zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gematigde recessie voor 2012

19 december 2011 - Uit de Eurozone Winter Forecast van Ernst & Young (EEF) blijkt dat het vooruitzicht van een gematigde recessie in de eurozone in het eerste halfjaar van 2012 steeds waarschijnlijker wordt. Hoewel er tijdens de EU-top op 9 december hervormingen zijn aangekondigd, blijven de mogelijkheden rondom het afdwingen van het akkoord onduidelijk.

Hierdoor blijft in de nabije toekomst de volatiliteit hoog, hetgeen een negatief effect heeft op de groeivooruitzichten voor het komende halfjaar. Als de uitvoering van het akkoord van december tot stand komt, voorspelt de EEF een hervatting van de lichte groei in de eurozone tegen het einde van 2012. Het bruto binnenlands product (BBP) zou in 2012 met een kleine 0,1 procent toenemen, gevolgd door een verdere stijging van 1,5 procent tot 2,0 procent in 2013-2015. Voor Nederland voorspelt de EEF een groei van het BBP van 0,2 procent in 2012. 



Goede richting
Pieter Jongstra, bestuursvoorzitter van Ernst & Young: "De hervormingen van de top van 9 december vormen een stap in de goede richting. Toch is er bezorgdheid over de bereidheid en het vermogen van de overheden in de eurozone om snel hervormingen door te voeren. Voor 2012 blijft er bovendien sprake van grote zorgen over de liquiditeitsproblemen bij banken en over de hoge werkloosheid en dat zal leiden tot groeivertraging. De onzekerheid die de eurozone omgeeft, maakt dat bedrijven terughoudend blijven bij hun beslissingen om voor de lange termijn te investeren of personeel aan te nemen. De werkelijke uitdaging voor Europa en de 'volgroeide economieën' is om te groeien en om in de toekomst manieren te vinden om te blijven groeien en hun schulden af te betalen." 

Bancaire sector

De EEF juicht de recente besluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) om de renteverhogingen van eerder in 2011 terug te draaien toe. Waarschijnlijk is een verdere verruiming nodig, samen met meer maatregelen om banken van liquiditeit te voorzien. De liquiditeit van de bancaire sector in de eurozone blijft namelijk een punt van zorg. Doordat banken de balans herstructureren en de blootstelling aan de meer risicovolle sectoren en landen afbouwen, blijft de bancaire kredietverlening in de eurozone schaars. Uit het ECB-onderzoek naar kredietverlening over het vierde kwartaal van 2011 is gebleken dat de kredietnormen opnieuw zijn aangescherpt, waarbij de uitkomsten voor afzonderlijke landen op strengere voorwaarden in de gehele eurozone wijzen. De belangrijkste redenen hiervoor, zijn onder meer de verminderde toegang tot kapitaalmarkten en de verslechterde perceptie van banken waar het om de algehele economische vooruitzichten gaat. Uit deze kredietverleningscijfers komt een steeds negatiever effect naar voren op de bedrijfsinvesteringen en op de mogelijkheden voor bedrijven om de productie in 2012 te verhogen. 

Werkloosheid zorgelijk in de gehele regio

Sinds 2008 vertoont de werkloosheid in een aantal landen in de eurozone een snelle stijging, met name in de periferie, maar de EEF acht de kans groot dat de situatie verslechtert en zich naar een deel van de kern uitbreidt. Gezien de vooruitzichten blijft de totale werkloosheid langdurig hoog. De EEF verwacht dat het werkloosheidscijfer in de eurozone tot 2015 niet onder de tien procent daalt. Nederland vormt hierop een gunstige uitzondering met een verwachting van 4,5 procent. In 2012 zal de werkloosheid ook in Nederland echter eerst nog oplopen, naar verwachting tot 5,1 procent. Tegelijkertijd daalt de koopkracht van huishoudens. Hierdoor blijven de bestedingen door huishoudingen relatief laag. 

Vooruitzichten op middellange termijn gunstiger

Op korte termijn blijven de vooruitzichten voor de eurozone weliswaar somber, maar er worden stappen ondernomen voor een betere toekomst. De situatie in Italië, Spanje en Griekenland blijft zorgwekkend, maar wanneer op korte termijn vooruitgang met de hervormingen wordt geboekt, kan dat de overheden in andere landen het benodigde draagvlak voor soortgelijke lastige hervormingen verschaffen. Dat zou de Europese markten een enorme stimulans geven.
Pieter Jongstra: "Ondanks de sombere vooruitzichten voor de korte termijn en de blijvende neerwaartse risico's verwachten wij nog steeds dat de eurozone zich per saldo in 2012 stabiliseert. Wanneer de crises in Italië en Griekenland eenmaal achter de rug zijn, gaan de vooruitzichten voor groei op de middellange termijn daardoor verbeteren en zullen we een terugkeer zien richting meer financiële stabiliteit. Bovendien blijft er een prikkel uitgaan van de opkomende markten, die de komende jaren naar verwachting de wereldwijde groei gaan aanjagen en qua aandeel in het mondiale BBP de ontwikkelde landen al in 2014 gaan inhalen. Mede daardoor komt de groei in de eurozone in 2014-2015 weer rond de twee procent uit en zijn de verdere vooruitzichten nog beter."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzame consument doorstaat crisisjaren
 Recessie en vergrijzing maakt investeren in personeel noodzakelijk
 Politieke oplossing voor Europa cruciaal
 De tien belangrijkste risico´s en kansen voor overheden
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
19-12-2011
 | 
13:36 uur
\\\'Prachtige eindejaars rally van E&R. Nu moet het mij een beetje van het hart dat E&R, die voor meer dan 80% de overheden bedient, wel vaker dingen heeft gezegd die op zijn zacht gezegd strijdig waren met de, dan heersende, realiteit. In gewone \\\'café en straattaal, staan te leiegn dat het gedrukt is. Jaarcijfers die niet klopten bijvoorbeeld of, in geval van overheden hier in Nederland, het niet kunnen opleveren van de juiste jaarcijfers maar ..... omdat E&R een private onderneming is, is deze natuurlijk volkomen afhankelijk van ambtenaren die om cijfers en input is gevraagd. Natuurlijk.

Eén van de bekendste publieke figuren, toegetreden tot het illustere clubje van E&R is natuurlijk onze JPB. Van hem is bekend dat hij vaker onwaarheden heeft verkondigd aan de Nederlandse kiezer en belastingbetaler waarvan hij immers steevast zei,\\\'Don\\\'t blame me......\\\' Ik ben een aanhanger van het VOC gedachtengoed en dus ..... We hebben allemaal geschiedenis gehad op school en dus .......

Nu even naar de werkelijkheid. Een beetje gemiste kans dat E&R hier niet even heel micro uit de doeken doet wat er nu eigenlijk aan de hand is. Werkelijk aan de hand. Ik zal u een klein voorbeeld geven, de rest mag u zelf invullen.

Recessie
Er is een recessie. Die tweede recessie is alweer een maand of drie oud. Nu wil Rutte, de Jager, klaarblijkelijk hier E&Y, en heel veel mensen die een persoonlijk of zakelijk belang hebben, u en mij doen geloven dat die eigenlijk pas officieel een paar weken oud is.

Als we echter even verder kijken dan ons neus lang is dan zien we dat we al maanden kampen met een teruggang in mogelijkheden en zaken en dat het dus zo is dat men driftig u en mij heeft geprobeerd, met allerlei gefingeerde cijfers en prognoses, anders te doen geloven.

In gewone \\\'café en straat taal?\\\' Heel veel hoge pieten hebben heel hard hun best gedaan te liegen tot hun tandjes er van uit vielen dat het allemaal best wel mee valt. De vraag hier is natuurlijk ...... is dat wel zo?

Griekenland en zo....
Men wijst graag naar de schuldenlast van Griekenland en dat daar de ellende ligt van de huidige tweede recessie. De vraag is of dat eigenlijk wel zo is. Want was het niet zo dat als de banken gewoon niet zo inhalig waren geweest en hebben lopen liegen en bedriegen, dat we dan nu pas een kleinere recessie zouden hebben gehad, namelijk alleen in Europa en verder niet? Gewoon maar even een gedachte hardop. Griekenland dus .....

Micro en macro
Let op! U bent lid van een vriendenclubje. Laten we zeggen dat die bestaat uit een stuk of twaalf vrienden. U kent elkaar al jaren en geregeld onderneemt u ook leuke dingen met elkaar. Opeens bestond het idee om gewoon eens een leuke pot te maken zodat jullie regelmatig met elkaar een hapje konden gaan eten of af en toe samen eens wat te gaan drinken.

U bent vrienden en doet niet zo moeilijk. U weet dat de ene vriend wat beter bij kas zit als de anderen en zo ontstaat er een soort rekensom die bepaald wat een ieder, naar eigen vermogen, bijdraagt aan die pot. Jaren gaat dit best wel goed en u bekijkt met elkaar het idee of het misschien niet nog beter zou gaan als u ook zakelijk verregaand samen zou gaan werken.

En zo geschied. De club wordt groter en er komen eigenlijk \\\'vrienden\\\' bij die eigenlijk niet mee kunnen omdat ze eigenlijk helemaal niet zo goed verdienen en helemaal niet bij die pot kunnen bijdragen. De beter bij kas vrienden doen niet moeilijk en springen af en toe extra bij tot ......

Problemen
Eén van de vrienden trekt \\\'plots\\\' aan de bel. Problemen. Want wat is er aan de hand? Die vriend kan plots de rekeningen niet betalen en is eigenlijk bezig geweest met een manier van leven die, als je er goed over nadenkt, helemaal niet kon. Maar, lang leve de lol, lang leve het leven. De ene lening kon altijd de ander dekken maar dat gaat natuurlijk niet eeuwig door.

Nader onderzoek leerde dat die vriend er eigenlijk ook gewoon leugen op leugen stapelde want toen andere vrienden een keer bijsprongen, bleken de problemen veel en veel erger dan die \\\'vriend\\\' altijd heeft geroepen en beweerd. Enkele vrienden dachten, als we nou met zijn allen bijspringen dan ....... Vrienden laten elkaar niet stikken. Vrienden steunen elkaar door dik en dun .... echte vrienden ......

De kluit belazeren
Echte vrienden liegen en bedriegen dat het een lieve lust is en als er een dag is dat de kaarten oppen op tafel moeten blijkt pas hoe groot werkelijk de leugens zijn geweest. Maar.... de andere vrienden zitten nu eenmaal in hetzelfde schuitje en dus .... beurzen open....?????

U en ik
We gaan nu even terug naar dit verhaaltje en uw eigen idee en mening. Feitelijk is dit in korte bewoording wat er gaande is. Wat zou u persoonlijk met zo\\\'n \\\'vriend\\\' doen? Ik kan u vertellen wat ik met zo\\\'n vriend zou doen. Ik zou zo\\\'n vriend degraderen tot \\\'vage kennis\\\' en er op rekenen dat die mij mijn geleende geld niet meer zal terugbetalen. Helaas voor mij. Hoe het verder met die \\\'vage kennis\\\' zal vergaan? Tja.

De grote boze werkelijkheid
U en ik betalen belasting. U en ik betalen zeer veel belasting zelfs. Momenteel zijn Rutte en de Jager zo\\\'n beetje de baas over ons geld. Tenminste, dat laten zij u en mij steeds weten. Heel gezond zou je denken dat die zouden besluiten, zij werken namelijk voor u en mij, wij hebben hen daarvoor gekozen dat te doen, Heel gezond zouden Rutte en de Jager nu in Brussel NEE! zeggen tegen elke lening die we nu nog aan onze \\\'vriend\\\', Griekenland zouden geven.

Verbijsterend....
Tot mijn stomme verbijstering beginnen deze twee heren u en mij, met leugens te bestoken dat ........ wij moeten geloven dat onze \\\'vriend\\\' Griekenland, echt zijn leningen wel terug zal betalen. Veel erger nog. Rutte en de Jager hebben verschillende malen zelfs hardop gelogen. De problemen van \\\'vriend\\\' Griekenland waren zelfs veeeeeeel groter dan ze eerder nog hebben staan te verklaren.

Vergeet even niet beste lezer, iemand die de waarheid niet verteld, ook al is die zo bij hem of haar ingefluisterd, staat gewoon te liegen. En dat is wat Rutte en de Jager hebben gedaan. \\\'Vriend\\\' Griekenland zal nooit zijn leningen, zelfs niet met rente, veel erger nog, zelfs met kwijtschelden van die leningen, niet in staat zijn aan de gewone aangegane verplichtingen te kunnen voldoen.

Nu hebben we een paar hele grote vrienden en die hebben een idee. We gooien gewoon lekker meer in de pot en we gaan die pot gebruiken om Griekenland, en andere arme landen, Italië, Portugal, Spanje, Ierland, ook te gaan helpen als die in de problemen komen. We kunnen dat namelijk alleen als we dat met zijn allen doen.

Hele arme landen zien dat wel zitten natuurlijk en zo komt het dat de rijkere landen al beginnen met het ter beschikking stellen van geld dat .........

STOP, wacht eens even ........
Was het niet zo dat de banken de wereld economie in de problemen hebben gebracht door schulden op te kopen en dat weer tot in het oneindige aan elkaar te verkopen tot ...... tot bleek dat die schulden niet konden worden ingelost en ....... JUIST! ...... we mondiaal in de financiële problemen raakten??????

Herhaling
Rutte en de Jager, en nog wat mensen die erg hoog van zichzelf denken, vinden, mijn beste lezer, mijn beste lezeres, dat wij die weg moeten bewandelen omdat alleen op die manier Nederland er beter van zal worden.[?????????]

U en ik
Nu is het zo mijn beste medebelastingbetaler, nu is het zo dat als het zo is dat grote financiële instellingen, gewoon op omvallen hebben gestaan omdat nou precies DAT was wat ze hebben gedaan, en wij daardoor in de grootst mogelijke economische problemen zijn gekomen ......... Rutte en de Jager u en mij wil vertellen dat dat nu precies is wat we eigenlijk moeten doen om uit de problemen te komen omdat omdat omdat......

De Nederlandse economie
We hebben Balkenende, Bos, Rutte en de Jager en vele anderen waaronder Welling, Wientjes en andere grote namen, al vaker op ernstige leugens betrapt en nu staan deze mensen te roepen dat uw en mijn belastinggeld zal worden gebruikt om schulden te herfinancieren, of u het er nu mee eens bent of niet.

Dat list leugen en bedrog door deze mensen niet word geschuwd zelfs uw kinderen of kleinkinderen zelfs met schulden op te zadelen. Want volgens Merkel, Sarkozy, Rutte, de Jager, en vele anderen, kunnen de problemen alleen zo worden opgelost.

Conclusie,
Mijn beste schrijver van dit artikel. Ik hoop dat u het mij niet kwalijk neemt het even zo te stellen. Indien wel ..... tja .....

Noem de dingen zoals ze er voor staan. Dat banken en verzekeringsmaatschappijen, door het opkopen en herfinancieren van schulden, er voor hebben gezorgt dat de zeepbel uit elkaar spatte met desastreuze gevolgen, mondiaal.

Benoem gewoon dat Rutte en de Jager weer met hetzelfde bezig zijn namelijk door het herfinancieren van schulden, maar nu binnen Europa. Erger nog, zij persen, volkomen gelegaliseerd, de belastingbetaler af deze impotente idiotie te moeten betalen als belastingbetaler. Daar waar de belastingbetaler integraal op heeft mogen draaien voor de inhaligheid van de banken mag, maar dan als klant, mag men dit weer doen maar nu als belastingbetaler.

Plannen van Rutte en de gevolgen
Rutte en de Jager hebben geen enkele blijk gegeven ook maar iets te doen voor de Nederlandse economie. Zij gebruiken de fata morgana van het verenigd EU als een grote leugen die u en mij geen welvaart zal brengen maar gedwongen financieren van schulden van overige lidstaten. Zo eenvoudig is het namelijk.

Als E&Y nu claimt hier, dat Rutte en de Jager \\\'goed bezig zijn\\\', dan betoont men dezelfde impotentie idiotie die we van Balkenende en Bos hebben mogen zien en het failliet van de Nederlandse economie en rechtsorde.

Hoe men publicitair ook hoog opgeeft van Rutte en de Jager? Hier past alleen eindeloos diep schamen dat men de Nederlandse belastingbetaler nu aan het afpersen en misbruiken is om dezelfde idiotie te moeten financieren die banken aan de rand van de afgrond hebben gebracht.

Stand van zaken?
Dat er door menig instantie, nationaal en internationaal, schaamteloos is gelogen en bedrogen en met cijfers en meningen machinatie en fata morgana\\\'s worden gerealiseerd die haaks staan op gezond verstand en realiteit.

In gewone \\\'café en straattaal\\\'?
Dat Rutte en de Jager, en vele hooggeplaatste medestanders nu al zoveel schaamteloos hebben gelogen en bedrogen, dat alleen zij nog in hun eigen leugens geloven end at graag in stand houden. Het is in de geschiedenis al vaker gebeurd dat leugens tot waarheid konden worden verheven.

De waarheid van dit artikel tenslotte?
Dat het nog maar helemaal de vraag is wat 2012 de Nederlandse economie zal brengen. We zien al vele ongewenste effecten hier in Nederland plaats nemen die meer en meer een bedreiging aan het vormen zijn niet alleen voor de Nederlandse economie, maar de samenleving in zijn geheel.

En daar kan uiteindelijk dan geen leugen meer tegenop. Het word gewoon tijd gezamelijk te concluderen dat wij afscheid moeten gaan nemen van de EU in diens huidige vorme en dan ook niet langer meer deze heilloze weg verder af moeten lopen. De uitkomst hebben we namelijk in 2008 kunnen zien. En wie zit er tenslotte op een dergelijke herhaling van de geschiedenis te wachten? Misschien Balkenende ......

Maar toch zeker niet degene die het gelach uiteindelijk mogen betalen. Juist, de belastingbetaler.





REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10