zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stakeholders kiezen voor lef en innovatie

29 mei 2012 - Nederlandse werknemers, zakenpartners en investeerders kiezen steeds vaker voor innovatieve bedrijven die risico’s durven nemen, ongeacht hun omvang. Bedrijven die in crisistijd vooral herstructureren en niet vernieuwen, verliezen daardoor concurrentiekracht. Dat blijkt uit het jaarlijkse Incompany 500-onderzoek onder 5.000 decision makers naar de aantrekkingskracht en reputatie van organisaties. Hieruit blijkt dat Shell de grootste aantrekkingskracht heeft en Ikea de beste reputatie.

Ziggo, ASML, UPC, Siemens, NXP, Jumbo, Apple, IBM en Google verdubbelden in de afgelopen twee jaar hun aantrekkingskracht op werknemers, zakenpartners en investeerders. Dit terwijl overheden en veel ‘Koninklijke’ concerns, zoals KPN, Philips en TNT, structureel verloren in het onderzoek. Deze meer behoudende organisaties, die bekendstaan vanwege hun focus op kostenreductie, verliezen terrein op de jonge bedrijven die met durf en vernieuwingsdrang de aanval inzetten op de concurrentie. Uiteindelijk kost hen dat volgens Incompany concurrentiekracht. "Organisaties die de meeste en belangrijkste stakeholders achter zich krijgen, winnen uiteindelijk de strijd," gelooft René Gerhardus, hoofdredacteur van het zakenblad. "Het is geen toeval dat Eelco Blok, de ceo van KPN, vorig najaar verraste met de mededeling meer aandacht aan andere stakeholders te gaan besteden dan alleen aan investeerders. KPN verloor in 2011 al een kwart van zijn aantrekkingskracht, waarna de problemen zich opstapelden."Shell
Niet alle multinationals verliezen in dit onderzoek. Unilever wint voor het derde opeenvolgende jaar flink terrein op basis van zijn duurzame herpositionering; het levensmiddelenconcern passeert KPN en ABN Amro in de ranglijst. Shell is zelfs de nieuwe nummer één in de top 500. Na drie jaar lukt het dit bedrijf om een grotere aantrekkingskracht op stakeholders te hebben dan Rabobank, die naar plaats twee terugzakt. Incompany verbindt dit aan de miljarden die Shell jaarlijks in technologische vernieuwing steekt om meer olie en gas te winnen. Gerhardus: "Ze hadden na de reservecrisis van 2004 wat goed te maken en bleven hun investeringen in research en development opvoeren. Dit jaar passeren ze BP als olieconcern dat de meeste olie uit de grond haalt. Net als bij Unilever is het de drang naar vernieuwing die Shell terugbrengt naar de top, niet hun staat van dienst. Dat is wat er nu verandert."

Ikea beste reputatie
Ook in het reputatieonderzoek, de tweede fase van het onderzoek waarin de reputatie van de top 100-bedrijven wordt gemeten, staan de innovatieve organisaties bovenaan. Apple, Google, ASML en Bol.com halen allemaal de top tien. Deze lijst wordt aangevoerd door Ikea, dat de beste reputatie van Nederland heeft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen
 Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
 Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Geef innovatie de vrijheid
 Innovatie cruciaal in huidige economie
 AWVN kiest drie Moderne Werkgevers
 'Nederlandse bedrijven missen Steve Jobs mentaliteit'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
meer top 10