zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Deelname werkkostenregeling stijgt in populariteit

13 april 2012 - In 2012 is het aantal klanten van ADP dat definitief aan de werkkostenregeling (WKR) meedoet, toegenomen met acht procent ten opzichte van 2011. In totaal heeft nu zo’n vijftien procent de definitieve overstap gemaakt. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van HR- en salarisdienstverlener ADP, die maandelijks de loonstroken berekent van 1,4 miljoen Nederlanders.

De werkkostenregeling heeft als doel de regels rond belastingvrije vergoedingen aan werknemers, zoals een kerstpakket of een fiets van de zaak, te vereenvoudigen. Met de nieuwe regeling kunnen werkgevers maximaal 1,4% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste zaken voor werknemers, ongeacht of daarin een beloningsaspect is te onderkennen. Over alles dat buiten deze ‘vrije ruimte’ valt, wordt 80% belasting geheven.



Uitstel boven overstap
Ondanks het stijgende aantal deelnemers aan de werkkostenregeling ziet ADP ook gereserveerdheid bij klanten. Zo’n acht op de tien organisaties die momenteel proefdraaien met de werkkostenregeling, houdt ook dit jaar vast aan deze door ADP geboden tussenvorm. Veel organisaties kiezen ervoor de daadwerkelijke overstap uit te stellen tot 1 januari 2014, wanneer de regeling verplicht wordt. De werkkostenregeling biedt tot 2014 deze mogelijkheid voor bedrijven voor wie de nieuwe regeling ongunstig uit pakt.

De behoefte aan meer financiële zekerheid is een belangrijke stimulans voor de toegenomen interesse in de werkkostenregeling. Deze toename wordt ook gevoed doordat steeds vaker blijkt dat de werkkostenregeling voor werkgevers voordeliger uitpakt dan de oude regeling. Bij ADP kan een klant kiezen om direct over te stappen naar de werkkostenregeling of bij wijze van proef de werkkostenregelingop de achtergrond toe te passen en ‘proef’ te draaien.

"Bedrijven die proefdraaien of nu al overstappen, willen niet voor verrassingen komen te staan wanneer de regeling in 2014 verplicht wordt," zegt Dik van Leeuwerden, Manager Kenniscentrum Wet- & Regelgeving bij ADP. "Door de regeling nu al te implementeren, hebben ze de tijd eventuele problemen op te lossen. Vooral het proefdraaien geeft hen inzicht in hoe de werkkostenregeling voor hen uitpakt, zowel administratief als financieel. Dat kan sterk verschillen per sector."

Gedoe
Uit het HR Trends onderzoek onder 972 HR-verantwoordelijken, dat ADP en Berenschot in oktober 2011 publiceerden, bleek dat veel bedrijven die nog niet zijn overgestapt een hoop gedoe van de nieuwe regeling verwachten. Een aanzienlijk deel van deze groep (39%) stelt de werkkostenregeling het liefst zo lang mogelijk uit en wacht tot 2014. "Dit geluid hoor ik veel bij deelnemers aan seminars en studiedagen over de werkkostenregeling. Vaak onnodig," zegt Van Leeuwerden. "Met een goede voorbereiding en planning is veel op te lossen". Volgens het onderzoek zijn veel werkgevers bang dat de invoering veel kosten met zich mee gaat brengen. Ook leeft de angst dat de regeling uitdraait op een financiële tegenvaller.

Volgens Van Leeuwerden lopen werkgevers daarmee het risico dat ze tegen 2014 in tijdnood komen. "Invoering van de werkkostenregeling kan ingrijpend zijn en de nodige interne veranderingen met zich meebrengen. Het raakt immers de bedrijfsvoering. Het is om die redenen een onderwerp waar organisaties zeker rekening mee dienen te houden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkkostenregeling ongunstig voor werkgevers en werknemers
 Nieuwe werkkostenregeling grote zorg voor Nederlandse bedrijven
 Begrijpt u uw eerste loonstrook van 2012
 ADP legt verschil tussen bruto- en nettoloon haarfijn uit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10