zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dreigend personeelstekort in de zorg, overschot in de WJK

2 april 2012 - Er dreigen de komende jaren tekorten aan zorgpersoneel. Tegenover deze tekorten staan overschotten aan agogisch personeel. Dit blijkt uit het rapport 'Arbeidsmarktprognoses van VOV-personeel in Zorg en Welzijn 2011-2015' van SEOR, Panteia en E,til. De zorguitgaven nemen als gevolg van autonome groei en specifieke investeringen de komende jaren nog fors toe.

In de WJK-branches (welzijn & maatschappelijke dienstverlening, jeugdzorg en kinderopvang) wordt juist een afname van de beschikbare middelen verwacht, met name als gevolg van bezuinigingen op de rijksbijdrage voor kinderopvang en gemeentelijke bezuinigingen op welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Dit heeft gevolgen voor de vraag naar personeel in deze sectoren. Momenteel is nog geen sprake van grote tekorten. Uitgaande van de ontwikkelingen in de afgelopen jaren en zonder additioneel beleid dreigen de komende jaren echter tekorten aan zorgpersoneel en overschotten aan agogisch personeel. 



Twee scenario's
In het rapport zijn twee scenario’s doorgerekend. In het lage scenario wordt uitgegaan van een gematigde werkgelegenheidsgroei in de zorg en een aanzienlijke werkgelegenheidskrimp in WJK, in het hoge scenario van een sterke werkgelegenheidsgroei in de zorg en een beperkte werkgelegenheidskrimp in WJK. De grootste personeelstekorten dreigen in het hoge scenario. Daarbij gaat het om 26 duizend werknemers in 2015. Tekorten dreigen vooral bij de verzorgenden en in mindere mate ook bij de verplegenden te ontstaan. In het lage scenario dreigt geen algemeen tekort aan zorgpersoneel te ontstaan. Echter vanwege de extra investeringen in de langdurige zorg dreigt ook in dit lage scenario in 2015 een tekort van 8.000 verzorgenden. Tegenover de dreigende tekorten aan zorgpersoneel staan verwachte overschotten aan agogisch personeel. 

Extra inspanningen
Het dreigende tekort aan zorgpersoneel vraagt om extra inspanningen. Deze kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het opscholen van lager gekwalificeerd zorgpersoneel, het omscholen en inzetten van agogisch geschoold personeel, meer personeel werven en opleiden dan in de afgelopen jaren en inzetten op het meer inzetbaar houden van het huidige personeel.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland verdeeld over werken in Zorg en Welzijn
 Resultaatgericht sturen vraagt 360 graden zicht op zorgprocessen
 Nederlander wil beter gebruik van ICT in gezondheidszorg
 Onderbenutting arbeidspotentieel ondermijnt economische groei
 
 
reacties
 
ton bout  |   | 
5-04-2012
 | 
08:31 uur
Ik vind dit politiek verhaal van de zorg ,want dat is het, gewoon ordinair. Ik kom met 15 jaar ervaring in de ouderenzorg niet meer aan het werk in de zorg ,ik ben 50 jaar en heb niet het juiste niveau 3en nu moet je opeens een diploma niveau 2 hebben, gekker kan het toch niet. De burger een beeld voorhouden dat de nederlander te beroerd is om dit werk te doen, nee we, en ik zeg we,want ik ben niet de enige,we worden geweigerd voor een baan in de zorg, met al onze ervaring,een schande Ton Bout
Francien Swinkels  |   | 
7-04-2012
 | 
10:23 uur
Ook ik ben onlangs tegen deze problematiek aangelopen.
20 jaar ervaring in de ouderenzorg.Ook ik beschik niet over de juiste papieren. Zelfs voor niveau 2 kom je niet in aanmerking.20 jaar praktijkervaring stelt dus ineens niets meer voor.Sinds 4 jaar ben ik werkzaam in de kinderopvang als pedagogisch medewerker.Gezien de huidige ontwikkelingen overweeg ik om terug te keren naar de zorg.Ik ben kostwinner en 53 jaar oud.
Francien Swinkels.
Henk  |   | 
10-04-2012
 | 
11:30 uur
Een diploma zegt eigenlijk niet zoveel in tegenstelling tot wat men meestal denkt
Bijvoorbeeld, er zijn genoeg HBO mensen die het niveau van een MBO man niet halen
Tegen praktijk ervaring kan geen scholing op
Mensen die 20 jaar iets doen hoef je echt niet meer schoolse basis kennis bij te brengen
Maar we leven in een samenleving waar papiertjes alleen tellen.......vakmanschap heeft blijkbaar geen waarde meer
Maike Houtman  |   | 
6-11-2012
 | 
14:10 uur
hallo,
Ik ben 3e jaars student aan de opleiding Jeugdzorg en ik doe onderzoek naar personeel te kort in de zorg. Wat mij is opgevallen is dat veel afgestuurde studenten (MWD,psychologie of SPH moeilijk aan werk kunnen komen. Dit heeft natuurlijk te maken met de bezuinigingen in de zorg. Doordat er weinig personeels leden zijn krijgen de jongeren/ouderen weinig persoonlijke aandacht. Dit is een groot probleem in de jeugdzorg. Er is geen tijd meer voor een activiteit. Mijn oplossing: Afgestudeerde MWD'ers SPH'er of spychologen kunnen vrijwilligers werk doen. Op deze manier kunnen ze ervaring op doen en hun competities verder ontwikkelen. Ze krijgen hierdoor meer ervaring en hebben hierdoor meer kans om aangenomen te worden als personeelslid bij een bedrijf. Ik ben benieuwd wat jullie van dit plan vinden. Maike Houtman

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10