zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders stappen steeds vaker over naar de cloud

26 januari 2012 - Onderzoek door One.com laat zien dat een op de twee Nederlanders gebruik maakt van online opslagdiensten, dit is gelijk aan het Europese gemiddelde. Belgen liggen op dit gebied iets achter bij de rest van Europa, 40 procent maakt regelmatig gebruik van online cloud-diensten. Security is in Nederland het meest belangrijke aspect bij de keuze voor een (cloud) service provider, 74 procent van de respondenten geeft dit aan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Europeanen vaak nog worden tegengehouden om gevoelige informatie online op te slaan. Slechts vier procent van alle Europese respondenten slaat wachtwoorden op in Cloud Drives. De meest populaire documenten die door Nederlanders online worden opgeslagen zijn foto’s (87 procent), gevolgd door belangrijke werkdocumenten (65 procent) en persoonlijke documenten (52 procent). Muziek (43 procent) en video’s (39 procent) worden daarentegen minder vaak opgeslagen in Cloud Drives. 



Veilige locatie
"Een aantal jaren geleden zag dit plaatje er heel anders uit, slechts een klein aantal belangrijke werkdocumenten en privébestanden werd opgeslagen in persoonlijke clouds. Op dit moment bieden uitgebreide web services met ingebouwde data-encryptie en wachtwoordbescherming voor bestanden en mappen een veilige locatie voor het online opslaan van bestanden," zegt Thomas Medard Frederiksen, COO bij One.com. 

Kosten
Binnen Europa is de belangrijkste reden om niet te kiezen voor het gebruik van online web services voor het opslaan en delen van bestanden, de angst dat de gegevens niet beschermd zijn (40 procent), de opvatting dat het te duur is (22 procent) of dat het te weinig ruimte biedt (tien procent). Van alle respondenten die geen gebruik maken van Cloud Drives zijn de Nederlanders heeft meest bezorgd over de kosten (42 procent). 

Lastig concept
Vijf procent van alle Europese respondenten geeft aan dat zij het cloud computing-concept te lastig vinden, de meeste sceptici bevinden zich onder de Belgen (een op de acht). Zelfs in Duitsland, waar 56 procent van de respondenten gebruik maakt van web services voor het opslaan, aanpassen en delen van informatie, vindt een op de tien respondenten het lastig om het concept te begrijpen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf informatiebeveiligingstrends voor 2012
 Omzet cloud computing groeit tot 50 miljard euro in 2015
 Manager heeft innovatie en cloud hoog op de actielijst staan
 Overstappen naar de cloud? Doe rustig aan.
 
 
reacties
 
Open Handel  |   | 
26-01-2012
 | 
22:07 uur
Gratis backup is wel aantrekkelijk maar men onderschat de gevaren ervan. Als die cloud-servers gehacked worden, is iedereen gelijk de pinneut.
Ja Jacobsen  |   | 
30-01-2012
 | 
07:54 uur
Heerlijk voor mensen die kwad willen alles staat open en bloot en jespullen kunnen door een ieder onderzocht worden (lees beheerders en als die het kunnen kan de kwaadwillende instatie dat ook) want wat is er goedkoper dan de beheerders voor je te kopen.
B.H.J. Mooibroek AA RAB  |   | 
27-02-2012
 | 
14:39 uur
Aardig artikel; Het is goed dat een onderneming onderzoek doet naar haar markt en de uitkomsten bekend maakt. Laten we leren van deze groeimarkt.

Er bestaan vraagtekens bij het concept ''cloud computing''. Om de principes daarvan uit te leggen, beschrijving van de risico's en mogelijkheden om deze te ondervangen verwijs ik naar een artikel dat ik heb geschreven column cloud computing.
Die column beantwoord ook de reacties van voorgaande personen.

Overigens wordt op managers online meer geschreven over cloud computing. Voor een stap in die richting attendeer ik niet alleen op de risico's maar ook op de wijze waarop deze kan worden ondervangen en de mogelijke voordelen.

Let op: Uit het hoofdartikel leid ik af dat het hier een onderzoek onder particulieren gaat en niet zozeer over bedrijven. Ik merk daarom op dat de door mij aangehaalde bijdragen geschreven zijn voor ondernemingen. Ik kan me voorstellen dat mensen in hun privéleven anders (dan zakelijk) omgaan met veiligheid en kostenoverwegingen. Immers, wie heeft er geen g(oogle)mail aanmelding?

Barry Mooibroek,
ACMO Accountants + Belastingadviseurs

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10