zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Capaciteitsmanagement hoog op agenda

14 juli 2011 - Capaciteitsmanagement wordt steeds belangrijker bij de planning van medewerkers. Onderzoek van Paralax Planning Solutions tijdens De Week van de Planning wijst uit dat bij ruim de helft van de gebruikers (54 procent) van personeelsplanningsoftware, capaciteitsmanagement hoog op de agenda staat. In totaal werden ongeveer 60 organisaties in de profit- en non-profitsector ondervraagd. Naast capaciteitsmanagement blijft ook zelfroosteren aan populariteit winnen.

De ondervraagden zijn met name afkomstig uit de uitzendbranche, overheid, dienstverlening, industrie en gezondheidszorg. In de gezondheidszorg is er bijvoorbeeld sprake van meer kritische patiënten en zorgverzekeraars, meer marktwerking en hogere eisen aan kwaliteit en veiligheid waardoor zorginstellingen kritischer naar hun zorgprocessen moeten kijken. Capaciteitsmanagement biedt de mogelijkheid om vraag en aanbod op middellange en lange termijn zo efficiënt mogelijk op elkaar af te stemmen. Dit is, mede in het licht van de komende personeelsschaarste, voor veel organisaties van groot belang. Het geeft strategisch inzicht in het aanbod van uren van een bepaalde kwalificatie in verhouding tot de vraag hiernaar en de manier waarop dit zich ontwikkelt in de tijd. Hierdoor ontstaat inzicht in toekomstige bottlenecks en kan er tijdig actie worden ondernomen. Ruim driekwart (76 procent) van de ondervraagden vindt dat capaciteitsmanagement binnen hun personeelsplanningsysteem thuishoort. 



Zelfroosteren
Het onderzoek tijdens de Week van de Planning wees tevens uit dat organisaties steeds positiever tegenover zelfroosteren, oftewel participerend plannen, staan. Met participerend plannen kunnen werknemers zelf via het web aangeven wanneer ze beschikbaar zijn, diensten onderling ruilen en de gewerkte uren registreren, zonder dat de planner de controle verliest. Meer dan de helft van de ondervraagde organisaties (57 procent) zet participerend plannen in, of is bezig het in te voeren. Twee jaar geleden was dat nog tien procent. De belangrijkste redenen om participerend plannen in te zetten zijn volgens de ondervraagden: hogere productiviteit (33 procent), minder ziekteverzuim (negentien procent), minder personeelsverloop (zeventien procent), een efficiëntere planning (zeventien procent) en minder werk voor planners (veertien procent). 

Veranderende behoefte
Rob Buikema, Algemeen Directeur Paralax Planning Solutions: "De afgelopen twee jaar zien we de behoeften op planningsgebied langzaam maar zeker veranderen. Enerzijds is er, onder meer door trends als Het Nieuwe Werken, meer behoefte aan flexibele inroostermogelijkheden zoals participerend plannen. Anderzijds wil men tijd en geld besparen door vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en dus niet met de verkeerde, te weinig of teveel werknemers op een bepaald moment te zitten. Zeker bij organisaties die afhankelijk zijn van seizoenen of hele specifieke kwalificaties is veel vraag naar een oplossing voor capaciteitsmanagement."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland moet makkelijker gaan denken over werk en tijd
 Eerste Ambassadeur Zelfroosteren benoemd
 Alternatief voor zelfroosteren: participerend plannen
 ‘Vrouw moet werkwensen zelf realiseren’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10