zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Nederlandse bedrijven missen Steve Jobs mentaliteit'

18 oktober 2011 - Nederland is ondernemend, maar niet bijster innovatief, blijkt uit het internationaal onderzoek de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Op basis van de hoeveelheid startende bedrijven is Nederland het meest ondernemende land van de Europese Unie, maar op het gebied van innovatie loopt het flink achter. Verliezen bedrijven van nu het vermogen te innoveren of ontwikkelt de rest zich sneller en beter?

"Voor Nederland is innovatie belangrijk omdat het de motor is achter onze economie," vertelt innovatieadviseur Paul van der Voort in  'Het innovatieboek'. "Het maakt economische groei juist mogelijk door slimmer te werken en niet harder."Toegevoegde waarde
Samen met organisatieadviseur Frank van Ormondt laat hij met 'Het Innovatieboek' zien hoe Nederland innovatiever moet worden door inzichten te bieden op het complete terrein van innovatie. Ze gaan in op onder andere businessmodel-innovatie, productinnovatie, procesinnovatie, marktinnovatie en duurzame innovatie. Bovendien maken ze inzichtelijk hoe managers hun organisatie structureel innovatiever kunnen krijgen.

Steve Jobs mentaliteit
"Wat wij erg belangrijk vinden, is meer samenhang aan te brengen in de uiteenlopende innovatiethema's: van creativiteitstechnieken en co-creatie tot visie-ontwikkeling en innovatieve cultuur," licht Van Ormondt verder toe. "Dat is wat volgens ons nog sterk ontbreekt in het Nederlandse bedrijfsleven; de Steve Jobs mentaliteit."

WIM-model
Voor elk aspect van innovatie reiken ze in het boek diverse concepten aan, die geïllustreerd worden met spreuken, figuren en actuele voorbeelden van onder meer Lego, Nike, TomTom, Linux en Apple. Verder introduceren Van der Voort en Van Ormondt een nieuw praktijkgericht raamwerk: Het WIM-model. WIM staat voor de drie lagen van het gehele innovatiegebied: Waardecreatie, Innoveren en - net zo belangrijk, maar vaak onderschat - Management van innovatie.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal
 Werkrelaties onder druk tijdens de coronacrisis?
 Aantal werkende studenten zonder uitzicht op contractverlenging verdubbeld
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Apple-oprichter Steve Jobs overleden
 ‘Steve Jobs was een workaholic''
 Jobs is best presterende CEO ter wereld
 Manager heeft innovatie en cloud hoog op de actielijst staan
 
 
reacties
 
Monique J. van Eijkelenburg  |   | 
18-10-2011
 | 
08:07 uur
Kennen jullie nog de Apple tekst? 'Here is to the misfits, the rebels, the once who think differently?'' ..etc.. Op de basis- en middelbare school zijn er al kinderen die dwars denken en heel rechtlijnig/analytisch/beta zijn en daar houdt niet iedereen van..Vaak hebben ze ook een vorm van ADHD of Asperger/autisme en worden ze royaal gepest en van kastje naar de muur gestuurd in de scholen/hulpverlening. Onze oplossing is vaak medicatie en pgb, waardoor ze binnen de bocht blijven. Nu wordt ook het pgb voor deze groep afgeschaft. Steeds meer extra intelligente innovatieve/technische volwassenen komen nu op hogere leeftijd alsnog naar buiten met hun ongewone talent en situatie (voorbeeld Shell-man in NRC). Er ligt een grote kans in onze maatschappij/kennisland om de jongeren die nu in deze groep vallen (meer dan 100.000!) alsnog te begeleiden vanuit een expertise- en begeleidingscentrum Speciale Talenten en de hulp aan hen niet over te laten aan versnipperde gemeenteambtenaren, goedwillende docenten en centra voor Jeugd en gezin of verzekeraars met onvoldoende expertise...
Wiebe Zijlstra  |   | 
18-10-2011
 | 
11:01 uur
Niet alleen Nederland mist de Steve Jobs mentaliteit. Apple nu ook. En Monique heeft denk ik gelijk.
Maaike  |   | 
19-10-2011
 | 
23:13 uur
Van pas afgestudeerden wordt vaak gedacht dat ze te vormen en flexibel zijn. Naar mijn idee zijn dit competenties. Juist uit bewezen ervaring en gebleken gedrag weet je van meer ervarenen en ouderen of zij deze competenties inderdaad bezitte, Deze vermoede competenties bij jongeren moeten op termijn nog blijken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
B2B Marketing Trendrapport 2020: Verbinding zoeken met online klant
Ontdek hoe B2B-marketeers verbinding zoeken en vinden in tijden van corona en laat je inspireren door de 25 conclusies en 6 learnings die houvast geven om de marketing van jouw organisatie te verbeteren.
Download het rapport
Lees verder
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
Eén op de drie beleggers: maatschappelijk beleggen moet deels verplicht worden (1) 
top10
Wees extra alert op verdachte telefoontjes
Over hittegolven, Corona en het klimaat: een andere kijk op de kwestie
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’
COVID-19 voedingsbodem voor geopolitieke risico’s
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf
VGM-eisen voor VCA 2017/6. 0-certificering bij veel bedrijven nog onbekend
Drie all-in-one oplossingen bij digitale werkruimtes
Coronacrisis heeft traditionele rolpatronen niet veranderd
Werknemer krijgt toegang tot corporate data via persoonlijke apparaten
meer top 10