zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Online vacatureaanbod op laagste punt in zeven jaar tijd

15 februari 2012 - Het online vacatureaanbod daalde in januari met vijf punten, daarmee staat het aanbod op het laagste punt sinds januari 2005. Dit blijkt uit de Monster Employment Index. De algehele Index staat in januari op 81 punten, vergeleken met twaalf maanden geleden is dat acht punten lager. Het vacatureaanbod nam in januari in de transport & logistiek sector (-negen) het sterkst af, in de gezondheidszorg (+negen) steeg het aanbod het meest.

De vraag naar personeel daalde in iedere provincie, in Groningen (-tien) en Overijssel (-tien) was deze daling het grootst. "De terugloop van het aantal online vacatures is niet alleen toe te schrijven aan seizoensinvloeden, maar is het gevolg van een dalend vertrouwen van werkgevers in de economie," aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. "Wanneer de economie verbetert verwachten wij dat de meeste sectoren terugkeren naar het oude vacatureniveau. Ondanks de algehele vacaturedaling zijn er wel stijgingen binnen de sectoren IT, horeca en productie." 



Grootste daling in transport & logistiek

In januari nam het vacatureaanbod in de meeste sectoren af. In de transport & logistiek sector daalde het aanbod met negen punten het meest. In de management & consultancy sector (-acht) en in de juridische sector (-zeven) nam het aantal vacatures eveneens af. Het vacatureaanbod daalde onder meer ook in de bancaire sector (-zes), de engineering sector (-zes) en in de sales sector (-zes). In de gezondheidszorg (+negen) nam het vacatureaanbod vorige maand het sterkst toe. In de horeca & toerisme sector (+drie), de publieke sector (+twee) en in het onderwijs (+één) steeg het aanbod licht.
Ten opzichte van vorig jaar januari daalde de vraag naar personeel in de juridische sector het meest. Het vacatureaanbod nam met 24 punten flink af. In de research & development sector (-22) daalde het aanbod eveneens fors. Het aantal vacatures daalde onder andere ook in de transport & logistiek sector (-twaalf), de administratieve sector (-elf), in het onderwijs (-negen) en in de sales sector (-acht). Alleen in de horeca & toerisme sector (+twee), de IT sector (+één) en in de productiesector (+één) nam het vacatureaanbod iets toe. 

Vacaturedaling in heel Nederland

Vorige maand nam het vacatureaanbod in heel Nederland af. Het aanbod daalde in Groningen en Overijssel het sterkst. In beide provincies nam het aantal vacatures fors af met tien punten. Ook in Drenthe (-zeven), Flevoland (-zes), Zeeland (-vijf), Zuid-Holland (-vijf), Friesland (-vier) en Utrecht (-vier) daalde de Index. In Noord-Holland (-drie), Gelderland (-twee), Noord-Brabant (-twee) en Limburg (-één) nam het vacatureaanbod licht af.
De afgelopen twaalf maanden nam het vacatureaanbod in Groningen en Utrecht het meest af met elf punten. De Index daalde ook in Zeeland (-negen), Overijssel (-zeven), Zuid-Holland (-zeven), Noord-Holland (-zes) en Noord-Brabant (-vier). In Flevoland (+negen) steeg de vraag naar personeel het sterkst. Ook in Limburg (+acht), Friesland (+zeven), Drenthe (+drie) en Gelderland (+één) steeg het vacatureaanbod. 

Europees vacatureaanbod daalt

In januari daalde het Europese vacatureaanbod met negen punten. In Zweden (-vijftien) nam de vraag naar personeel het meest af. De Index daalde ook in Italië (-dertien), het Verenigd Koninkrijk (-twaalf), Frankrijk (-negen), Duitsland (-vier) en België (-drie).
In vergelijking met vorig jaar januari steeg de Europese Index met elf punten. Het vacatureaanbod nam in Duitsland met 40 punten het sterkst toe. Ook in het Verenigd Koninkrijk (+één) steeg het aanbod. In Frankrijk (-één), België (-drie) en Italië (-zeven) daalde de vraag naar personeel juist. In Zweden bleef het vacatureaanbod onveranderd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Marketing- en communicatieafdelingen onderbezet en overbelast
 Grootste personeelsoverschotten in de sectoren overheid en non profit
 Vacatureaanbod managers & consultants niet mee in dalende trend
 Vooruitzichten zetten rem op groei vacatures logistiek en inkoop
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10