zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vereniging Eigen Huis: spaarpot eigen huis moet gebruikt kunnen worden

3 april 2012 - Donderdag 29 maart overhandigde Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis, het rapport ‘Het pensioen staat als een huis’ aan minister Spies van Binnenlandse Zaken. De vereniging vraagt hiermee aandacht voor senioren die de overwaarde van het eigen huis niet kunnen gebruiken voor onverwachte uitgaven, om zorgkosten te betalen of voor een aanvulling op het pensioen.

"Dit moet veranderen," aldus Marlies Pernot. "Het is nodig dat banken, verzekeraars, pensioenfondsen en woningcorporaties in samenwerking van de overheid tot goede oplossingen komen". Vereniging Eigen Huis pleit daarom bij minister Spies om steun te geven aan het oprichten van een taskforce van deskundigen die de mogelijkheden verkent van het benutten van de overwaarde van de eigen woning . Interessant idee
Minister Spies: "Het rapport is een belangrijke bijdrage aan de discussie over de betaalbaarheid van pensioen- en ouderdomsvoorzieningen. Het makkelijker maken van de verzilvering van de overwaarde van het huis voor onvoorziene kosten van ouderen is een interessant idee. Het voorstel om een taskforce in te stellen die dit verder onderzoekt en mogelijke oplossingen aandraagt heeft daarom mijn steun". 

Stille reserve
In Nederland zijn ongeveer 300.000 huishoudens met een laag pensioeninkomen die een vaak fors vermogen hebben opgebouwd in het eigen huis. Deze overwaarde is een stille reserve die aangesproken moet kunnen worden als omstandigheden daar om vragen, bijvoorbeeld om woningaanpassingen of zorgkosten te kunnen betalen, dan wel om een ontoereikend pensioen aan te vullen. Veel 65-plussers willen het vermogen hiervoor verzilveren, maar kunnen dit niet omdat er niet of nauwelijks mogelijkheden voor bestaan. Veel ouderen willen zo lang mogelijk in hun eigen sociale omgeving blijven wonen en daarom is verkoop van de woning eigenlijk geen optie. 

Tweede hypotheek
Daarbij is het afsluiten van een tweede hypotheek voor 65-plussers met een bescheiden pensioeninkomen vrijwel onmogelijk geworden. Door het lage pensioen komen aanvragers vaak niet door de inkomenstoets. Het verzilveren van de opgebouwde overwaarde via een 'omkeerhypotheek' of een variant daarop geeft deze groep senioren wel de benodigde financiële ruimte zonder dat het huis hoeft te worden verkocht. De omkeerhypotheek is echter nog onbekend en de gedachte daaraan roept weerstand op. Bij een omkeerhypotheek neemt de hypotheekschuld door opnamen en rentebijschrijvingen namelijk weer toe. Het bestaande kleine aanbod aan dergelijke hypotheekvormen in ons land voldoet niet omdat er teveel haken en ogen aan zitten.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Opnieuw minder concurrentie op hypotheekmarkt'
 Vereniging Eigen Huis: Bankenafspraak over NHG wankelt
 Consumentenvertrouwen woningmarkt schiet omhoog
 Vereniging Eigen Huis blij met belastingmaatregel
 
 
reacties
 
mmc boers-butter  |   | 
10-05-2012
 | 
14:23 uur
ik ben 73jaar en bezit een hypoteekvrij huis,zou graag de overwaarde van het huis,als pensioen gebruiken,blijf graag op de hoogte mmc boers-butter

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10