zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkkostenregeling ongunstig voor werkgevers en werknemers

24 juni 2010 - De Werkkostenregeling komt op verkeerd moment en is ingewikkeld aldus de heren Brugts en Tillema, directeuren van de NCP Groep. "De doelstelling van deze veranderde wetgeving die voormalig staatssecretaris De Jager nog voor de kabinetscrisis door de kamer heeft geloodst is vereenvoudiging en terugdringing van administratieve lasten."

Vanaf 2011 wordt de systematiek voor vrije vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers eenvoudiger. Een werkgever mag maximaal 1,4 procent van de fiscale loonsom (de zogenaamde vrije ruimte) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt de werknemer loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent. 



Toch ingewikkeld
Helaas wordt ook het nieuwe systeem, de Werkkostenregeling 2011, toch nog ingewikkeld. Dit komt ten eerste door de introductie van de keuzemogelijkheid tot en met 2013. Een werkgever kan tot en met 2013 ieder jaar besluiten of hij wel of niet overgaat naar de nieuwe regelgeving. Dit kan soms gunstig zijn, soms niet. Dit is afhankelijk van het arbeidsvoorwaardenbeleid, nu en in de toekomst. 

Vrije ruimte
Ten tweede wordt het begrip ‘vrije ruimte’ geïntroduceerd, dit is die ruimte die een mag gebruiken om ‘naar eigen inzicht’ werkkosten te vergoeden. Momenteel 1,4 procent van de loonsom. Het begrip naar eigen inzicht wordt weer beperkt door acht(!) verplichte vrijstellingen en diverse uitzonderingen. 

Ongunstig
Behalve dat de Werkkostenregeling te ingewikkeld is en daardoor voor de introductie ervan haar doel al mist, zal de implementatie ervan veel kosten met zich mee brengen. Het gekozen moment is dan ook zeer ongunstig.
Verder constateren de directieleden van de NCP Groep dat de Werkkostenregeling financieel ongunstig kan uitpakken voor zowel werkgevers als voor werknemers. De maximalisering van de vrije ruimte, 1.4 procent van de fiscale loonsom, kan voor werkgevers en ook voor werknemers nogal ongunstig zijn. Verstrekkingen en vergoedingen boven de 1,4 procent worden in de nieuwe Werkkostenregeling met 80 procent belast. Werkgevers zullen daardoor mogelijk voorzichtig worden met het verstrekken van vergoedingen om niet ‘verrast’ te worden met een hoge naheffing. 

Positief bijeffect
Tenslotte heeft de Werkkostenregeling volgens de heren Brugts en Tillema ook een positief bijeffect. Het is goed om op gezette tijden de arbeidsvoorwaardenregelingen weer eens goed onder de loep te nemen en aan te passen aan de actualiteit. De Werkkostenregeling ‘dwingt’ tot deze heroriëntatie. Deze heroriëntatie is goed, het is alleen jammer dat deze door een vorm van dwang wordt ingezet.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe werkkostenregeling grote zorg voor Nederlandse bedrijven
 Minder administratieve lasten: meer starters
 Efficiëntie boekhouding MKB ver te zoeken
 Nauwkeurige verlofadministratie levert flink wat geld op
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
25-06-2010
 | 
10:23 uur
Reeds 4 maanden geleden schreef ik al wat een crime deze regeling is. Het is een typisch Wouter Bos gedrocht, enkel en alleen bedoeld om stiekem belastinggeld te kunnen innen, per slot moet het wachtgeld van Wouter ook worden opgehoest.
Deze regeling maakt iedere vorm van modern en flexibel belonen onmogelijk, werpt het abeidsvoorwaardenbeleid tenminste 20 jaar terug en ondermijnt daarmee de positie van zowel werknemers als werkgevers.
Maar ja, dat heb ik maanden geleden al aangegeven. Bedrijven doen er goed aan hun arbeidsvoorwaarden goed in kaart te brengen (dat hadden ze 3 jaar geleden al gedaan, toen de overheid als opzetje voor deze diefstal iedere werkgever verplichtte om werknemers te informeren over hun complete arbeidsvoorwaarden pakket, iets wat hopeloos is mislukt) en snel keuzes te maken. Wij adviseren in deze vaak uitstel te vragen omdat we er van overtuigt zijn dat deze regeling door veelvuldig verzet door een fatsoenlijk kabinet snel zal worden afgeschaft.
Frank de Vries  |   | 
5-11-2010
 | 
16:40 uur
ik heb in het verleden een seminar gevolgd over de werkkostenregeling (Klik hier) Deze gaf mij meteen verheldering over de werkkostenregeling, want die kan echt goed lastig zijn! Dus om een seminar er over te gaan volgen is zeker een aanrader!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10