zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overheid verliest toppersoneel door bezuinigingen

10 mei 2011 - Zeven op de tien ambtenaren en bestuurders verwachten dat de bezuinigingen het overheidsorganisaties moeilijk zullen maken om goede mensen binnen te halen en te behouden. Bij het Rijk zijn zelfs acht op de tien medewerkers daarvoor bang. Groot is ook het aantal rijksambtenaren (67 procent) dat een uittocht van vooral jongere medewerkers vreest door de besparingsmaatregelen.

Bij provincies (62 procent) en gemeenten (54 procent) is die angst iets minder groot. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.800 ambtenaren, uitgevoerd door het blad Binnenlands Bestuur en Hay Group. Uit het onderzoek kwam eerder al naar voren dat het zeer waarschijnlijk is dat de besparingsmaatregelen op langere termijn meer geld zullen kosten dan ze op korte termijn opleveren. Vooral ambtenaren in rijksdienst (57 procent) en bij de gemeenten (49 procent) zijn hier beducht voor. De respondenten vrezen bovendien dat ze alles moeten blijven doen, alleen met minder geld, middelen en mensen. Op het personele vlak bestaat hierdoor het risico dat de overheid last krijgt van een tekort aan gekwalificeerd personeel. 



Bedrijfsleven profiteert
Bijna de helft van alle respondenten geeft in het onderzoek aan dat in hun organisatie onvoldoende duidelijk is wáár de bezuinigingen gaan vallen. Eric van Zelm, directeur Publieke Dienstverlening en Bestuur bij Hay Group: "Dit heeft onzekerheid op de werkvloer tot gevolg, wat ten koste gaat van de baantevredenheid. Het gevaar ontstaat dat talentvolle, jonge medewerkers overstappen naar het bedrijfsleven. Bovendien is het waarschijnlijk dat de overheid over twee à drie jaar massaal interim specialisten moet inhuren, van wie dit jaar als bezuinigingsmaatregel afscheid wordt genomen. Hiermee profiteert het bedrijfsleven van de reorganisaties bij de overheid." 

Strategisch personeelsplan
Elbert Hoogendoorn, senior consultant productiviteitsverbetering bij Hay Groep zegt hierover: "Besparingsmaatregelen hoeven een organisatie niet te verzwakken, mits ze deel uitmaken van een strategisch personeelsplan. De enquête maakt echter duidelijk dat het aan zulk beleid ontbreekt bij de overheid: er wordt vooral gesneden in de formatie en veel minder in het takenpakket. Alles willen blijven doen met minder mensen, verhoogt de werkdruk, verlaagt de kwaliteit van het werk en verslechtert het werkklimaat. Zo jaag je het talent weg." Er zullen volgens Hay Group in het takenpakket echt keuzes moeten worden gemaakt. "Betrek de medewerkers hierbij. Zij weten als geen ander de bottlenecks en verbetermogelijkheden in het werk aan te geven. Bovendien zullen zij straks de nieuwe doelstellingen realiteit moeten maken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ambtenaar vreest voor baan
 ‘Bezuinigingen publieke sector gaan ten koste van dienstverlening’
 Bezuinigingsronde overheid leidt alleen tot hogere kosten
 Inkrimpingsplannen kabinet geen garantie voor succes
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10