zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Gelijktrekken ambtenaren marktsector moet beginnen bij vacaturebeleid'

27 februari 2012 - Het kabinet wil flexibelere arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren die beter moeten aansluiten bij de marktsector. Voor een echte eerlijke arbeidsmarkt moet de overheid echter ook en het vacaturebeleid aanpassen, zo bepleit Jobbird.com. Pas dan wordt het gesloten bastion dat overheidsbaan heet, opengebroken.

Een einde aan ambtenarenprivileges kan positief uitpakken voor de arbeidsmarkt, maar zal zinloos blijken te zijn als overheidsinstellingen niet parallel hun vacaturebeleid aanpassen, waarschuwt directeur Jan Peter Cruiming van Jobbird. De speciale status van ambtenaren mag volgens de rijksoverheid de deur uit. Het is dan bijvoorbeeld over met aanvullingen op de salarissen van boventallige ambtenaren die elders aan de slag gaan. Ook wordt het 'last in, first out'-principe genuanceerd, zodat de laatst aangenomen ambtenaar niet als eerste hoeft te vertrekken. 



Interne voorkeur
Op dit moment is de 'overheids-arbeidsmarkt' te gesloten; overheidsinstanties hanteren in eerste instantie interne vacatures die bestaande ambtenaren een voorsprong geven ten opzichte van kandidaten 'van buiten'. Cruiming is van mening dat er door de gelijkstelling van ambtenaren en medewerkers uit het bedrijfsleven een dynamischer arbeidsmarkt ontstaat, met meer ruimte om als werkzoekende in de juiste functie terecht te komen. "Als arbeidsvoorwaarden en voorrangsregelingen geen grote rol meer spelen, kunnen we ons richten op de kwalificaties en vaardigheden van de medewerker."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge ambtenaren voor afschaffen speciale status
 Overheid verliest toppersoneel door bezuinigingen
 Inkrimpingsplannen kabinet geen garantie voor succes
 Ambtenaar blijft zitten waar hij zit
 
 
reacties
 
C. Peeters  |   | 
27-02-2012
 | 
20:30 uur
Gaan we dan ambtenaren ook evenveel salaris betalen als in het bedrijfsleven?
Hans Hockx  |   | 
3-03-2012
 | 
12:00 uur
Het bericht geeft een inkleuring die verkeerde beeldvorming in de hand werkt. Overheden houden zich bij gedwongen ontslag aan de afspraken die in de SER zijn gemaakt. Dat betekent dat de leeftijd-opbouw voor en na de reorganisatie gelijk moet zijn. Iedere leeftijdsgroep draagt naar rato bij aan de afslanking.

Het is waar dat er in tijden van krimp weinig banen te vergeven zijn bij de overheid. Dat is niet anders dan bij andere krimpende organisaties. Het is een vorm van 'goed werkgeverschap' en goed begrepen eigenbelang (als eigen risicodrager) om bij krimp medewerkers waar mogelijk te herplaatsen. Dat maakt de overheid niet -zoals Jobbird stelt- tot een gesloten bastion. Als noodzakelijke kennis/kwaliteit echt niet in huis is dan kunnen vacatures nog steeds worden ingevuld.

In de loop der jaren hebben er pakketvergelijkingen plaatsgevonden die steeds hetzelfde resultaat laten zien:
- in lagere functies betalen overheden relatief goed;
- in de middengroep betaalt de marktsector iets beter;
- bij hogere functies betaalt de overheid beduidend slechter dan de markt.

Het is kwalijk dat dit onderwerp altijd op de agenda komt als het economisch slecht gaat. Dan slaat de bezuiningsdrift toe en hebben politici de neiging om alleen te kijken naar bezuinigen. In betere tijden is het onderwerp niet interessant. Als je er echt iets mee wil doen moet je dat juist in tijden van voorspoed moeten regelen)!

Bij een eerdere bezuiningingsdiscussie, toen de pakketverglijking niet naar wens uitpakte, heeft het kabinet een andere bezuiningsweg bewandeld door een grote greep te doen in de pensioenkas van het ABP (dat tikt nu nog door...).

De ambtelijke rechtspositie is ingesteld om de integriteit van de overheid zo goed mogelijk te waarborgen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10