zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Woningmarkt verder op slot door onzekerheid hypotheekrenteaftrek

23 januari 2012 - De discussie over het beperken of afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is de laatste dagen weer opgelaaid. Verschillende partijen voeren de druk op het kabinet op om maatregelen te treffen. De NVB pleit daarbij openlijk voor geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Waar staat de Nederlandse consument in dit geheel?

Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy komt naar voren dat ook de Nederlandse consument aan zekerheid toe is. De onzekerheid rondom de hypotheekrenteaftrek zorgt bij twintig procent van de huishoudens voor aanpassingen in het woongedrag (veelal het uitstellen van een verhuizing). Verder is te zien dat vanwege de toegenomen financiële onzekerheid, de Nederlandse woningeigenaar meer dan ooit van mening is dat de hypotheekrenteaftrek in de huidige vorm behouden moet blijven. Tot slot komt naar voren dat 45 procent van de huizenbezitters het vertrouwen in het kabinet verliest als er aan de hypotheekrenteaftrek wordt gemorreld. Woningmarkt verder op slot door onduidelijkheid omtrent H-woord

Naast alle andere partijen die al druk uitoefenden op het kabinet om een besluit te nemen omtrent de hypotheekrenteaftrek, voegt nu ook de Nederlandse consument zich bij dit rijtje. Eén op de vijf huishoudens geeft aan dat de onzekerheid rondom de hypotheekrenteaftrek effect heeft op hun plannen op de woningmarkt. Bijna één op de tien huishoudens geeft aan de verhuisplannen die er waren uit te stellen en zeven procent kiest nu voor een huurwoning in plaats van de koopwoning die men voor ogen had. Deze conclusies zijn vooral van toepassing op huurders. Van de huurders zegt 24 procent dat de onzekerheid leidt tot aangepaste plannen. Voor de meerderheid van deze groep (63 procent) is daarbij het kopen van een woning (voorlopig) van de baan. Door de toenemende financiële onzekerheid van de afgelopen tijd is ook duidelijk te zien dat steeds meer woningbezitters zich tegen aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek keren. Waar in 2009 nog iets meer dan een derde van de woningbezitters tegen aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek was, is dit nu opgelopen tot 60 procent. Een grote groep woningbezitters (48 procent van de totale groep) vindt zelfs dat de hypotheekrenteaftrek tot in de lengte der dagen behouden moet blijven. Onder de huurders vindt de meerderheid dat de hypotheekrenteaftrek géén heilig huisje is (61 procent is vóór aanpassingen).

Aanpassing hypotheekrenteaftrek 
Als er door dit kabinet aanpassingen worden gedaan aan de regeling rondom de hypotheekrenteaftrek, dan zegt 45 procent van de huizenbezitters hun vertrouwen te verliezen in het huidige kabinet. De huurders halen dit percentage nog enigszins omlaag zodat in het algemeen gesteld kan worden dat 36 procent van de Nederlandse huishoudens het vertrouwen in het kabinet verliest bij aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek.
Als blijkt dat de hypotheekrenteaftrek dan toch aangepast gaat worden dan kiest ruim de helft van de huishoudens ervoor om de hypotheekrenteaftrek alleen toe te staan voor woningen tot een bepaald aankoopbedrag (56 procent). Ook het idee van ING om geleidelijk in 30 jaar af te schaffen, is volgens 47 procent van de Nederlanders een maatregel die in aanmerking komt als de hypotheekrenteaftrek dan toch op de schop moet. Het idee van de Rabobank om hypotheekrenteaftrek alleen toe te staan voor annuïteitshypotheken (verplicht aflossen), krijgt minder bijval, maar alsnog zegt 22 procent dat dit een aanvaardbare maatregel is.
Overigens geeft 53 procent van de Nederlandse consumenten aan dat het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek alleen niet voldoende is, maar dat er een integrale aanpak dient te komen waarbij ook de huurmarkt wordt meegenomen. Uiteraard zijn vooral woningbezitters deze mening toebedeeld (64 procent onder kopers ten opzichte van 38 procent onder huurders). 

Huren wordt populairder

De consument is gevraagd wat de belangrijkste gevolgen zullen zijn van het volledig afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De belangrijkste consequentie is dat huren populairder zal gaan worden (36 procent). Niet geheel de bedoeling van dit kabinet gezien dit eigen woningbezit juist probeert te stimuleren. Verder verwacht de Nederlandse consument ook dat de prijzen van koopwoningen sterk zullen dalen (33 procent) en de algehele economie zal krimpen (24 procent). Slechts negen procent van de Nederlanders denkt dat er na afschaffing van de hypotheekrenteaftrek weinig zal veranderen. Huurders en kopers zijn het hier in grote mate met elkaar eens.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 IT-professional ziet technical debt als bedreigingen voor innovatie
 66 procent die zich verzette tegen IT-updates mocht oude versie blijven gebruiken
 Nederlandse vrouwen vinden op kantoor een betere werk/privé balans
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Opnieuw minder concurrentie op hypotheekmarkt'
 VBO Makelaar verheugd over verlenging verhoogde NHG-grens
 Nederlander wil hypotheek met maximale belastingaftrek
 EU adviseert afschaffen aftrek hypotheekrente
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Het hybride werken stelt bedrijfsnetwerken op de proef. Wat nu?  (1) 
Bouw zette grootste rem op Nederlandse economie in 2012 (1) 
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
top10
Het einde van 9 tot 5?
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Het hybride werken stelt bedrijfsnetwerken op de proef. Wat nu?
Begrip leidinggevende vermindert uitval mantelzorger
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
Vier beveiligingslekken gevonden in Microsoft Office
Pandemie inspireert tot duurzamer leven
IT-professional ziet technical debt als bedreigingen voor innovatie
Verduurzaming hoog op agenda CFO’s
Onderwijsinstellingen onderschatten het risico van cybercriminaliteit
meer top 10