijn ondernemers qua prijsontwikkeling eensgezind: ruim 93 procent van de uitzendondernemers denkt dat de prijzen minimaal gelijk zullen blijven. Dit valt te lezen in de ABN AMRO Uitzendmonitor .



2012 blijft een onzeker jaar
Economische indicatoren uit diverse landen duiden erop dat de mondiale economie aan het afkoelen is. En daarmee is de onzekerheid in het Nederlandse bedrijfsleven ook nog steeds groot. Wat opvalt, is dat het sentiment onder uitzend-ondernemers wat betreft omzetontwikkeling de laatste 3 maanden overwegend optimistisch is. Ook voor de komende drie maanden zijn uitzendondernemers optimistisch gestemd over de omzetontwikkeling. Echter in onze optiek is het nog te vroeg om op basis hiervan over beginnend economisch herstel te praten. Daarvoor zijn de fundamenten en economische indicatoren nu nog relatief zwak (vooral door ontwikkeling in Europa) en is de onzekerheid erg groot. ABN AMRO gaat voor geheel 2012 uit van een daling van de omzet voor uitzendbureaus met drie procent. Gedurende de tweede helft van 2012 verwachten wij enige verbetering wat zich in 2013 doorzet. Voor 2013 gaat ABN AMRO uit van een omzetgroei van 3,5 procent. 

Situatie op de arbeidsmarkt blijft voorlopig ongunstig

De werkloosheid is toegenomen en bevindt zich weer op het hoge niveau van januari 2005. En het slechte nieuws is dat de misère op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel aan zal houden. Dit blijkt ook uit de vacature indicator. Ondernemers zijn overwegend pessimistisch gestemd over de vacature ontwikkeling in bedrijven voor de komende drie maanden. De arbeidsmarkt is langzaam aan het transformeren. Langdurige contracten raken langzaam maar zeker uit de gratie en dat duidt erop dat bedrijven op continue basis werken aan flexibiliteit van het personeelsbestand. Het aantal zelfstandigen zal ook de komende jaren verder groeien en zal daarmee een bedreiging voor de branche vormen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Uitzendkracht geeft baan een (ruime) voldoende
 Omzetgroei uitzendbranche vertraagt
 Uitzendbranche aan de slag met Wajongers
 ‘Uitzendwerk is bewuste keuze’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10