zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Eén nationaal anti-fraudebureau kan miljarden besparen’

19 januari 2012 - Nederland moet één organisatie krijgen die alle kennis over fraudebestrijding inventariseert, combineert en ontsluit. Dat zegt prof. dr. ir. Theo de Vries, voorzitter van de conferentie Fraude en ICT, die vrijdag in Den Haag wordt gehouden. In Groot-Brittannië is zo'n instituut inmiddels een groot succes. Ook Nederland kan door betere samenwerking jaarlijks zeker vier miljard besparen.

De totale fraude in Nederland bedraagt minimaal tien miljard euro per jaar. Dat bedrag is verdeeld over negen fraudedomeinen, waaronder belasting-, zorg- en uitkeringsfraude. Het exacte bedrag is niet bekend. Daarvoor ontbreekt het aan betrouwbare meetmethoden. Het nieuw op te richten nationale anti-fraudebureau heeft als eerste taak om die methoden te implementeren. Daardoor worden fraudebewustzijn en handhaving sterk vergroot, aldus De Vries, hoogleraar aan de Universiteit Twente. 



Meer fraude dan vermoed
"Een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen fraude is bewustwording. Dat bereik je om te beginnen door de omvang van het probleem in kaart te brengen. Voordat in Groot-Brittannië de National Fraud Authority werd opgericht, werd het bedrag dat fraude de Britse samenleving kostte, op twaalf miljard euro geschat. Dat bleek uiteindelijk zeker 38 miljard te zijn. Er is alle aanleiding om te denken dat er ook in Nederland voor een veel hoger bedrag wordt gefraudeerd dan we nu vermoeden. Die kennis is van groot belang om organisaties in beweging te krijgen." 

Samenwerking noodzakelijk
Voor een effectieve aanpak is vervolgens vooral samenwerking nodig. Nu probeert iedere sector voornamelijk de eigen aanpak te optimaliseren. Best practices worden daardoor niet gedeeld, van coördinatie is nauwelijks sprake. Een nationaal anti-fraudebureau heeft als belangrijkste taak om alle kennis centraal te ontsluiten, voor zowel publieke als private partijen. Samen met de toepassing van ICT kan zo naar schatting vier à vijf miljard aan fraude worden voorkomen, aldus De Vries. "Alleen faillissementsfraude kost de samenleving al 1,7 miljard per jaar. Daarvan wordt nu slechts twee procent opgelost. Met de inzet van zogenoemde neurale netwerken neemt dat toe tot 30 procent. Worden daaraan ook de gegevens van de Belastingdienst toegevoegd, dan is ongeveer de helft oplosbaar. Dat betekent dat alleen al binnen dit domein 800 miljoen per jaar bespaard kan worden. Binnen de overige acht domeinen zijn vergelijkbare bedragen haalbaar." 

Conferentie
Tijdens de conferentie Fraude en ICT, aanstaande vrijdag in Den Haag, staat vooral de ontwikkeling van een overkoepelende anti-fraudestrategie centraal. De conferentie wordt georganiseerd door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek samen met de Universiteit Twente. Ter ondersteuning van de conferentie is het rapport 'Fraude Loont' vervaardigd. De deelnemers zijn topmensen uit bedrijfsleven, overheid, politiek en wetenschap. Een van de keynote-speakers is Edward Nkune, directeur Kennis van de Britse National Fraud Authority.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vooral directie wordt verdacht van declaratiefraude
 Fraude en corruptie hebben vrij spel
 Groeiende CO2-markt trekt aandacht fraudeurs
 Nederlandse bedrijven doen weinig tegen fraude
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
19-01-2012
 | 
18:11 uur
Hé, volgens mij is er ergens een fraudelampje gaan branden. Dacht overigens dat dit al redelijk goed geregeld was in Nederland. Maar op dit vlak zijn we blijkbaar nog een soort bananenrepubliek.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10