zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkend Nederland ziet weinig heil in crisisaanpak overheid

1 juni 2012 - Veel werknemers zijn niet tevreden over de manier waarop de overheid de economische situatie aanpakt. Tegelijkertijd betwijfelt een groot deel van de werkgevers of ze veerkrachtig en flexibel genoeg zijn om de crisis goed te kunnen doorstaan. Dat blijkt uit onderzoek van Tempo-Team.

Tempo-Team ondervroeg in het kader van een groot Europees onderzoek samen met InSites Consulting 200 Nederlandse werkgevers en 500 werknemers over de impact van de crisis op hun veerkracht. Daaruit blijkt onder andere dat maar dertien procent van de werknemers vindt dat de overheid de economische groei stimuleert en slechts negen procent dat zij genoeg banen creëert. Gemiddeld krijgt de Nederlandse overheid van werknemers slechts een 5,5 voor de manier waarop deze de economische malaise te lijf gaat. Op de vraag 'wanneer denkt u dat de crisis voorbij is', antwoordt 29 procent van de werknemers zelfs 'na 2015'. 



Bedrijfsstrategie
Ook werkgevers vinden het lastige tijden, zo blijkt uit het onderzoek. Zo ziet slechts 27 procent een kans om in deze tijden van economische tegenwind de strategie van het bedrijf te herzien en te herijken. Ook zegt 40 procent van de werkgevers er niet zeker van te zijn of hun bedrijf veerkrachtig genoeg is om de crisis goed te doorstaan. Bijna 60 procent van de werkgevers meent dat de huidige economische situatie vooral wordt aangewend om te snijden in (overbodig) personeel. 

Eigen regie
Kees Stroomer, algemeen directeur van Tempo-Team: "Juist in deze tijd moeten werkgevers en werknemers nog meer zelf de regie pakken. En dat vereist een mindswitch, want we leven in een land dat gewend is dat overheid en sociale partners het voor een groot gedeelte regelen. Dat is natuurlijk prima, maar je merkt dat de overheid onder druk van de begroting steeds meer maatregelen oplegt. Dat zie je bijvoorbeeld bij de aangekondigde aanpassingen van het ontslagrecht, die grote implicaties hebben voor zowel de werkgever als werknemer. Darwin zei het al: Niet de sterksten overleven, maar zij die zich het best weten aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Dus moeten bedrijven en werknemers zelf veerkracht tonen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Als u als werknemer weet dat u langer moet werken tot je pensioen, zorg dan voor een plan. Schakel tijdig over naar werk dat je langer volhoudt. Zorg op tijd uw bijscholing. En durf het idee los te laten dat de beste loopbaan er één voor langere tijd is bij hetzelfde bedrijf. Als u fit uw pensioen wilt halen, moet u zelf de regie nemen. Ook de bedrijven kunnen hun veerkracht vergroten door scenarioplanning hoog op de agenda te zetten om zo tijdig te kunnen inspelen op de snel veranderende omstandigheden. Strategische personeelsplanning is nu van levensbelang."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recessie en vergrijzing maakt investeren in personeel noodzakelijk
 Capaciteitsmanagement hoog op agenda
 HR cruciaal voor succes
 Strategische personeelsplanning, een gestaag doortikkende tijdbom
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
1-06-2012
 | 
09:27 uur
Wat de overheid ook doet, er zullen altijd mensen zijn die het niet goed vinden en laten ze nou nog eens gelijk hebben ook!
Wat we nu hebben gezien is dat er 3 partijen (SP, PVV en PvdA) zetels belangrijker vinden dan het landsbelang en dat de overigen hun verantwoordelijkheid hebben genomen.
Over de kwaliteit van het akkoord heb ik een mening, maar dat doet er even niet toe, want ik denk dat de huidige problematiek alleen maar kan worden opgelost als wij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.
Want nu acteert de meerderheid als de genoemde partijen, alles afwijzen, wijzen naar de politiek en vervolgens geen poot uitsteken, geen verantwoordelijkheid pakken. En juist dat heeft Griekenland de das om gedaan toch?
Dus stop met mopperen, steek de handen uit de mouwen en vooral, laat het geld rollen.
Crisis is voor 80% mindset en 20% een verzinsel van economen.
R.W. Bruin  |   | 
1-06-2012
 | 
15:46 uur
Ik ben van mening dat het overheidsakkoord meer te maken heeft met het tevreden stellen van Brussel omdat wij tot dusver de moraalridder waren in Europa en nu moeten laten zien dat we het beste kindje in de klas kunnen blijven. De maatregelen die nu genomen worden nemen initiatief en innovatie en koopkracht weg uit de samenleving. Mindset heeft hier m.i. weinig mee te maken want dat levert niets op voor koopkracht, pensioenopbouw, huizenmarkt en stimulering van de economie e.d. De economische malaise en de sombere economische perspectieven hebben alles te maken met grensoverschrijdende verkeerde politieke inzichten en politieke belangen. Wat Kees Stroomer aangeeft zijn korte termijn acties en wel noodzakelijk alleen voor de lange termijn zijn hele andere dingen nodig.
Stefan  |   | 
1-06-2012
 | 
16:00 uur
Ad,

Helemaal met jou eens. Zolang de politieke partijen het partijpolitieke (eigen)belang belangrijker vinden dan het landsbelang, niet bereid zijn samen te werken en zich allen te realiseren dat de huidige problemen alleen opgelost kunnen worden als iedereen bereid is van de eigen heilige huisjes af te stappen, zal het niets worden.

Het verwijzen naar de verkiezingen als \'\'oplossing omdat het Nederlandse volk dan kiest\'\' is een zwaktebod want ook dan zal Nederland geregeerd worden door een coalitie waarbij alle partijen water bij de wijn zullen moeten doen en vervelende beslissingen zullen moeten nemen.

Essentie is dat de huidige problemen niet zijn op te lossen zonder dat het bij iedereen (financiële) pijn doet. Zachte heelmeesters maken tenslotte stinkende wonden en (met name) de linkse partijen als SP en PvdA doen voorkomen dat zij oplossingen hebben waarbij de pijn beperkt blijft maar hun oplossing (het nog verder laten oplopen van de staatschuld en verder loslaten van de begrotingsdiscipline) is juist de verkeerde weg. Dit zou betekenen dat toekomstige generaties nog meer pijn voor hun kiezen krijgen door de huidige besluiteloosheid en het gebrek aan durf. Tenslotte, on topic, wederom toont de overheid haar onmacht om juist werkend Nederland te pakken die er juist voor moeten zorgen dat wij uit de problemen komen door te investeren en consumeren zonder bereid te zijn allereerst en diep in eigen vlees (lees: overheidsbezuinigingen) te willen snijden.
NumoQuest  |   | 
2-06-2012
 | 
09:12 uur
Ad ik ben het weer deels met je eens. Deels omdat we met een enorm gat in ons stelsel zitten en dat is een gat door Rutte en de Jager verder vergroot, de pipeline naar Brussel.

Als we een gesloten economie hadden, zoals voor het EU debacle, dan hadden we er zeker veel minder last van gehad, hadden we overigens ook meer uit te geven en hadden we dat ongetwijfeld met zijn allen ook nog eens gedaan.

Dat zou dan volkomen gezond zijn geweest want waarom zou je je gedwongen moeten voelen \'vrienden\' te moeten steunen die hun huishoudboekjes niet op orde hadden en dan daartoe nog eens worden gedwongen ook.

Maar, laat ik dit met je eens zijn, niet zeiken en stemmen. Stem dan op die combinatie die eindelijk eens \'Gutz \'n Balls\' heeft te kijken naar gezond landsbelang ipv de onwelriekende egotripperij die we gezamenlijk mogen aanzien.

Stefan, ik kan je beredenering niet helemaal volgen. Er zijn hele eenvoudige maatregelen te bedenken die helemaal geen pijn doen en toch miljarden opleveren. Het enige wat het tegenhoud is het bijzonder egoïstische, stompzinnige incompetente gedag van egootjes die helemaal geen verstand van zaken hebben maar zich o zo graag laten gelden.

Wil je problemen oplossen, ik zeg hier nu iets waar ik niet al te voor ben maar ten tijde van een crisis wel, dan heb je een \'dictatoriaal\' zaken kabinet nodig die en aantal wet en regelgeving opzij zet ten faveure van het oplossen van de crisis.

Een kabinet die geheel autonoom orde op zaken stelt voor twee jaar en op hele gezonde wijze micro omzet in macro. dan zou je zomaar kunnen denken aan .....

- Halvering van bijdrage aan de EU
- Opheffen van COA
- Opheffen van Ontwikkelings samenwerking
- Herstructurereing van het openbaar vervoer
- Beter uitnutten van de aardgas export
- Terugdraaien van kredieten en garantiestellingen aan de ECB en ESFS of EMS.

Wil men daar in investeren moet men dat op zakelijk individuele schaal maar aan denken.

Wellicht zou je aanvullend kunnen denken om de gehele verzekering van de gezondheidszorg een staatsaangelegenheid te maken om de aanzienlijke verhogingen van de premies een onmiddellijke halt toe te roepen en de zorg weer voor iedereen bereikbaar maken.

Ik denk dat we met deze maatregelen zomaar een 15 tot 17 miljard gaan besparen, is te implementeren binnen twee jaar en raakt niemand. Pardon, het raakt al die oneigenlijke clubjes van oud politici et vriendjes die plots verstoken zullen blijven van subsidie stromen.

Ik ben het eens met Ad, als je klaagt is dat niet erg maar kom dan ook met antwoorden en oplossingen.

Nu de lapzwansen in Den Haag nog eens een andere mindset zien te geven.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10