zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontevredenheid geen reden om baan op te zeggen

2 maart 2012 - Een meerderheid van werknemers die ontevreden is over hun werk, is toch van plan voor de huidige werkgever te blijven werken. Dit is een resultaat van het wereldwijde onderzoek ‘The Path Forward’ dat Accenture uitvoerde ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2012. Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de onderzochte mannen en vrouwen (respectievelijk 57 en 59 procent) ontevreden over hun werk is.

Ondanks deze ontevredenheid is twee derde (69 procent) van de respondenten niet van plan om hun huidige werkgever te verlaten. 64 procent van deze groep geeft aan dat de mogelijkheden om flexibel te werken een belangrijke reden is om te blijven.



Belemmeringen
De grootste barrière voor carrièreontwikkeling is volgens 42 procent van de respondenten een gebrek aan kansen of het ontbreken van een helder loopbaantraject. Twintig procent noemt familieverplichtingen als belemmering, terwijl een derde (32 procent) geen barrières voor hun ontwikkeling ziet. Toch ondernemen de meeste respondenten wel verschillende stappen om hun carrière actief te sturen. Deze stappen variëren van het accepteren van een andere rol of verantwoordelijkheid (58 procent) en het volgen van meer opleidingen of trainingen (46 procent) tot langer werken (36 procent). 

Streven naar succes
"Ondanks de uitdagingen waarmee ze op dit moment geconfronteerd worden, streven medewerkers nog steeds naar succes. Bovendien blijven energieke en betrokken medewerkers een concurrentievoordeel", zegt Adrina Lajtha, chief leadership officer bij Accenture. "Omdat de meerderheid van de huidige professionals geen baantjesjager is, moeten bedrijven hiervan profiteren en hun medewerkers een helder carrièrepad bieden. Innovatieve training, leiderschapsontwikkeling en groeikansen zijn daarbij cruciaal." 

Belangrijke conclusies 
- Flexibele werktijden: de meerderheid (59 procent) van de respondenten heeft een vorm van flexibele werktijden en 44 procent van de groep benut deze mogelijkheid al meer dan drie jaar.
-Vertraging van carrières: op de vraag wat hun carrières vertraagd heeft, antwoordde 44 procent de economische crisis die in 2008 begon, 40 procent noemde ouderschap.
- Werk-privé balans: hoewel meer dan twee derde (71 procent) van de respondenten aangaf dat de werk-privé balans meestal in orde is, meldde 42 procent vaak gezinstijd op te offeren voor succes; 41 procent gaf aan dat loopbaaneisen een negatief effect op het gezinsleven hebben.
- Partners: bij 73 procent van de respondenten met een partner heeft deze partner ook een full-time baan.
- Belangrijke eigenschappen voor carrièregroei: zlfvertrouwen, sociale vaardigheden en hard werken werden het meest genoemd als belangrijke eigenschappen voor carrière-ontwikkeling (respectievelijk 28, 25 en 23 procent).
- Loopbaanadvies: een derde van de respondenten krijgt loopbaanadvies van collega’s of familie (35 en 32 procent) en voor 77 procent van hen is het geslacht van degene die advies geeft onbelangrijk. 

Goede balans
"Medewerkers bepalen hun succes op verschillende manieren. Ze kiezen hun eigen aanpak en zoeken een goede balans tussen persoonlijke wensen en succes. Voor werkgevers is het de uitdaging om medewerkers te helpen om het hele spectrum van werk en privé in het verloop van een carrière te integreren," zeggen Savitri Groag, Diversity Lead bij Accenture Nederland, en Nellie Borrero, Inclusion & Diversity Lead bij Accenture.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoogopgeleiden ontevreden met loopbaanmogelijkheden
 Realistische verwachtingen zijn beter dan te hoge
 Werknemers massaal op zoek naar werkplezier
 Organisaties hanteren geen beleid flexibel werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10