zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland het negende aantrekkelijkste land voor durfkapitaal

11 februari 2010 - Voor het eerst werd een uitgebreide internationale index opgesteld die de aantrekkelijkheid van landen meet voor investeerders van durfkapitaal en private equity. In totaal werden voor het onderzoek 66 landen onderzocht. Nederland komt in de index op de negende plaats. Dat is een verbetering in vergelijking met 2005/6 toen ons land nog op de veertiende de plaats stond.

Voor 2010 wordt voor Nederland verwacht dat meer equity kapitaal nodig zal zijn. The Global Venture Capital and Private Equity Country Attractiveness Index werd ontwikkeld door het International Center for Finance Research van de IESE Business School in samenwerking met Ernst & Young.


"Het is de eerste keer dat de aantrekkelijkheid van een land voor durfkapitaal en private equity in dergelijke mate wordt onderzocht," zegt Marc Guns, vennoot Ernst & Young Transaction Advisory Services. "Deze index geeft een preciezer beeld van de eigenlijke investeringsactiviteiten op het terrein en helpt om de moeilijke keuze te maken over de bestemming van durfkapitaal en private equity. De index helpt ook beleidmakers om de economische omstandigheden te beïnvloeden en de vitaliteit van hun eigen regio te versterken." 

Gunstige vooruitzichten

Marc Guns ziet voor private equity & venture capital-investeringen in Nederland een aantal kansen: "Nederland is een sterk land voor PE en VC partijen. Nederland laat daarin de buurland Duitsland achter zich. De kansen zijn groot omdat er kapitaal vrij komt van onder andere vermogende particulieren. Bovendien heeft PE een vaste en sterke plaats in de portefolio's van banken en pensioenfondsen.".
Zolang limited partnerships zoeken naar een bestemming voor hun kapitaal en private equity- en durfkapitaalfondsen zelf ook zoeken naar goede investeringen, zal het investeringslandschap blijven veranderen. De Index zal een waardevolle tool zijn om fondsen door deze onzekere tijden te loodsen. 

Top vijf

De landen die hoog scoren in de rangschikking zijn de landen die de ‘concurrentie, de openheid en het professionalisme’ binnen hun grenzen het best verbeterd hebben. De vijf landen die de lijst aanvoeren, zijn:
1. Verenigde Staten
2. Canada
3. Verenigd Koninkrijk
4. Australië
5. Hong Kong
De Verenigde Staten komen op de eerste plaats in de rangschikking. Het onderzoek toont aan dat China, Polen en India de afgelopen vijf jaar grote vooruitgang hebben geboekt om hun aantrekkingskracht voor durfkapitaal- en private equity-investeerders op te krikken. De landen die de afgelopen jaren minder aantrekkelijk zijn geworden voor investeerders zijn onder meer Koeweit, Letland en Oman. 

Redenen
De redenen waarom landen goed scoren in de rangschikking verschillen. Het succes van China is grotendeels toe te schrijven aan politieke economische beslissingen, terwijl de toegenomen aantrekkelijkheid van Polen te danken is aan de toetreding van het land tot de EU. Ook de uitbreiding van de kapitaalmarkten dankzij de oprichting en de ontwikkeling van de Warsaw Stock Exchange - de effectenbeurs van Warschau - speelt in het voordeel van Polen.
De VS blijven een belangrijke aantrekkingspool voor durfkapitaal- en private equity-investeringen. "Dat is gedeeltelijk het gevolg van het Amerikaanse systeem van common law," zegt Marc Guns,"dat zowel flexibiliteit als bescherming biedt voor durfkapitaal- en private equity-transacties. De ondernemingsgeest en -cultuur van de Amerikaanse samenleving spelen eveneens een cruciale rol. Die mentaliteit zorgt voor meer innovatie, tewerkstelling en uiteindelijk voorspoed." 

Patroon

"In het onderzoek komt één duidelijk patroon naar voren: landen die beter presteren op het vlak van de bescherming van investeerders en corporate governance halen allemaal een hoge score, omdat deze criteria aanleiding geven tot liquide en efficiënte kapitaalmarkten. Die markten creëren op hun beurt een dynamische omgeving die het gemakkelijker maakt om deals af te sluiten en betere exitmogelijkheden biedt," besluit Marc Guns.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Fors minder deals Venture Capitalists
 Durfkapitalisten vermijden Nederland
 Private Equity investeerders verbeteren hun geduld en professionaliteit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10